Operațiune Secret Service în România. 15 români, acuzați de fraude cu criptomonede


Ultimul update: Sambata 09 Februarie 2019 14:12
Data publicarii: Sambata 09 Februarie 2019 13:40
Categorie: Stiri actuale
secret service

O grupare infracțională specializată în fraude informatice cu criptomonede a fost destructurată în urma unei operațiuni de amploare desfășurată de Poliția Română și Secret Service pe teritoriul României.

15 români și 4 americani sunt acuzați că au înşelat cetăţeni din SUA prin intermediul unor site-uri de comerţ electronic, prejudiciul fiind de 34 de milioane de dolari.

Aproape 100 de poliţişti şi agenţi Secret Service au făcut 27 de percheziţii în Bucureşti şi în nouă judeţe în cadrul acestei operațiuni.

"În urma unei cereri de asistenţă judiciară internaţională, transmisă de Secret Service (Statele Unite ale Americii), Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate, sub coordonarea D.I.I.C.O.T., a derulat investigaţii privind un grup de români implicat în diferite forme de fraudă informatică şi spălarea banilor. Victimele erau cetăţeni americani, iar prejudiciul cauzat se ridică la aproximativ 34.000.000$. Cercetările au arătat faptul că activitatea infracţională a persoanelor implicate ar fi debutat în anul 2016", informează Poliția Română într-un comunicat.

Cincisprezece dintre acuzaţi sunt din România, patru sunt din Statele Unite, iar unul este din Bulgaria.

Membrii reţelei din România şi asociaţii acestora postau anunţuri false pe site-urile populare precum Craigslist şi eBay pentru bunuri cu o valoare ridicată, de obicei maşini, care de fapt nu existau, scrie News.ro.

În premieră pentru autorităţile din România, au fost indisponibilizate criptomenede RIPPLE şi BITCOIN, cu valoare aproximativă de 5.000 de dolari.

Potrivit Poliției Române, în urma acţiunii, au fost ridicate sau indiponibilizate 51 de telefoane mobile, 8 HDD –uri, 40 de memory stick-uri, 32 de laptop-uri, 12 tablete, 5 de unităţi centrale P.C., 86 de medii optice (CD/DVD), un aparat foto, 11 carduri bancare, 3 carduri de memorie şi 2 autoturisme (în valoare aproximativă de 61.000 de euro). De asemenea, au mai fost ridicate sumele de 207.600 de lei, 24.500 de euro, 5.000 de USD şi 5.500 CHF.

În aceeaşi zi, prin intermediul Serviciului de Investigare Financiară a Grupurilor de Criminalitate Organizată din cadrul D.C.C.O., au fost puse în aplicare ordonanţe de instituire a sechestrului asigurător cu privire la 10 bunuri imobile (7 terenuri, o casă şi 2 apartamente), cu o valoare totală estimată de 310.000 de euro.

Dintre cele 18 persoane reținute, 14 au fost preluate de Servicul Urmăriri din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale, pentru demararea procedurilor de punere în executare a mandatelor internaţionale de arestare. Ulterior, persoanele în cauză au fost extrădate în Statele Unite ale Americii.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 

Sursa:

VIDEO PROTVPLUS.RO