Omar Hayssam nu a contestat decizia de arestare din dosarul de inselaciune si delapidare

Omar Hayssam

Omar Hayssam nu a contestat decizia de arestare preventiva din dosarul in care procurorii DIICOT il acuza de inselaciune si delapidare.

Recursul fratelui sau Mohamad Omar a fost respins de Curtea de Apel Bucuresti.

Tribunalul Bucuresti a dispus, in 2 august, emiterea unor mandate de arestare preventiva pentru Omar Hayssam si, in lipsa, pentru Mohamad Omar, la solicitarea procurorilor Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, in dosarul in care sunt judecati pentru inselaciune si delapidare, alaturi de Mihai Nasture, Viorel Vasile Mafteuca si Doina Farladanschi.

Decizia nu a mai fost contestata de Omar Hayssam la Curtea de Apel Bucuresti, astfel ca se mentine mandatul de arestare preventiva emis de Tribunalul Bucuresti, urmand ca, la 30 august, sa se verifice legalitatea si temeinicia arestarii preventive a sirianului.

Avocatul lui Mohamad Omar a contestat la Curtea de Apel Bucuresti decizia de emitere a unui mandat de arestare preventiva in lipsa. Instanta a respins, luni, recursul lui Mohamad Omar pe motiv ca este nefondat si l-a obligat sa plateasca 200 de lei cheltuieli judiciare catre stat.

Citește și
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Judecatorul de la Tribunalul Bucuresti care a decis arestare preventiva a lui Omar Hayssam a aratat in motivare ca sirianul a parasit in mod fraudulos teritoriul Romaniei, iar prin atitudinea adoptata si actiunile intreprinse "a vizat sustragerea de la urmarire penala si chiar de la judecata, prezenta la acest moment nefiind voluntara".

Magistratul a notat ca daca sirianul ar fi lasat in libertate, exista riscul ca acesta sa ii influenteze pe ceilalti inculpati.

"Instanta apreciaza ca actele dosarului releva si riscul ca inculpatul sa incerce sa ii determine pe ceilalti inculpati sa dea declaratii de natura a-l disculpa. Astfel, inculpatul Nasture Mihai (cumnatul lui Hayssam-n.r.) a declarat in cursul urmaririi penale ca a fost influentat in depozitiile anterioare de (...) inculpatul Omar Hayssam, care i-a cerut sa nu dea declaratii pana nu discuta cu el, spunandu-i totodata ce anume sa declare anchetatorilor", a aratat instanta in motivare.

Judecatorul a mai retinut ca lasarea in libertate a lui Omar Hayssam reprezinta un pericol pentru ordinea publica.

"Faptele inculpatului, ca de altfel atitudinea sa de desconsiderare a valorilor sociale ocrotite, cu urmari nefaste asupra increderii si stabilitatii de care trebuie sa se bucure mediul economic si de afaceri, neurmate de o riposta adecvata a societatii, ar intretine climatul infractional si ar echivala cu o incurajare tacita atat a faptuitorilor, cat si a altor persoane la savarsirea unor fapte similare, precum si cu scaderea increderii populatiei in capacitatea de riposta a statului", se mai arata in motivarea instantei.

Omar Hayssam a fost trimis in judecata de procurorii DIICOT, in acest dosar, in octombrie 2012, alaturi de fratele lui, Mohamad Omar, cumnatul sau, Mihai Nasture, si doi parteneri de afaceri, Viorel Vasile Mafteuca si Doina Farladanschi, fiind acuzati de inselaciune si delapidare. Dosarul se judeca la Tribunalul Bucuresti, urmatorul termen fiind stabilit in 9 septembrie.

Mai multe imobile, terenuri si instalatii industriale, precum si peste un milion de euro sunt puse sub sechestru in acest dosar de catre procurorii DIICOT.

Omar Hayssam a fost condamnat definitiv, in lipsa, in trei dosare, la 20 de ani, 16 ani si, respectiv, trei ani, pentru rapirea celor trei jurnalisti, inselaciune in cazul "Volvo" si fraude in cauza "Foresta Nehoiu".

In dosarul "Foresta Nehoiu", Omar Hayssam a fost condamnat definitiv de catre instanta suprema, in iunie 2010, la trei ani de inchisoare, dupa ce instantele inferioare dispusesera achitarea lui si a celorlalti inculpati.

Dosarul se rejudeca pe latura civila la Curtea de Apel Bucuresti. La ultimul termen, magistratii Curtii de Apel Bucuresti au amanat judecarea din cauza lipsei de procedura privind citarea lui Omar Hayssam si au dat termen pe 30 septembrie.

Omar Hayssam a fost trimis in judecata in 14 octombrie 2005 si condamnat definitiv, in lipsa, in 20 februarie 2008, la 20 de ani de inchisoare pentru implicarea in rapirea jurnalistilor Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, in martie 2005, la Bagdad.

In noiembrie 2012, instanta suprema l-a condamnat definitiv pe Omar Hayssam la 16 ani de inchisoare in dosarul "Volvo", in care a fost acuzat ca a inselat patru firme cu 1,6 milioane de euro, de la care a luat in leasing mai multe utilaje, trimise in Siria si Egipt la firmele controlate de el.

Hayssam este judecat si pentru trecerea frauduloasa a frontierei de stat, alaturi de fratii acestuia, Mukhles si Mahmoud, si de omul de afaceri Mustafa Tartoussi. In acest dosar, in 8 octombrie 2012, Omar Hayssam a fost condamnat de Curtea de Apel Oradea la doi ani de inchisoare cu executare pentru trecerea frauduloasa a frontierei, in timp ce Mustafa Tartoussi, Mukhles si Mahmoud Omar, acuzati ca i-ar fi inlesnit fuga din tara, au fost achitati. Sentinta nu este definitiva, fiind atacata cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Instanta a stabilit urmatorul termen in dosar la 12 septembrie.

El mai are doua dosare deschise de DIICOT, cel pentru inselaciune si delapidare in care a fost arestat preventiv pe 2 august, iar al doilea, pentru spalare de bani, inselaciune cu consecinte deosebit de grave si asociere in vederea savarsirii de infractiuni.

Hayssam este vizat si intr-un dosar de la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), privind privatizarea IPRS Baneasa, cauza vizand depunerea mai multor inscrisuri false referitoare la experienta si capacitatea financiara a firmei reprezentate de sirian, pentru a putea participa la procedura.

Arestat preventiv in aprilie 2005, Omar Hayssam a fost eliberat din motive medicale dupa un an, pentru ca, la 30 iunie 2006, acesta sa fuga din tara.

Omar Hayssam a fost predat Politiei Romane in dimineata zilei de 19 iulie.

Dupa ce a fost adus in tara, Omar Hayssam a depus, in 1 august, la instanta suprema, doua contestatii in anulare, in dosarul de terorism si in dosarul "Volvo", prima avand termen in 24 ianuarie 2014, iar cea de-a doua in 15 ianuarie 2014. Admiterea unei contestatii in anulare duce la rejudecarea dosarului.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Srilankezul condamnat pentru „crima din Lacul Morii” a fost adus în România. A fost prins după 32 de ani, în Germania
Srilankezul condamnat pentru „crima din Lacul Morii” a fost adus în România. A fost prins după 32 de ani, în Germania

Kumarasamy Navaneethan, un cetățean srilankez care s-a aflat mult timp pe lista celor mai căutați infractori, a fost adus în România, marți, după ce a fost prins în Germania la 32 de ani de la comiterea unei crime.

Site-urile de cumpărături Temu și Shein au intrat în vizorul ANPC. Sfaturile instituției pentru consumatori
Site-urile de cumpărături Temu și Shein au intrat în vizorul ANPC. Sfaturile instituției pentru consumatori

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) derulează, în această perioadă, o actiune de verificare a site-urilor de cumpărături și aplicații care funcționează ca o piață online, Temu și Shein, informează instituția într-un comunicat.

Traficant de droguri la 17 ani. Substanțele găsite în posesia unui adolescent din Brașov. A atras atenția prin comportament
Traficant de droguri la 17 ani. Substanțele găsite în posesia unui adolescent din Brașov. A atras atenția prin comportament

Un tânăr de 17 ani a fost arestat pentru trafic de droguri de risc şi mare risc, după ce a fost depistat într-o maşină în care au fost descoperite câteva zeci de grame de cannabis şi de amfetamină, porţionate şi ambalate pentru vânzare.

Recomandări
Ce ar fi cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise
Ce ar fi cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise

După 15 ore de discuții, liderii PNL și PSD au renunțat la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Generală a Capitalei. Cătălin Cîrstoiu nu a vrut să renunțe, ba chiar ar fi cerut și garanții.

Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri
Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri

Israelul a bombardat în timpul nopţii de luni spre marți nordul Fâşiei Gaza, într-unul unul dintre cele mai puternice atacuri din ultimele săptămâni.

Prima reacție a lui Nicușor Dan, după ce a aflat de Firea: ”Într-o societate normală .. nu ar mai trebui să deschidă gura”
Prima reacție a lui Nicușor Dan, după ce a aflat de Firea: ”Într-o societate normală .. nu ar mai trebui să deschidă gura”

Primarul general Nicuşor Dan este de părere că bătălia electorală pentru câștigarea Primăriei Capitalei în 2024 se va da între el şi Cristian Popescu Piedone.