Oficial: este imposibil să iei Covid-19 din apa mării. Pandemia aduce însă o restricție incredibilă la salvamari

Ultima actualizare: 20-05-2020 19:36

Și acum o veste bună pentru cei care și-au planificat excursii pe litoral sau în zone cu ape curgătoare. Ministerul Sănătății a confirmat că nu există risc de contaminare în mare sau în râuri.

 

Însă, salvamarii își vor modifica procedurile de resuscitare. Nu mai au voie să facă respirație gura la gură.

Pe de altă parte, medicii atrag atenția că trebuie păstrată distanțarea socială de cel puțin un metru și jumătate, în apă sau pe plajă, pentru protecția sanitară.

Salvamar: ”Manevrele de resuscitare vor rămâne la fel, în schimb pentru respirația gură la gură care o foloseam în anii trecuți vom introduce balonul. Începând cu acest an, vom folosi balonul în patrula cu barca și așa mai departe”.

Salvamarii din Mamaia vor intra în dispozitiv pe 1 iunie. Vor fi dotați cu baloane de resuscitare, dar și cu dispozitive speciale conectate la butelii cu oxigen. Salvamarii nu mai au voie să facă respirație gură la gură.

Salvamar: ”Vom avea această trusă la fiecare foișor, fiecare foișor va dispune de o astfel de trusă, inclusiv acest balon. În permanență trusa și toate materialele pe care le folosim la intervenție vor fi dezinfectate”.

 

Virusul poate fi luat pe plajă, nu în apă

 

Nicolae Zdrerea, salvamar: ”Măștile vor fi ușor de utilizat, vor avea un elastic prins pe partea de spate, va trebui să le purtăm în permanență, intrând în contact cu foarte multă lume, să fim feriți. Le vom utiliza atât la intervenție, cât și pe plajă”.

Conform Ghidului OMS din 23 aprilie 2020, nu există dovezi care să sugereze prezența coronavirusului în corpurile de apă. 

Virusurile nu sunt utilizate ca indicatori de sanitație. Având în vedere că riscul de infecție cu coronavirusuri din materiile fecale este mic, riscul suplimentar de Covid-19 din apa de îmbăiere, este, de asemenea, scăzut.

Medicii anunță că riscul de infectare cu coronavirus în mare, ape curgătoare, lacuri sau piscine este extrem de mic.

Și totuși trebuie păstrată neapărat distanțarea socială de cel puțin un metru și jumătate și în timpul îmbăierii.

Dr. Loti Popescu, Direcția de Sănătate Publică Constanța: ”Nu avem date științifice care să demonstreze că infecția cu acest virus s-ar transmite prin apa de mare. Apa de mare, după cum știm, este și sărată, există curenți în apa de mare care ajută la purificarea apei, însă și îmbăierea în apa de mare în aceasta perioada presupune respectarea regulilor. Mă refer aici la distanță, atenția la secrețiile orale, la gura, la nas. Deci distanța revine și aici ca regulă”.

Adrian Bâlbă, biolog: ”Marea diluează foarte mult, infecția virală ține de cantitatea de viruși pe care o primești, de virioni. În consecință, și asta prin diluție, este suficient să explicăm ca imposibila, improbabilă nici măcar la nivel teoretic, contaminarea prin apa mării. Contaminarea este posibilă pe plajă. Este posibilă pe plajă pentru că este ca orice contaminare pe uscat”.

Primii 10.000 de turiști sunt așteptați la malul mării în prima săptămână din luna iunie, potrivit patronatelor din turism.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO