Obligati sa dea inapoi statului 20.000 de euro pentru transplantul fiului mort
Situatie revoltatoare la Bihor. Familia unui tanar bolnav de leucemie, care a asteptat doi ani pana cand Ministerul Sanatatii i-a platit transplantul cu celule stem la un spital din Germania, trebuie sa dea inapoi peste 20.000 de euro.
Angajatii statului sustin ca au fost costuri mai mari decat cele estimate initial. Uita insa ca pacientul a murit, dupa doua luni de la transplant, pentru ca banii de tratament au venit prea tarziu.
Florica Hera traieste drama dupa drama. Doi ani si-a privit unicul fiu cum se stinge asteptand bani de la stat pentru un tratament in strainatate. Abia in ianuarie i-a fost aprobat dosarul si in aceeasi luna a facut transplantul la o clinica din Essen, Germania.
Dar in aprilie Marius s-a prapadit, la doar 30 de ani. Luna trecuta familia indurerata a primit o hartie de la DSP Bihor, din care afla ca mai are de platit peste 20 de mi de euro.
Situatia este confuza, avand in vedere ca pacientul nu are nici control asupra fondurilor alocate de minister. Directia de Sanatate Publica alege spitalul care ofera cel mai mic pret si primeste ulterior facturile, pe care le poate accepta sau nu, daca sunt costuri mai mari decat suma prevazuta initial.
In cazul de fata, oficialii directiei ii cer familiei sa suporte cheltuielile suprimentare, dupa ce doi ani n-au miscat un deget ca sa-l salveze pe Marius.
Functionarii DSP sustin ca sunt acoperiti, pentru ca rudele pacientului au dat o declaratie prin care isi asuma costurile, numai ca actul este ilegal, iar directorul nu este sigur pe el.
Nu exista insa asa ceva in lege. Doar in cazuri exceptionale, in care familia alege alt spital decat unitatea cu cel mai mic pret isi asuma cheltuielile suplimentare. Dar nu este si cazul familiei Hera, care nu si-a ales clinica, iar oferta de pret a fost aprobata de comisia din Ministerul Sanatatii.
Ministrul sanatatii a cerut DSP Bihor explicatii referitoare la declaratia ilegala pe care familia a fost pusa sa o semneze.