Oamenii care devin informatori ai Poliției Locale. „Tre' să stai numai cu ochii pe ei”
Se caută spioni care locuiesc la bloc. În mai multe oraşe ale ţării, Poliţia Locală şi-a anunţat intenţia să coopteze voluntari, care să ajute cu informaţii pe diverse teme, iar în unele locuri au început şi interviurile.
Aşadar, dacă obişnuiţi să ascultaţi muzică tare, aveţi des musafiri, aruncaţi gunoiul în loc nepermis sau fumaţi în scara blocului e bine să ştiţi că sunteţi urmăriţi.
Doamna Aurora este unul dintre cei mai vigilenţi locuitori de la periferia Galaţiului. Femeia este casnică, dar a lucrat la Poliţia Locală, aşa că şi-a păstrat atenţia trează şi, mai ales, simţul civic. Nu scapă nimic: de la păstrarea liniştii până la aruncarea gunoiului în loc nepermis.
Doamna Aurora: „Cred că sacii de moloz sunt de azi-noapte aduşi aici. În general sunt resturi, dar normal ar fi trebuit să le pună în tomberon, dacă erau resturi."
Femeia trăieşte într-un cartier cu probleme şi tocmai de aceea a decis să contribuie, benevol, la instaurarea liniştii.
Doamna Aurora: „Avem o consignaţie unde se bea în mod regulat.”
Reporter: „Pe domeniul public?”
Doamna Aurora: „Pe domeniul public. Chiar lângă un parc şi lângă școala Mihai Viteazul. Tre' să stai numai cu ochii pe ei!"
Ca să fii voluntar al Poliţiei, trebuie să ai cazierul curat.
Petrică Hahui, comandant Poliţia Locală Galaţi: „Fiecare şef de secţie are un număr de „persoane de sprijin" care ajută Poliţia Locală atunci când trebuie să sesizeze nişte aspecte care le constată în teren. Sunt foarte multe sesizări privind tulburările ordinii publice, în special în cartierele limitrofe. Oamenii care ies la grătar în cartiere, în zona garajelor, sau care poluează sau perturbă liniştea celorlalţi locatari."
Uneori, „spionii" însoţesc pe teren echipajele.
Cristina Popa, voluntar: „Am fost şi pe timp de zi, şi pe timp de noapte. În general, pentru consumatorii de alcool, pentru oamenii care sunt puţin mai recalcitranţi."
Activitatea poliţiştilor locali este urmărită printr-un sistem GPS care le permite celor din dispecerat să vadă, în orice moment, imaginile surprinse de camerele amplasate în maşini.
Aurora Ivașcu, voluntar: „Nereguli? Nereguli privind chiulirea de la şcoală. Cum chiulesc elevii. Vin în scări de bloc, fumează, scuipă, înjură, şi aşa mai departe. Țigări pe stradă aruncate, hârtii, asta e la ordinea zilei."
Munca voluntarilor nu este remunerată, dar mulţi speră să fie în avantaj atunci când se eliberează posturi. În general au între 35 şi 40 de ani.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!