O statuie de 50.000 de lei din Targu-Jiu a devenit subiect de glume pentru localnici: "E fardat, zici ca are hepatita"

Ultima actualizare: 08-07-2015 07:10

O statuie realizata in primavara acestui an la Targu-Jiu, cu un buget de 50 de mii de lei, a ajuns subiect de gluma pentru cei care trec zilnic pe langa ea.

Autoritatile locale au vrut sa-l omagieze pe comisarul Ioan C. Popilian, care a condus voluntarii din oras in luptele de la Podul Jiului, in Primul Razboi Mondial. Bustul din bronz s-a degradat insa rapid si s-a transformat intr-o aratare scorojita, care nu mai seamana cu nimeni si cu nimic. Si care, dupa parerea localnicilor, nu ar avea ce sa caute in orasul care se mandreste ca l-a dat lumii pe Constantin Brancusi.

La nici o jumatate de an de la inaugurarea bustului, chipul comisarului Ioan C. Popilian este de nerecunoscut. De altfel, multi dintre cei care trec prin zona nici nu stiu cine a fost personajul si spun ca pe soclu ar trebui sa existe si niste informatii, daca este vorba de un erou local.

Localnica: "Nu-l stiu, nici ca personaj nu stiu cine e, dar uitati-va ca ochiul stang sau drept, dreptul, e lovit - e exfoliat - exfoliat, dar e lovit aici

"Hai ma, Lenuta, ca e nebarbierit", zice razand sotul doamnei.

Localnica: "E lovit - e fardat - e picat tot, lasa-l naibii de fardat, ca e picat tot."

Localnic: "Are hepatita, s-a imbolnavit cam repede. S-a imbolnavit ca probabil e nemultumit de autoritatile locale."

Bustul a fost inaugurat in urma cu trei luni, pe 16 martie, cand s-au implinit 58 de ani de la trecerea in eternitate a lui Constantin Brancusi. A costat 50 de mii de lei, iar banii au fost suportati din bugetul local al primariei din Targu-Jiu.

Localnic: "Pe multe se duc bani foarte multi si nu fac treaba, dar in sfarsit nu sunt nici multi oameni de specialitate - dar e facuta de un artist - e, ori materialul nu a fost de calitate, ori artistul a fost mai slab."

Localnic: "Are hepatita, mi se pare foarte mult, dar in ziua de azi ca sa faci o afacere trebuie sa faci ceva."

Vlad Ciobanu, artistul care a realizat opera, spune ca va remedia problema in cursul saptamanii viitoare.

Vlad Ciobanu, realizatorul bustului: "Ce s a intamplat? S-a dus culoarea. Bronzul e la locului lui, forma e la locul ei, e ca si cum ai compara ca s-a dus varul de pe o casa si toata lumea comenteaza ca s-a dus casa, dar acoperisul e la locului lui, ferestrele sunt la locul lor, o sa zugravim din nou."

Doru Strambulescu - sef Centrul de Arta si Cultura Constantin Brancusi Targu-Jiu: "Cred ca nu este vorba de o deteriorare in sine, este vorba de stratul de patina cu care a fost dat bustul Popilian. L-am instiintat pe sculptorul Vlad Ciobanu despre aceasta situatie, a luat la cunostinta. A si discutat cu cei carora le-a incredintat turnarea in bronz si patinarea lucrarii."

In cursul anului trecut, autoritatile locale au mai avut probleme cu alte doua busturi amplasate in oras, cel al lui Sergiu Nicolaescu si cel al Arethiei Tatarascu. Pentru ca nu au fost autorizate, Ministrul Culturii a cerut sa fie indepartate de pe domeniul public, dar acest lucru nu s-a intamplat nici pana in ziua de azi.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Păstrăv cu morcovi și sos cu gogonele

33:36
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 10 octombrie 2021

42:19
Alt Text!
Hai să fim super!
Best Of Hai sa fim Super!

25:12
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 7 Octombrie 2021

27:26
Alt Text!