O statuie de 50.000 de lei din Targu-Jiu a devenit subiect de glume pentru localnici: "E fardat, zici ca are hepatita"

05-07-2015 08:14


O statuie realizata in primavara acestui an la Targu-Jiu, cu un buget de 50 de mii de lei, a ajuns subiect de gluma pentru cei care trec zilnic pe langa ea.

Autoritatile locale au vrut sa-l omagieze pe comisarul Ioan C. Popilian, care a condus voluntarii din oras in luptele de la Podul Jiului, in Primul Razboi Mondial. Bustul din bronz s-a degradat insa rapid si s-a transformat intr-o aratare scorojita, care nu mai seamana cu nimeni si cu nimic. Si care, dupa parerea localnicilor, nu ar avea ce sa caute in orasul care se mandreste ca l-a dat lumii pe Constantin Brancusi.

La nici o jumatate de an de la inaugurarea bustului, chipul comisarului Ioan C. Popilian este de nerecunoscut. De altfel, multi dintre cei care trec prin zona nici nu stiu cine a fost personajul si spun ca pe soclu ar trebui sa existe si niste informatii, daca este vorba de un erou local.

Localnica: "Nu-l stiu, nici ca personaj nu stiu cine e, dar uitati-va ca ochiul stang sau drept, dreptul, e lovit - e exfoliat - exfoliat, dar e lovit aici

"Hai ma, Lenuta, ca e nebarbierit", zice razand sotul doamnei.

Localnica: "E lovit - e fardat - e picat tot, lasa-l naibii de fardat, ca e picat tot."

Localnic: "Are hepatita, s-a imbolnavit cam repede. S-a imbolnavit ca probabil e nemultumit de autoritatile locale."

Bustul a fost inaugurat in urma cu trei luni, pe 16 martie, cand s-au implinit 58 de ani de la trecerea in eternitate a lui Constantin Brancusi. A costat 50 de mii de lei, iar banii au fost suportati din bugetul local al primariei din Targu-Jiu.

Localnic: "Pe multe se duc bani foarte multi si nu fac treaba, dar in sfarsit nu sunt nici multi oameni de specialitate - dar e facuta de un artist - e, ori materialul nu a fost de calitate, ori artistul a fost mai slab."

Localnic: "Are hepatita, mi se pare foarte mult, dar in ziua de azi ca sa faci o afacere trebuie sa faci ceva."

Vlad Ciobanu, artistul care a realizat opera, spune ca va remedia problema in cursul saptamanii viitoare.

Vlad Ciobanu, realizatorul bustului: "Ce s a intamplat? S-a dus culoarea. Bronzul e la locului lui, forma e la locul ei, e ca si cum ai compara ca s-a dus varul de pe o casa si toata lumea comenteaza ca s-a dus casa, dar acoperisul e la locului lui, ferestrele sunt la locul lor, o sa zugravim din nou."

Doru Strambulescu - sef Centrul de Arta si Cultura Constantin Brancusi Targu-Jiu: "Cred ca nu este vorba de o deteriorare in sine, este vorba de stratul de patina cu care a fost dat bustul Popilian. L-am instiintat pe sculptorul Vlad Ciobanu despre aceasta situatie, a luat la cunostinta. A si discutat cu cei carora le-a incredintat turnarea in bronz si patinarea lucrarii."

In cursul anului trecut, autoritatile locale au mai avut probleme cu alte doua busturi amplasate in oras, cel al lui Sergiu Nicolaescu si cel al Arethiei Tatarascu. Pentru ca nu au fost autorizate, Ministrul Culturii a cerut sa fie indepartate de pe domeniul public, dar acest lucru nu s-a intamplat nici pana in ziua de azi.

VIDEO PROTVPLUS.RO