O româncă prinsă constant la cerșit a câștigat despăgubiri la CEDO, de la statul elvețian. Cum se explică decizia

Ultima actualizare: 22-01-2021 18:25
O româncă prinsă constant la cerșit a câștig...
O româncă prinsă constant la cerșit a câștig...

O româncă, prinsă în repetate rânduri la cerșit, amendată și reținută chiar, a reușit performanța de a învinge Elveția în instanță, la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

 

Magistrații au decis că măsura nu se justifică, nici măcar ca mijloc de combatare a criminalității. Statul elvețian...este bun de plată.

Femeia are 28 de ani și, între 2011 și 2014, a mers de mai multe ori în Elveţia la cerșit. Este de etnie rromă, iar primele ieșiri le-a avut chiar după ce a devenit majoră. În tot acest interval, a fost găsita pe străzi și amendată de nouă ori, cu suma de o sută de franci elveţieni. Pentru că nu a achitat sancțiunea, a fost și reținută.

În 2014, a primit o amendă și mai mare, de 500 de franci elveţieni. Nici pe aceasta nu a plătit-o - a făcut apel, dar a pierdut. Un an mai târziu, a stat închisă cinci zile din acest motiv.

Cu ajutorul unui avocat din Geneva, femeia a dat în judecata statul elveţian, la CEDO şi, iată, a avut câştig de cauză. Elveţia trebuie să îi plătească româncei daune morale în valoare de 922 de euro.

Tribunalul european a hotărât că statul a încălcat articolul 8 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, articol care protejează respectarea vieţii private şi familiale. Mai exact, cum nu avea un loc de muncă și nu încasa ajutor social, nu încălca nicio lege dacă cerșea pentru a-şi asigura nevoile de bază. Totodată, măsura luată - amendă, adică - este irelevantă în contextul combaterii infracțiunilor, au conchis magistrații.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO