O racheta spatiala ruseasca s-a prabusit azi in Kazahstan la cateva secunde dupa lansare. VIDEO
O racheta spatiala ruseasca Proton-M s-a prabusit la cateva secunde dupa ce a fost lansata marti de la Cosmodromul Baikonur, in Kazahstan, la aproximativ 200 kilometri est de Marea Aral, conform NBC News.
"Un accident s-a produs in timpul lansarii rachetei Proton-M de la cosmodromul Baikonur, la 2 iulie. Racheta s-a prabusit pe teritoriul cosmodromului si a explodat", precizeaza un comunicat.
Racheta Proton, a carei lansare a fost transmisa in direct de Roskosmos si postul public de televiziune Rossia 24, si-a schimbat traiectoria la cateva secunda dupa decolarea de la ora 02.38 GMT (05.38 ora Romaniei) si a explodat dupa aproape un minut.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
"Se pare ca lansarea se va solda cu o catastrofa", a comentat prezentatorul Rossia 24, chiar inainte ca racheta sa explodeze.
Accidentul "nu s-a soldat cu victime sau pagube materiale", dar a provocat o "scurgere de combustibil", a precizat Agentia spatiala kazaha (Kazkosmos).
O parte a personalului de la Baikonur a fost evacuata din cauza acestei scurgeri, a declarat o sursa de la cosmodrom, citata de agentia Interfax, afirmand ca un "nor toxic" s-a format deasupra locului in care s-a produs catastrofa.
Rusia s-a confruntat cu o serie de esecuri in ultimii ani in ceea ce priveste lansarea satelitilor sau navetelor catre Statia Spatiala Internationala (ISS).
In decembrie 2010, trei sateliti Glonass lansati cu ajutorul unei rachete Proton au cazut in Oceanul Pacific, dupa ce punerea lor pe orbita a esuat din cauza unei supraincarcari cu carburant a lansatorului.
Sistemul Glonass a fost conceput de Rusia pentru a rivaliza cu sistemul de navigatie american GPS si cu viitorul sistem european Galileo.