Cucerirea spatiului cosmic. China a lansat o racheta cu 3 astronauti la bord

Ultima actualizare: 14-06-2013 06:49
China, spatiul cosmic

Marti a avut loc lansarea modulului spatial Shenzhou-10. China a trimis trei astronauti in spatiu, intr-o noua etapa a unui vast proiect national de amenajare a unei statii spatiale.

Modulul Shenzhou-10 se va conecta cu laboratorul spatial Tiangong-1, facand din aceasta misiune o etapa esentiala catre asamblarea unei statii spatiale complete, care sa fie capabila sa primeasca astronauti pentru perioade indelungate.

Astronautii de la bordul noului modul "vor da lectii unui grup de studenti de la sol prin intermediul unui streaming video", dupa ce vor ajunge pe orbita. Lansarea va avea loc de la o baza din nord-vestul tarii, a anuntat agentia de presa China Noua.

China este a treia tara care a trimis singura un om in spatiu, in 2003, dupa SUA si Rusia, si incearca sa se afirme ca membru marcant al exclusivistului grup al marilor puteri spatiale, in principal in domeniul misiunilor cu echipaj uman.

Din cauza tensiunilor politice dintre administratiile de la Beijing si Washington, China nu s-a alaturat programului Statiei Spatiale Internationale (ISS). ISS este un proiect spatial in valoare de 100 de miliarde de dolari, finantat in principal de Statele Unite ale Americii si la realizarea caruia participa 16 tari. Statia este ocupata in permanenta, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

China a demarat un ambitios program spatial, care ca obiective plasarea de astronauti chinezi pe Luna si asamblarea unei statii orbitale pana in anul 2020.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO