Iohannis: CSAT a aprobat proiectul de buget pentru domeniul securităţii naţionale

CSAT
Presidency.ro

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a aprobat proiectul de buget pentru domeniul securităţii naţionale şi Planul de înzestrare al Armatei 2019 - 2028, a anunţat preşedintele Klaus Iohannis.

"Am analizat şi aprobat o serie de măsuri importante care privesc apărarea ţării şi securitatea naţională.

Prima chestiune este aprobarea Planului de înzestrare a Armatei pentru perioada 2019 -2028. (...) Obiectivul fundamental constă în dotarea structurii de forţă cu tehnică şi echipamente militare performante, compatibile cu echipamentele NATO", a declarat şeful statului.

O altă măsură este aprobarea dotărilor şi mijloacelor care se trimit în 2019 în afara teritoriului statului român.

"Avem 1.902 de militari români care vor participa la misiuni în afara ţării, cu 27 mai mult decât în 2018. (...) Am aprobat şi propunerile de buget pentru domeniul securităţii naţionale", a adăugat preşedintele.

Citește și
viorica dancila, guvern,
Dăncilă: ”Sper că vom primi avizul CSAT pe buget.” Ce spune despre moțiune și Alianța Vestului

Comunicatul Administrației Prezidențiale după ședința CSAT:

”Marți, 11 decembrie a.c., și miercuri, 19 decembrie a.c., au avut loc, la Palatul Cotroceni, şedinţele Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, conduse de Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis.

În cadrul acestor ședințe au fost analizate și aprobate o serie de teme importante care privesc apărarea țării și securitatea națională.

Prima temă dezbătută a fost Planul de înzestrare a Armatei României pentru perioada 2019-2028.

Alocarea, începând cu anul 2017, a 2% din PIB pentru apărare, în baza Acordului politic naţional privind creşterea finanţării, a permis majorarea alocaţiilor bugetare pentru înzestrare şi iniţierea unui amplu proces de modernizare a structurii de forţe, cu implicarea industriei naţionale şi protejarea intereselor esenţiale de securitate.

Obiectivul fundamental al procesului de înzestrare a Armatei României constă în dotarea structurii de forţe cu tehnică şi echipamente militare performante, compatibile şi interoperabile cu cele existente în armatele celorlalte state membre NATO şi UE, care să asigure capacitatea de descurajare şi apărare şi viabilitatea acestora pe durata următoarelor decade, prin nivelul de eficienţă şi dezvoltare tehnologică.

Programele de înzestrare esenţiale destinate să asigure interesele de securitate ale statului român se referă, în principal, la transportoarele blindate pentru trupe, autoturismele de teren blindate şi neblindate de tip uşor, avionul multirol al Forţelor Aeriene, sistemul de rachete sol-aer cu bătaie mare, vânătorul de mine, corveta multifuncţională, elicopterele de transport personal şi cele echipate cu sisteme de salvare-evacuare medicală.

Aceste tipuri de tehnică sunt cuprinse în programele multianuale de înzestrare aprobate de Parlamentul României, pentru care au fost angajate fonduri financiare şi a căror derulare continuă sau care sunt în curs de fundamentare.

Prin Planul de înzestrare a Armatei României, document care se actualizează anual, etapizat şi pe priorităţi, se planifică sistemele şi echipamentele care vor fi achiziţionate anual, realizându-se astfel corelarea dintre dotarea structurii de forţe şi resursele financiare alocate pentru înzestrare.

Un alt subiect inclus pe ordinea de zi a fost analiza și aprobarea Planului de întrebuințare a Forțelor Armate ale României care vor fi trimise în misiuni și operații în afara teritoriului statului român, în anul 2019.

Astfel, 1.902 militari din Armata României vor participa, anul viitor, la aceste misiuni și operații, în creștere cu 127 militari față de anul 2018.

Forțele Ministerului Afacerilor Interne, care vor participa în anul 2019 la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, vor fi în număr de 759 de militari și polițiști.

Efortul principal rămâne, în continuare, participarea cu forţe şi mijloace la operaţia NATO din Afganistan - Resolute Support Mission (RSM), precum şi menținerea contribuției naționale la asigurarea prezenței înaintate consolidate a NATO în cadrul Grupului de Luptă dislocat în Polonia, concomitent cu menţinerea participării la operaţiile NATO KFOR şi EUFOR ALTHEA, din teatrul de operaţii din Balcanii de Vest.

În plus, în anul 2019, un detașament de elicoptere militare va participa, pentru prima dată, la misiunea multidimensională integrată ONU de stabilizare din Republica Mali, desfășurând operații de evacuare medicală, transport de trupe și echipamente, precum și asigurarea suportului logistic necesar personalului ONU dislocat în această țară.

Participarea forțelor armate ale României la misiuni internaționale de combatere a terorismului, de sprijinire a păcii sau misiuni umanitare sunt expresii ale îndeplinirii angajamentelor pe care țara noastră și le-a asumat ca membru a comunității internaționale.

De asemenea, în cadrul ședinței CSAT, a fost analizat și aprobat Conceptul de constituire pe teritoriul României a Comandamentului Corpului Multinaţional de Sud-Est.

Iniţiativa s-a dezvoltat în contextul în care țările membre NATO au adoptat la Summitul NATO de la Bruxelles, din 11-12 iulie 2018, cel mai mare plan de reîntărire a apărării colective, reliefând importanţa strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea spaţiului euroatlantic şi necesitatea creşterii prezenţei aliate înaintate în această regiune.

Rolul comandamentului este acela de a asigura o configuraţie adecvată a lanţului de comandă şi control între Divizia multinaţională Sud-Est, Comandamentul Întrunit al Forţelor Aliate de la Napoli şi forţele de întărire în caz de criză sau conflict.

În același context, membrii Consiliului au analizat şi aprobat înfiinţarea Comandamentului Apărării Cibernetice.

Înfiinţarea acestui comandament, în subordinea Statului Major al Apărării, în cadrul procesului de restructurare şi modernizare a Armatei României, va permite realizarea unei structuri funcţionale de nivel strategic, capabile să gestioneze şi să răspundă rapid la ameninţările cibernetice, pe timp de pace, în caz de agresiune armată, la instituirea stării de asediu, la declararea stării de mobilizare şi a stării de război.

Comandamentul va trebui să asigure conducerea apărării cibernetice într-o manieră coerentă şi eficientă, prin sincronizarea şi direcţionarea dinamică a eforturilor de planificare, organizare, coordonare şi executare a acţiunilor specifice desfăşurate de structura de forţe într-un mediu cibernetic degradat.

Totodată, a fost aprobat Programul de activitate al Consiliului Suprem de Apărare a Țării pentru anul 2019, principalul document de lucru al Consiliului, necesar realizării obiectivului constituţional cu care este învestit, respectiv organizarea şi coordonarea unitară a activităţilor care privesc domeniul apărării țării și securității naţionale.

La finalul ședinței, au fost avizate și propunerile de buget pentru anul 2019 ale instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale.”

Ședinţa CSAT de săptămâna trecută a fost suspendată de comun acord, la solicitarea membrilor CSAT, având în vedere faptul că ordinea de zi a cuprins tematici importante referitoare la apărarea ţării şi securitatea naţională, fapt care a generat discuţii prelungite.

Drept urmare, preşedintele a decis reluarea şedinţei în data de 19 decembrie, a precizat Administrația Prezidențială.

Cert este că România ar putea intra în noul an fără un buget de stat aprobat de Parlament. Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a anunţat că dezbaterea şi votul asupra legii bugetului întârzie, pentru că subiectul nu a fost discutat până acum, în CSAT.

Potrivit unor surse, s-ar fi iscat noi tensiuni între Guvern şi şeful statului, pe tema împărţirii banilor pentru serviciile secrete. Această variantă a fost însă infirmată de reprezentanţii Executivului.

Proiectul de buget pe 2019 ar fi trebuit să fie deja pe masa Guvernului, că mai apoi să fie legiferat în Parlament, până la vacanţa de Crăciun, însă negocierile bat pasul pe loc.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Articol recomandat de sport.ro
Primul jucător din Superliga României pe care Dan Șucu vrea să-l transfere la Genoa
Primul jucător din Superliga României pe care Dan Șucu vrea să-l transfere la Genoa
Citește și...
România ar putea intra în 2019 fără un buget votat de Parlament. Unde s-a blocat
România ar putea intra în 2019 fără un buget votat de Parlament. Unde s-a blocat

România ar putea intra în noul an fără un buget de stat aprobat de Parlament. Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a anunţat că dezbaterea şi votul asupra legii bugetului întârzie, pentru că subiectul nu a fost discutat până acum, în CSAT.

Dăncilă: ”Sper că vom primi avizul CSAT pe buget.” Ce spune despre moțiune și Alianța Vestului
Dăncilă: ”Sper că vom primi avizul CSAT pe buget.” Ce spune despre moțiune și Alianța Vestului

Premierul Dăncilă speră să existe avizul CSAT pentru proiectul de buget pe 2019, dar nu poate spune clar dacă va fi amânată pentru anul viitor adoptarea bugetului.

Ministrul Teodorovici: Adoptarea bugetului pe 2019 se amână
Ministrul Teodorovici: Adoptarea bugetului pe 2019 se amână

Situație incertă cu bugetul pe 2019 din cauza blocajului în CSAT. Va fi amânat, a spus miercuri ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

Ședința CSAT de la Cotroceni a fost suspendată de Klaus Iohannis. Ce s-a întâmplat
Ședința CSAT de la Cotroceni a fost suspendată de Klaus Iohannis. Ce s-a întâmplat

Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării a fost suspendată de președintele Klaus Iohannis, la solicitarea membrilor Consiliului.

Recomandări
Guvernul Ciolacu 2 a primit votul de încredere al Parlamentului, cu 240 de voturi „pentru”
Guvernul Ciolacu 2 a primit votul de încredere al Parlamentului, cu 240 de voturi „pentru”

Guvernul Marcel Ciolacu 2 a primit, luni, votul de încredere al Parlamentului, cu 240 de voturi favorabile. Votul a fost secret, exprimat cu bile.  

POLITICO: Cum a câștigat Putin alegerile din România. „Totul se decide în spatele ușilor închise”
POLITICO: Cum a câștigat Putin alegerile din România. „Totul se decide în spatele ușilor închise”

România încă se recuperează de ascensiunea și căderea rapidă a lui Călin Georgescu, un candidat care a ajuns la alegători printr-o campanie pe TikTok.

Tanczos Barna, care a preluat Finanțele de la Boloș: „Provocarea cea mai mare este să plătim pensiile și salariile asumate”
Tanczos Barna, care a preluat Finanțele de la Boloș: „Provocarea cea mai mare este să plătim pensiile și salariile asumate”

Ministrul propus pentru preluarea portofoliului la Ministerul Finanţelor, Tanczos Barna, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate reunite ale Parlamentului.