O fregată din Flota Rusiei a folosit muniție de război într-un exercițiu, în Marea Neagră
Federaţia Rusă îşi intensifică manevrele militare în Marea Neagră, iar acestea sunt percepute de NATO drept noi provocări!
Flota rusească a vrut să-şi demonstreze forţa de distrugere şi a folosit muniţie de război într-un exerciţiu de amploare.
Ba mai mult, avioanele Suhoi care au survolat în paralel au forţat spaţiul aerian şi au fost interceptate de piloţii britanici de la baza Mihail Kogălniceanu.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Experţii în domeniu exclud o confruntare militară între NATO şi Moscova, însă atrag atenţia că provocările vor continua.
Zilele trecute, fregată "Amiral Grigorovici" a fost prima navă rusească care a utilizat, în Marea Neagră, o rachetă de croazieră Kalibr pentru a lovi o ţintă navală.
Autorităţile de la Moscova au anunţat cu mândrie că racheta a lovit ţinta ce simula o navă inamică aflată la o distanţă de aproximativ 80 de kilometri. Totul a fost filmat cu mai multe drone.
Pentru specialişti, exerciţiul Federaţiei Ruse este un semnal transmis NATO.
Dan Dungaciu, analist de politică externă: "Când Federaţia Rusă face aceste exerciţii şi când se asigură că a trasmis mesajul care poate fi văzut şi prin dronă, mijloacele tehnice, că loveşte o ţintă la 70 - 80 de km cu precizie maximă, atunci transmite mesajul că Federaţia Rusă este cea mai mare putere de la Marea Neagră. Cu orice prilej, Federaţia Rusă transmite acest mesaj: "Marea Neagră pentru noi este o zonă vitală, nu este o chestiune politică sau militară, este una existențială pentru noi".
Flota rusă a anunţat o adevărată desfăşurare de forțe în zonă: 11 nave de război şi de suport, dar şi multe aeronave Suhoi. De altfel, şase astfel de bombardiere rusești au fost interceptate deasupra Mării Negre de avioane britanice de vânătoare Eurofighter Typhoon, amplasate în România la Baza Mihail Kogălniceanu.
Dan Dungaciu, analist de politică externă: "Te apropii suficient de mult cu avioanele tale de cele ale partenerilor în aşa fel încât să nu declanşezi un accident sau chiar o confruntare, dar să tragi un semnal că se pot declanşa asemenea lucruri".
Luna trecută, ministrul român al Apărării, Mihai Fifor, spunea că provocările Moscovei în zona Mării Negre sunt zilnice. Cu toate acestea, semnalele Federaţiei ruse nu ne sunt adresate nouă, susţin experţii.
Dan Dungaciu, analist de politică externă: "Să nu ne facem iluzii că Federaţia Rusă transmite semnale României. În comunicarea strategică a Federaţiei Ruse, România este nesemnificativă, iar când vorbeşte despre scutul de la Deveselu sau despre prezenţa străină vorbeşte cu SUA şi cu NATO"
În ciuda acestor provocări repatate, o confruntare militară este aproape imposibilă, cred specialiştii. Şi asta pentru că Federaţia Rusă îşi doreşte doar o poziţie dominantă în Marea Neagră.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: NATO, marea neagra, Baza Mihail Kogalniceanu, fregata,
Dată publicare:
16-08-2018 19:28