O farfurie zburatoare care trebuia sa duca oamenii pe Marte s-a prabusit in Pacific. Ce spun oficialii NASA despre acest esec
O "farfurie zburatoare" a fost filmata deasupra Pacificului. Este vorba despre vehiculul NASA care ar urma sa duca astronauti pe Marte si care a fost testat, insa lucrurile nu au mers grozav.
Pentru a doua oara, parasuta uriasa care trebuie sa franeze discul gigantic nu s-a deschis complet!
Un enorm balon gonflabil, cu heliu, de care era prinsa "farfuria zburatoare", s-a inaltat de la o baza militara din Hawaii. Au izbucnit urale la centru de control cand balonul si-a inceput ascensiunea, dar bucuria a fost de scurta durata.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Odata ce balonul a atins altitudinea prevazuta - 32 de kilometri deasupra pamantului - a intrat in functiune motorul-racheta al "farfuriei zburatoare", care a propulsat-o pana la o viteza de patru ori mai mare decat cea a sunetului.
Apoi, responsabilii misiunii au comandat franarea - pentru a testa tehnologia considerata cruciala pentru viitoarele misiuni cu echipaj uman pe Marte.
O parasuta care masoara 30 de metri in diametru urma sa se deschida pentru a incetini - pana la o viteza mai mica decat a sunetului - vehiculul care va decola, candva, cu oameni la bord, spre Planeta rosie.
Parasuta s-a desfasurat, dar nu s-a deschis complet! Iar vehiculul folosit pentru testare a cazut ca un meteorit in apele Pacificului. Un vapor a fost trimis sa recupereze farfuria zburatoare, si mai ales "cutia neagra" care a inregistrat parametrii de zbor.
A mai fost un esec similar in 2014, dar NASA promite sa traga invataminte. "Acesta este si motivul pentru care facem asemenea teste" - spun inginerii Agentiei spatiale americane.