Armata a fost chemată în ajutor la Timișoara, la blocurile unde s-a făcut deratizarea


Ultimul update: Joi 21 Noiembrie 2019 14:01
Data publicarii: Joi 21 Noiembrie 2019 07:26
Categorie: Stiri actuale

Creşte alarmant numărul victimelor în cazul dezinsecţiei mortale din blocul de la Timişoara. Alţi cinci locatari, trei dintre ei copii, au ajuns la spitalele din oraş, cu aceleaşi simptome, pe care le-au avut şi cei care au decedat.

Ministerul Sănătăţii, dar şi Ministerului Apărării Naţionale, au trimis echipe de control, care să verifice dacă în zona în care s-a făcut dezinsecţia - aerul mai este contaminat cu substanţă letală. Firma care s-a ocupat de operaţiune ar fi folosit o substanţă strict interzisă în clădirile locuite, conform unui regulament al Uniunii Europene.

Cei cinci oameni - trei copii şi doi adulţi - au început să se simtă rău dimineaţa, deşi nu au mai intrat în blocul în care s-a făcut dezinsecţia de luni după-amiaza, când au fost evacuaţi.

Pentru că aveau aceleaşi simptome cu cele trei victime care au decedat, doctorii au decis să îi interneze de urgenţă.

Specialiştii încearcă să găsească explicaţii de ce - în cazul lor - efectele insecticidului au apărut abia acum.

Paul Pătrașcu, asistent universitar la Universitatea de Medicină Timișoara: "Aceste noi cazuri care apar acum să fie datorate unei recontaminari. Poate acele persoane care au evacuat blocul aveau praf din acea pastilă pe haine."

Bărbatul care şi-a pierdut soţia şi băieţelul de doar 3 ani a povestit cum a început tragedia:

Ioan Teodor Bota: "Am văzut trei indivizi acolo pe coridor. Și un vermorel lângă ei, din asta cum se stropeşte la vie sau mai mic aşa. Nu aveau echipament pe ei."

După doar câteva ore, fiul lui s-a simţit rău şi a fost internat la terapie intensivă, însă nu a supravieţuit. Apoi, soţia lui a avut aceleaşi simptome şi a decedat.

Ioan Teodor Bota: "A ieşit domnul doctor şi două asistente şi a spus: îmi pare rău dar copilul s-a dus. Sâmbătă noapte a început şi ea, se tăvălea pe jos, când pe jos, când în pat, când pe covor."

Ministerul Sănătăţii a trimis o echipă care să preleveze probe pentru a determina dacă în aer, în blocul în care s-a făcut dezinsecţia, mai persistă substanţă letală. În acelaşi timp, instituţia a transmis că potrivit unui regulament al Uniunii Europene folosirea insecticidului care conţine fosfură de aluminiu este interzisă în spaţiile de locuit.

Inspecţia Sanitară de Stat a cerut modificarea legislaţiei astfel încât direcţiile de sănătate publică să certifice de acum înainte utilizarea biocidelor de firmele de dezinsecţie şi deratizare.

Între timp, au început să apară informaţii potrivit cărora insectidele care conţin fosfura de aluminiu au mai făcut şi alte victime în România.

Potrivit procurorilor din Bihor o femeie a murit anul trecut intoxicată cu acelaşi compus, iar soţul ei a ajuns în stare gravă la spital.

Pe de altă parte, administratorul firmei care a făcut dezinsecţia în blocul din Timişoara a fost arestat preventiv. Bărbatul a declat că a cumpărat substanţă letală de pe piaţa neagră.

 

Tags: mapn, timisoara, bloc,

Creşte numărul celor afectaţi de substanţa letală folosită în
Încă 5 locatari din „blocul morții” din Timișoara, duși la spital. Substanța, cumpărată de pe piața neagră
VIDEO PROTVPLUS.RO
Amalia Năstase, povestiri despre copilăria sa:"Vreau să fac și alte lucruri pe care până acum le-am crezut imposibile"

"Vreau să fac și alte lucruri pe care până acum le-am crezut imposibile"


15:45
Mădălina Lefter si Dragoș Moldovan vor canta alături de Tudor Chirila in semifinală:"De data aceasta presiunea este un pic mai mare."

05:42
Cum scapi de ridurile de pe gât, mâini și față

Întreținerea tenului este foarte importantă


15:45
Bogdan Dumitraș și Jasmina Răsădean, emoții înainte de a doua semifinală. Ce mesaj au pentru oamenii de acasă

05:06
Andi Țolea si Elena Ilie, pregătiri înainte de a doua semifinală. Ce părere au cei doi despre faptul că vor canta alături de Smiley la scena, vinerea aceasta.

03:10
Ce planuri au vedetele pentru anul 2020

Amalia Năstase: "Îmi propun să am mai multă încredere în mine"


03:46
Casă arsă, reconstruită de echipa "Las Fierbinți"

Echipa "Las Fierbinți" a strâns bani pentru materiale de construcții, muncitori


10:48
Importanța Vitaminei D în sezonul rece

Deficitul de vitamina D afectează sistemul imunitar


05:05
Adrian Enache și fiica lui, Diana Enache, la "ședința cu părinții"

09:33
COZONACUL DE AUR - Ediția de Crăciun - Luminița Gagiu

25:37