Surpriza pregătită de Ivan Patzaichin pentru bucureșteni. „E super faină ideea”

Dată publicare: 05-07-2020 20:26
Dată actualizare: 05-07-2020 20:29


Prezența unui râu în mijlocul unui oraș este o șansă pentru orice administrație locală, care ar trebui să profite de asta pentru a crea o oază de verdeață și relaxare.

Nu și la noi. Singurul care se luptă să facă din cursul Dâmboviței o bucurie pentru locuitorii Capitalei este campionul Ivan Patzaichin, care de zece ani se străduiește prin asociația sa să inițieze bucureștenii în sporturile pe apă. A montat, din nou după o perioadă de pauză, un debarcader în zona centrală și i-a invitat pe toți cei pasionați sau, pur și simplu curioși, la o plimbare cu barca.

Mai animată că oricând, Dâmbovița a atras zeci de oameni care au pornit la plimbare cu barca ori canotca, un hibrid între canoe și lotca din Delta Dunării. Cei mai îndrăzneți s-au aventurat cu placa și au plutit pe apă, unii chiar pentru prima dată.

Bărbat: „Mi s-a explicat cum să-mi țin echilibrul pe placă, cum să vâslesc, nu a fost așa greu. E super faină ideea, mi se pare. Aș folosi-o și ca mijloc de transport, m-aș duce la muncă. Și rapid și distractiv.”

Femeie: „Mai ales pe perioada pandemiei mă ajută, mă face să mă simt mai optimistă, să mai uit de problemele care există în mod normal. Este foarte fain. Ar fi fain dacă s-ar pune mai mult accent pe făcut sport.”

La doar nouă ani, Lara își ține perfect echilibrul pe apă.

Lara: „Vâslim din picioare, ne plimbăm și vedem cum sunt peisajele. Îmi place foarte mult.”

Evenimentul a fost promovat de campionul Ivan Patzaichin și asociația sa, care de zece ani se străduiesc să aducă la viață râul ce traversează Capitala. A fost montat din nou un debarcader, în zona Bibliotecii Naitonale, astfel încât cei care au o barcă și vor să se plimbe, să poată face asta oricând.

Ivan Patzaichin: „Oamenii și copiii tineri să vină către natură, către mișcare, iar Dâmbovița este un imens aparat de aer condiționat al Bucureștiului și noi nu prea avem parte de el. Dâmbovița este numai betoane, iar ce facem noi aici, încercăm ca toți cei care iubesc apa, Bucureștiul, să vină, dacă au posibilitatea să vină cu o bărcuță, să poată să iasă, să se plimbe, să stea la o cafea, să citească o carte. O să continuăm să ne luptăm. Încercăm să atragem cât mai multă lume, autorități, ca împreună să creăm un mod de a avea grijă de apă.”

Din păcate, mai avem de învățat. Pe apă plutesc sticle goale, ambalaje din plastic și chiar măști sanitare.

Teodor Frolu, arhitect: „Gunoaiele de aici sunt pentru că nu suntem noi pe apă. Asta este o idee pe care o promovăm. Dacă oamenii vor fi pe apă, se bucură de râuri și nu vorbesc numai aici, în general, de natură. Vor deveni mai responsabili. Când un luciu de apă are oameni pe el, oameni cu bărcile, o să vedeți că totdeauna luciul ăla de apă este curat, pentru că nu poți să treci pe lângă el și să îl lași acolo.”

Ivan Patzaichin: „Multă lume când vede un râu un spatele casei aruncă gunoiul acolo. Gunoiul ăla se duce în altă localitate, apoi în Dunăre, Dunărea în Deltă și apoi în mare.”

Așadar, mai e mult până când râul va ajunge să atragă turiști, cum se întâmplă în Paris sau în Londra.

Teodor Frolu, arhitect: „Lucrul care trebuie să se întâmple este să dăm mai mult spațiu verde lângă apă, adică după cum puteți vedea aici, râul este blocat de acest trafic puternic. E un potențial foarte mare pentru București, pentru că această diametrală de trafic ar putea fi transformată într-o diametrală verde. Adică în loc să fie ceva care poluează, poate să fie ceva care leagă orașul. Vrem mai multă verdeață. Betonul ăsta trebuie să se inunde de iarbă, ceea ce la un moment dat a fost, dar iar a venit un primar isteț și a scos toată iedera și plantele care atârnau și au pus un covoraș de iarbă.”

Ordinul Arhitecților București, împreună cu Primăria Sectorului 3 au lansat un concurs de soluții pentru reamanajarea cheiului Dâmboviței, între podul Mărășești și Mihai Bravu. Proiectul își propună să aducă oamenii mai aproape de apă și natură, însă ar mai putea dura ani până când vom vedea un rezultat.


VIDEO PROTVPLUS.RO