O bubuitură puternică a zguduit orașul Buzău și câteva localități învecinate. Zgomotul, surprins de o cameră de supraveghere
S-a instalat panica în orașul Buzău și în localitățile învecinate, după ce s-a auzit o bubuitură puternică. Geamurile au zornăit asurzitor, iar oamenii au ieșit speriați din case.
Ministerul Apărării a recunoscut că, în jurul orei 21, aeronave italiene sub comanadă NATO au facut zboruri de antrenament cu viteză supersonică, în sud-estul României.
Localnicii din Smeeni au auzit un sunet puternic, cel mai probabil în momentul în care un avion militar a spart bariera sonică. A urmat șuieratul caracteristic turboreactorului.
Practic aeronava depășește viteza sunetului și generează o undă de șoc care se poate auzi si la 50 de kilometri distanță.
Oamenii au ieșit speriați, din case, să vadă ce s-a întâmplat. La acea oră, în lipsa unor informații oficiale, s-au gândit că s-a produs o explozie sau un cutremur.
Localnic: „O bubuitură puternică, ne-am speriat, am zis că...Nu știu ce a fost, mi-au zornăit geamurile din casă”.
Zgomotul puternic s-a auzit și în Buzău.
Localnic: „Evident că ne-am speriat foarte tare, gândindu-ne că s-a întâmplat aceeași treabă ca la Mihăilești. O detunătură de avioane, un eșec la motoare, poate un dezastru, cumva”.
Localnică: „Noi cum știm că războiul este la graniță, ne-am speriat, cum să auzi din senin așa o dată că bubuie”.
Într-un comunicat, Forțele Aeriene Române confirmă faptul că, la ora la care s-a auzit bubuitura, avioane militare Eurofighter faceau zboruri în regim de viteză supersonică în zona de centru și sud-est a României.
La baza militară de la Mihail Kogălniceanu se află un detașament de 4 avioane Eurofighter Typhoon care executa misiuni de poliție aeriană. MApN a confirmat că în zona orașului Buzau au avut loc exerciții militare, dar că niciunul dintre avioane nu a coborât sub 10 mii de metri altitudine.
Potrivit Forțelor Aeriene Române, misiunile de acest tip sunt executate în condiții de siguranță atât pentru echipaje, cât și pentru comunitățile locale și pentru mediul înconjurător.
„Antrenamentele au fost executate cu respectarea strictă a reglementărilor naționale și internaționale în vigoare pentru zborul supersonic, fiind desfășurate în spațiu aerian special rezervat-deasupra nivelului de zbor 330 (33 000 FT/10 000 m), sub control radar”, au transmis Forțele Aeriene Române.
În urma acestui eveniment, nu au fost înregistrate pagube materiale și nici nu au fost apeluri la 112. Specialiștii de la stația meteo Buzău spun că luni seară, în jurul orei 21, nu au fost înregistrate fenomene meteo periculoase.