"1989 - Revolutie, 2012 - Evolutie". Cine a fost marti la Universitate. Mesajele protestatarilor
Bucurestiul a schimbat liniile pentru protestul de marti seara de la Universitate. Huliganii de peluza, majoritari cu o seara in urma, au ramas aproape in totalitate pe dinafara.
Locul le-a fost luat de tineri si mai putin tineri care, cu mesaje clare si corecte, au credibilizat actiunea civica.
Daca, dupa o noapte de duminica de foc, protestul de luni seara a fost pentru multi doar un pretext pentru o noua bataie cu jandarmii, marti seara huliganii, descurajati probabil si de dosarele penale care le-au fost deschise in zilele precedente, au fost aproape absenti, lasand loc unei manifestatii pasnice dar energice.
Alegeri 2024
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
A cincea zi de proteste s-a incheiat fara incidente. 5 manifestanti, ridicati. Imagini din Capitala
Astfel, protestatarii au avut pe pancarte si scandari teme punctuale precum justitia, sanatatea, administratia, taxele sau contractele dubioase pe care de-a lungul anilor presa le-a calificat drept acte de coruptie.
In zona fantanii de la Facultatea de Arhitectura, protestatarii au fost "condusi" de un cadru didactic de la SNSPA, in jurul sau fiind masati majoritatea reprezentantilor ONG-urilor importante din Romania, prezenti si ei la miting in numar mare.
Li s-au alaturat studenti, profesori sau tineri de o cu totul alta factura decat cei majoritari in seara precedenta. Cu totii purtau pancarte cu sloganuri continand revendicari politice, sociale, dar si ironii la adresa clasei politice actuale si in special a presedintelui Basescu.
Pe una dintre pacarte se putea citi, spre exemplu, mesajul "Incompetenta este crima", in timp ce pe o alta statea scris: "Coruptia: Gazele - Austria, Apa - Franta, Curentul - Italia, Aurul - Offshore". Un alt protestatar agita un desen in care portretul lui Ceausescu iesea dintr-un corp dezintegrat de-al lui Basescu.
"Generatia Facebook", asa cum scria pe unul dintre bannerele tinerilor de la fantana, avea insa si mesaje mai adanci: "1989 - Revolutie, 2012 - Evolutie".
Fata de zilele trecute, marti au inceput sa apara si nemultumirile clare, punctuale: "Asta nu e justitie!" sau "Unde sunt banii nostri?". Ironiile de genul "Jandarmeria, apara-i chelia!" sau "Am adus vaporul, pleci?" scris pe o bucata de polistiren decupata in forma de vapor au luat locul scandarilor triviale din serile trecute.
Si-a scos fiul in palme dintre protestatari: "Ce ti-au dat ma, bani?!"
Punctul de fierbere al protestului a fost atins odata cu sosirea in piata a inconstientului Ludovic Orban. "Lumea nu uita, ba!", a fost printre primele lucruri care i-au fost transmise fostului ministru de un tanar care l-a intrebat mai intai despre accidentul rutier in care a fost implicat iar apoi despre autostrazile pe care ar fi trebuit sa le construiasca in timpul ministeriatului.
E imposibil de reprodus aici ce i-au auzit urechile lui Ludovic Orban. Paradoxal insa, el a insistat si a traversat catre celalalt grup de protestatari, cei din fata Teatrului National. Nici aici nu a avut insa mai mult noroc. Din contra, chiar, mai cu seama ca pe la urechi i-au suierat si mai multe mascari, iar la un moment dat spre el a fost aruncat un cocolos de hartie, care totusi nu l-a nimerit.
Ludovic Orban, injurat in Piata Universitatii. "N-ai fost, ba, ministru? Unde sunt autostrazile?"
Dupa ce au "eliberat piata" de Ludovic Orban, protestatarii au mai continuat scandarile alte cateva zeci de minute, dupa care s-au retras incet, pe rand, catre case sau catre un ceai fierbinte.
Au reusit insa un lucru greu de inchipuit dupa seara de luni sau, cu atat mai mult, dupa cea de duminica: au recredibilizat miscarea civica din Piata Universitatii.
Daca protestele continua si in zilele urmatoare, iar ponderea mare a celor cu mesaj si substanta in randul manifestantilor ramane aceeasi, clasa politica in general si Guvernul in special ar putea ajunge sa aiba o problema. Iar daca numarul protestatarilor va creste, problema va fi una chiar mare.
Sursa: Mediafax
Etichete: proteste, ludovic orban, universitate, piata universitatii,
Dată publicare:
18-01-2012 06:18