Numărul românilor care vor să plece în lume s-a dublat. Cât câștigă angajații navelor de croazieră
După pandemie, s-a dublat numărul românilor dispuşi să plece în lume şi să lucreze pe nave de croazieră. Zeci de mii de conaționali muncesc și trăiesc pe uriașele feriboturi.
Sunt ospătari, bucătari, medici, cosmeticiene sau ofițeri de bord. Cei care aleg o astfel de slujbă câştiga onorabil, dar renunță cel puțin o jumătate de an la prieteni și familie.
Luiza are 33 de ani și se pregăteşte să devină comandant. A traversat, în ultimii 10 ani, toate mările şi oceanele lumii. Acum este ofiţer secund la bordul uneia dintre cele mai mari nave de croazieră.
Luiza Mariu Itu, ofiţer secund nava de croazieră: „Vara suntem în Alaska, câte trei-patru luni, apoi facem o mică repoziţionare şi în timpul iernii suntem în Caraibe, în principiu stau trei luni acasă şi trei luni pe mare.”
Cel puţin 2.500 de pasageri sunt în voiaj, iar 500 de angajaţi se asigură că nu le lipseşte nimic.
Ce joburi fac românii pe navele de croazieră
Românii şi româncele fac de toate. Sunt barmani, cameriste, lucrează în saloanele de înfrumuseţare, dar şi în cabinele de comandă.
Luiza: „Partea financiară te împinge. Mi-am luat o casă, maşină, încerc să fac tot felul de lucruri noi. Petreci destul de mult timp departe de familie şi prieteni.”
Alexandra este din Neamţ, iar până la începutul lunii decembrie va fi plecată.
Oraşul plutitor pe care lucrează are aproape 300 de metri lungine și peste 2.700 de pasageri la bord, plus 1.200 de membri ai echipajului.
Alexandra Ciuncanu, ofițer navă de croazieră: „Suntem într-un itinerariu în Spania, momentan, vă salut din Malaga chiar acum, mâine vom merge în Gibraltar, apoi în Ibiza. E o meserie plăcută și dificilă în același timp.”
Daiana şi Noemi sunt două surori gemene. Au 22 de ani și au absolvit în primăvara Facultatea de Marketing de la Cluj. Cele două au lucrat la un magazin de suveniruri pe un feribot.
Daiana Szabo, angajată pe o navă de croazieră: „Salariul de bază porneşte de la 1.200 de euro şi după aceea sunt comisioane, în funcţie de cât se vinde la magazin.”
Recrutorii spun că numărul românilor care vor să lucreze pe vas s-a dublat după pandemia de Covid
Specialiștii în recrutare spun că numărul celor care vor să lucreze pe mare s-a dublat după anii de restricţii.
Bianca Burlacu, manager recrutare: „Companiile italiene ne solicită din ce în ce mai mulți navigatori, cu precădere personal auxiliar, personal de catering, aici ne sunt solicitați foarte mulți bucătari, ajutor de bucătar, ospătari, barmani, dar și cadre medicale.”
Pe navele de croazieră, ofiţerii câştigă între 2.700 de euro şi 5.000, însă ceilalţi trebuie să muncească mult pentru bacşiş.
Mădălina Vicol, recrutor: „Ofițerii pe parte de recrutare au nevoie să treacă de vreo trei probe de selecție, toate dintre ele eliminatorii. Ofițerii mecanici sunt cei mai căutați și foarte greu de găsit în momentul de față pe piață.”
Românii care vor să lucreze în acest domeniu trebuie să își trimită CV-ul la o firmă de recrutare specializată sau direct companiilor care se ocupă de croaziere.