Numărul românilor care se întorc acasă de Sărbători, în continuă creștere. Ce măsuri trebuie să respecte

Ultima actualizare: 27-12-2021 20:28

Aproape 80 de mii de români au venit acasă de Sărbători numai în ultimele două zile. Aceștia se adaugă celor 1,2 milioane de oameni care au ajuns la familiile din țară săptămâna trecută.

Luni, aeroporturile au fost neîncăpătoare, mai ales că au început să plece mulți în vacanță, de Revelion. Pe Otopeni, de pildă, au fost la fel de mulți pasageri ca într-o zi de vară. Atenție, ca să nu pierdeți avionul așa cum au pățit-o mulți trebuie să ajungeți cu 3 ore mai devreme pe terminal.

Pe aeroportul din Otopeni au fost luni 32 de mii de oameni grăbiți și încărcați cu bagaje. Unii urmăreau să prindă avionul, alții, abia sosiți, îi îmbrățișau pe cei dragi. Vârful a fost la fel de mare ca într-o zi de vară de dinainte de pandemie, spun autoritățile.

La ora 14.00, tabela electronică afișa și câteva curse întârziate care nu depășeau 2 ore. Una la decolări, 4 la sosiri. Aeroporturile sunt foarte aglomerate în această perioadă. Nu e de mirare că unii au pierdut avionul. O femeie a avut ghinion, taxiul i s-a stricat pe drum, așa că nu a mai ajuns la timp.

Pasager: Am pierdut avionul, am chemat pe cineva care să mă ducă, dar nu am reușit."

În aglomerația creată, alt bărbat a ajuns la o poartă greșită, apoi a aflat că aavionul a plecat fără el. Fiica sa a fost nevoită să-i cumpere alt bilet.

Pasager:Am ajuns la poarta greșită, aeroportul a afișat că acolo trebuia să stau."

Pasager:Proastă dezorganizarea pe aeroport."

Pentru a evita asemenea situații, aeroportul le recomandă românilor să ajungă la ghișee cu 3 ore înainte, mai ales că multe companii verifică actele și formularele înainte de decolare. De pildă, vă pot cere să faceți un test COVID, dacă țara de destinație o solicită.

Pasager:Ni s-a cerut un test, am venit cu 4 ore înainte."

Aglomerația putea fi și mai mare, doar că unii pasageri au renunțat să mai ajungă la aeroporturi din cauza restricțiilor din țările de destinație.

Companiile vorbesc de un fenomen ciudat. Unii pasageri refuză să se mai prezinte la avion, chiar dacă au plătit biletele. Din acest motiv, unele avioane decolează și cu 50 la sută dintre scaune goale.

De vină ar fi restricțiile care le impun celor nevaccinați sau fără doza booster carantină, explică surse din cadrul unor operatori. Așa că pentru perioada următoare, în special după Revelion, mai multe companii au renunțat să opereze anumite rute. Cei care au cumpărat biletele vor fi anunțați de anulări și urmează să fie despăgubiți.

Atenție, la intrarea în țară nu uitați să completați formularul de localizare pentru a nu fi amendați de autoritățile din România. De asemenea, certificatul digital al UE privind COVID va fi valabil doar 9 luni. Măsura a fost anunțată deja de Bruxelles, dar va intra în vigoare de la 1 februarie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO