Numărul persoanelor care sunt dispuse la acte caritabile, în cădere liberă. Oamenii sau animalele rămân fără ajutor
Căminele de bătrâni, orfelinatele, dar și adăposturile pentru animalele trec printr-o perioadă extrem de dificilă. Majoritatea sunt finanțate din donații sau sponsorizări, iar numărul celor dispuși la acte caritabile este în cădere liberă.
Astfel că, unii dintre cei care ar avea nevoie, oameni sau animale, rămân fără ajutor.
Numărul celor dispuși să ajute este în scădere
În 16 ani de muncă dedicată bătrânilor, Viorel Pașca nu a trăit niciodată vremuri atât de grele. Folosește doar fonduri din donații sau sponsorizări, iar numărul celor pe care îi are în grijă scade odată cu numărul celor dispuși la acte caritabile.
Viorel Pașca, administrator centru pentru bătrâni: „Serviciile pe care am fi vrut să le oferim, sau le ofeream înainte, nu mai sunt la fel ca și atunci”.
Bătrânii pe care îi îngrijește sunt adunați din toată țara.
Aurel Năstase, beneficiar: „M-o trimis aicea, nu are cine să mă-ngrijească. Dacă poate să ne-ajute, cu cât de puțin”.
Adela Florean conduce o asociație din Cluj-Napoca, ce are grijă de copii din familii dezorganizate. Se bazează pe donații și sponsorizări de la firme, dar anul acesta a fost unul cu multe încercări.
Adela Florean, președintele asociației „Căsuța Bucuriei”: „Am trimis mailuri, dar, din păcate, încă nu am primit răspuns”.
Cum a venit sezonul rece, gândul la cheltuielile cu încâlzirea o îngrijorează cel mai mult. O soluție pentru a reduce facturile e să oprească centrala pe timpul zilei, cât timp cei mici sunt la școală, dar asta înseamnă doar câteva ore pe zi. Situația se repetă și la cei care au adăposturi pentru câini.
Csuvar Ildiko, proprietara unui adăpost pentru câini: „Anul acesta, cred că patru persoane fizice au venit să doneze. Și cei care donează, donează mai rar, și mai puțin”.
Ce spun specialiștii
Specialiștii spun că perioadele de criză au o influență nefastă asupra dărniciei oamenilor.
Ioana Bugle, psiholog: „Individul, în perioada de criză, este mai centrat asupra păstrării resurselor, în siguranță”.
Actele de caritate au de suferit, pentru că oamenii nu-și mai permit să ofere ajutor și primează nevoile personale.