Numărul fabricilor de conserve este în crește. Care sunt cele mai vândute sortimente
După ani întregi de cădere liberă apar tot mai multe fabrici de conserve cu diverse linii de procesare. Cei, din domeniu confirmă că românii și-au rafinat gusturile și caută sortimente dintre cele mai diverse.
Este însă loc de mult mai mult. Pe de altă parte, cei din Diaspora preferă rețetele clasice, ca să-și aducă aminte de gustul mâncărurilor de acasă.
Într-o fabrică de conserve din Oradea ajung în borcane sau în pungi vidate în jur de 100 de tone de legume lunar. Patronul a investit două milioane de euro în utilaje moderne și speră să-și amortizeze investiția în câțiva ani.
Radu Pelle, directorul fabricii de conserve: "Piața de desfacere e internă, în general. Încercăm să vedem, să ieșim și pe piața externă".
În Timișoara, o unitate de procesare a legumelor și fructelor producea inițial 11 sortimente de zacuscă și dulcețuri pentru câțiva clienți fideli. Între timp s-a extins, iar astăzi are 60 de sortimente. Zacusca cu ghebe pare să fie favorita clienților care o caută pe internet, la târguri, dar și în magazinele cu produse românești din vestul Europei.
Gheorghe Revnic, proprietar: "Am fost contactat din Hambrug, Munchen, din Stuttgart, Anvers, Viena. Sunt români cu magazine deschise cu articole romanești".
Autoritățile confirmă că românii cer tot mai multe autorizații pentru conservarea legumelor și fructelor. Este și un an agricol bun.
Nicolae Hodișan, director Direcția Agricolă Bihor: "A apărut o sumedenie de mici producători, mici procesatori, marea lor majoritate manufacturieri, dar avem și câțiva care produc la nivel industrial".
Octavian Dan, consultant agricol: "În acest moment, în piață există o oportunitate în acest sector, întrucât există foarte multe produse care nu se regăsesc în piață. Mă refer aici la legume și fructe care ar putea fi procesate".
Aurel Tănase, președinte patronatul Romconserv: "S-a investit în ele peste 200 de milioane de euro. Avem fabrici cu linii foarte moderne, în care productivitatea, calitatea și faptul că lucrăm cu temperatură controlată e un merit. Sunt fabrici care au peste 150 de sortimente, fie în apă, fie în sirop sau sos de roșii".
Elena Mihai, director general fabrică de conserve: "Produsele noastre ajung și la export în țări precum Germania, Anglia, Spania, produse solicitate de românii care sunt plecați peste hotare".
Deocamdată, doar 5% din producția totală de conserve merge la export.