Inca un om a murit de gripa la Ploiesti. Iar numaratoarea arata ca inregistram de 3 ori mai multe decese, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Numarul deceselor din cauza gripei sezoniere a ajuns deja la 22.

Si asta se intampla pentru ca rata de vaccinare impotriva gripei sezoniere a scazut de sase ori fata de acum 8 ani. Cel putin asa sustin autoritatile medicale care dau vina insa si pe valurile de caldura care au alternat cu cele reci si au favorizat aparitia virusurilor.

Altfel, inamicul public numarul unu a ramas, si in acest an, virusul gripal sezonier AH1N1. Acesta ataca in special oamenii care sunt deja bolnavi sau imunosupresati, dar si pe cei care muncesc mult, sunt stresati, mananca pe apucate si au imunitatea la pamant.

In sectia de copii de la Spitalul de boli infectioase Victor Babes din Bucuresti sunt tratate cazurile grave, cu complicatii, provocate de gripa. Si adultii sunt cu zecile internati. Sunt 51 de cazuri de gripa sezoniera confirmate si 317 suspiciuni.

Specialistii spun ca cele mai afectate sunt persoanele cu varste cuprinse intre 15 si 49 de ani, mai ales cei cu boli cardiovasculare, diabet, obezitate si imunitate slabita, fie de boala fie din cauza unui stil de viata nesanatos.

Medicii atrag atentia ca si o persoana perfect sanatoasa se poate imbolnavi daca sta chiar si 15 minute in preajma unei persoane care a contactat virusul AH1N1.

Tulpina virala care da imbolnaviri in aceasta iarna si provoaca decese, este fosta tulpina pandemica din 2009, care a devenit sezoniera cu mici mutatii fiind descrisa ca o “tulpina agresiva. Iar la nivelul intregii Uniuni europene aproape 60 la suta dintre imbolnaviri au aceeasi cauza: AH1N1.”

Am ajuns aici si pentru ca rata de vaccinare a scazut de 6 ori in 8 ani. Numarul celor vaccinati nu mai trece de 500.000 in conditiile in care recomandarile OMS spun ca ar trebui sa vaccinam 3 milioane de oameni.

Adrian Streinu Cercel, medic: “Nu e de glumit cu gripa, inca e momentul propice sa ne vaccinam, estimarile noastre sunt ca aceasta circulatie a tulpinii sa fie pana la finalul lunii martie, poate chiar aprilie.”

Nu doar refuzul vaccinarii ne-a adus in aceasta situatie. Si vremea are partea ei de vina, pentru ca diferentele de temperatura au fost foarte mari.

Adrian Streinu Cercel, medic: "Modificarile de temperatura au concurat si ele la circulatia virusului gripal. Anul asta virusul e mai agresiv. Pe masura ce trece de la o persoana la alta isi creste virulenta. Daca in 2009 nu a dat cazuri severe in momentul de fata isi creste agresivitatea...si-a dobadit proprietati mai mari de virulenta "

Asadar specialistii ne indeamna sa ne vaccinam dar NU e suficient. La nivel mondial, rata de eficienta a unui vaccin e de maximum 60 la suta. Asta inseamna ca trebuie sa avem grija sa ne crestem imunitatea pe cale naturala in primul rand si dupa aceea sa vedem ce nevoie avem de vaccin, spun alti specialisti.

Medic imunolog: "Vaccinul existent ne apara de cel mai agresiv si prezent virus, adica de tipul A, dar nu ne apara de toate tulpinile de B care sunt si ele prezente intr-o anumita masura. Trebuie sa ne aparam noi, sa avem un echilibru sa ne mentinem imunitatea.”

Alti specialistii sustin vaccinarea. Emilia Lupulescu, Institutul Cantacuzino: "E bine sa ne vaccinam. Intr-adevar virusul a suferit modificari.”

Tratamentul e o alta discutie. Folosirea antibioticului e complet interzisa. De asemenea nu este bine sa inghitim cu pumnul a antitermice pentru ca exista riscul sa ne distrugem ficatul.

Cei mai multi dintre cei care au murit din cauza gripei in acest sezon sufereau si de boli cronice.