21 de romani, ucisi de gripa in acest sezon. Cele mai multe dintre victime sunt din populatia activa: 15-49 de ani

18-02-2016 18:13

Gripa din acest sezon a luat 21 de vieti. Cele mai multe victime erau persoane active, cu varste intre 15 si 49 de ani. In ultima saptamana, au fost confirmate alte 12 decese.

In plin scandal al bebelusilor, apare si o statistica ingrijoratoare: 5 dintre victime sunt din judetul Arges, iar 10 din Bucuresti, sudul tarii numarandu-se printre zonele cu incidenta in crestere. 90 la suta dintre victime nu isi facusera vaccinul antigripal.

La Spitalul Judetean din Ploiesti au murit pana acum trei persoane. O femeie de 78 de ani si doi barbati, unul de 59, celalalt de 79 de ani. Ultimul s-a stins joi. Analizele, spun medicii, au confirmat ca virusul gripal i-a ucis pe toti. Intre timp saloanele spitalului au devenit neincapatoare. Pacientii vin in valuri.

Maria Gherghina, pacienta: "Am facut temperatura cu dureri de cap, ameteli, stare de voma, am luat tratament ca fiecare inainte. Am facut tratament babesc cu ridiche, cu ceaiuri, cu ce se mai face la noi dar n-a mers."

Stefan Pavelescu, medic Spitalul Judetean Ploiesti: "Ei trebuie sa evite cu desavarsire in aceasta perioada locurile aglomerate, contactul cu persoanele racite, ca sunt ei copii sau adulti. Si mai ales sa apeleze la medicul de familie la primele semne."

In Arges, 5 pacienti au murit in ultimele doua saptamani si la toti a fost confirmat virusul gripal. Medicii spun insa ca toti aveau si alte boli cronice care au agravat situatia.

Adrian Stoiculescu, director medical Spitalul Judetean Arges: "Trei dintre dintre bolnavi aveau obezitate morbida, obezitate de gradul 3, care reduce capacitatea pulmonara, absolut toti au venit in UPU cu stare grava. Unul dintre bolnavi - cu TBC in antecedente, fumator, cazuri de etilism cronic, afectiuni care in acest lant generator al cauzei finale pentru deces isi au un rol important."

Si la Spitalul de Copii din Iasi au ajuns in ultimele zile zeci de copii cu viroze. Pe cei mici i-au doborat schimbarile bruste de temperatura de la o zi la alta.

La Clinica de Gastroenterologie sunt internati acum mai mult de o suta de copii, pe 75 de locuri. Stau si cate doi in pat. Jumatate dintre ei au afectiuni respiratorii, precum bronhopneumonii si laringite, dar si si otite. Medicii spun ca un astfel de numar de cazuri apar in mod normal doar primavara.

Alina Pistol, Institutul National de Sanatate Publica: "Exista focare locale in municipiul Bucuresti si cateva judete apropiate, deci sudul tarii, unde pare ca incidenta creste.”

Potrivit Institutului National de Sanatate Publica, 90% dintre cei care au murit de gripa nu isi facusera vaccinul. Si mai grav este ca cei mai multi sunt persoane active, cu varste intre 15 si 49 de ani. De altfel, o caracteristica a acestei tulpini este ca ataca organismele tinere, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Dintre cei 21 de morti, 19 au fost confirmati cu AH1N1 iar 2 cu alta tulpina.
 

Tags: morti, arges, gripa,


VIDEO PROTVPLUS.RO