"Pe o raza de 20 de km nu a mai ramas nimic in picioare". Cum putea fi evitat dezastrul provocat de grindina in Dolj
Fenomenele meteo extreme au maturat culturile din mai multe localitati, din Dolj. Grindina cazuta a format un strat gros de gheata, iar situatia este atat de rea incat oamenii raman numai cu legumele din solar.
Dezastrul putea fi evitat daca existau sisteme anti-grindina, dar si daca autoritatile comunicau intre ele si actionau rapid, lucru care nu se intampla din pacate nici in zonele unde aceste sisteme au fost montate.
In localitatea Amarastii de Jos, judetul Dolj, grindina a distrus gradinile. Ca in plina iarna, le-a acoperit cu un strat gros de gheata, iar legumele au inghetat subit.
Ceapa verde si ridichile au fost culcate la pamant si distruse complet de gheata care s-a topit greu. In camp deschis a fost si mai rau: culturile de cereale sunt compromise.
Victor Begu, inginer agronom Amarastii de Jos: "Dezastru aproape total, cultura de grau si orz compromisa aproape in totalitate, de 100%, si porumbul si floarea, iar la fel de 100%, deci toata zona de 5-600 de hectare, pe o raza de 15-20 de kilometri n-a ramas absolut nimic in picioare."
Acest dezastru putea fi evitat, daca in zona erau instalate statii de racheta anti-grindina, mai ales ca a fost emisa o avertizare meteo. Dar, chiar si acolo unde sunt montate aceste sisteme, cum ar fi la Iasi, Vrancea si Prahova, actionarea lor se blocheaza in proceduri anevoioase.
In judetul Prahova, de exemplu, sunt 8 puncte de tragere a rachetelor antigrindina care ar trebui sa protejeze in total 140 de mii de hectare, in special culturi viticole valoroase. "In curs de omologare" sunt alte 3 puncte, iar intr-unul dintre ele - cel de la Campina - grindina a lovit puternic in weekend.
Achim Irimescu, ministrul Agriculturii: Avem deja in Prahova, dar grindina de zilele trecute a afectat exact cele 3 puncte de care spuneam ca se vor monta si acolo rachete.
Reporter: Deci in Prahova exista sau nu?
Ministru: Exista, si functioneaza, dar grindina a afectat zonele unde NU se afla lansatoarele de rachete antigrindina.
Reporter: Un fel de ironie a sortii.
Ministru: Se intampla.
Insa ce nu spun autoritatile este ca nici in punctele omologate nu pot interveni acum. Statiile devin active dupa ce ANM emite avertizarile, iar ministerul Agriculturii da unda verde. In cazul de fata, avertizarile au venit inca de la inceputul lunii aprilie, dar...
Marius Sandulescu, sef sectie cercetare: "Contractul s-a semnat dupa sarabtori sau putin inainte, suntem in perioada de pregatire dureaza zece zile. In zonele unde a dat cu grindina suntem in perioada de omologare cat puteam reduce e de studiat."
In 2013, directorul Autoritatii antigrindina promitea ca vor fi infiitate statii si la Timisoara, Targu Mures si zona Olteniei. 3 ani mai tarziu ele nu functioneaza inca.
Gheorghe Caunei, directorul Autoritatii pentru Administrarea Sistemului National Antigrindina: "Suntem in diferite faze cu diferite etape cu investitiile. Noi am primit bani foarte putini pentru aceste sisteme, daca aveam bani mai multi primiti protejam o foarte mare suprafata."
La sfarsitul lunii martie, guvernul a mai alocat 15 milioane de lei pentru implementarea sistemului antigrindina la nivel national. Oficialii nu au precizat insa cand asteapta primele rezultate, daca tot au dat banii.