Case inundate si gradini distruse. Peisajul "apocaliptic" ramas in urma ploilor si grindinei care au lovit Prahova

Ultima actualizare: 12-05-2016 07:08

Grindina si ploile torentiale cazute in ultimele zile in Prahova au lasat in urma un dezastru: case inundate si gradini distruse.

In Pucheni, Campina si Barcanesti, dar si in alte 6 localitati, apa nu s-a retras nici pana acum. Pompierii au fost nevoiti sa intervina cu motopompele pentru a scoate malul din gospodarii. Desi vremea se anunta instabila pentru inca 2 saptamani, sistemul anti-grindina care ar fi trebuit sa protejeze culturile, NU este operational.

La Puchenii Mari, apa se intinde cat vezi cu ochii, in gospodarii si gradini. Oamenii sunt devastati: furtunile le-au ucis animalele si le-au distrus toata munca: abia insamantasera ogorul si rasadurile de legume cand a cazut grindina.

Marilena Dumitrache, localnica: "Piatra a durat 45 de minute si totul e sub apa gradina, solar, WC, cotinete de porci, doua bucatarii de vara, pasari cateva moarte."

Mai bine de 100 de copii din Puchenii Mari nu au putut intra luni in scoala.

Sorin Constantin, primar Puchenii Mari: "Fostele canale pluviale existente pe terenurile agricole au fost retrocedate, proprietarii le-au arat, le-au samanat si acum apa nu mai are unde sa se duca."

Romania are un sistem de protectie anti-grindina, insa acesta acopera deocamdata doar cateva zone viticole din tara.

Marius Sandulescu, sef sectie cercetare: "In zonele in care au fost semnalate caderile de grindina noi avem niste puncte de tragere, dar sunt in curs de omologare si depinde de alocarile bugetare."

Nici punctele de tragere omologate nu au fost inca puse in functiune. Contractul de achizitie a rachetelor a fost semnat abia la inceputul acestei luni, desi meteorologii au avertizat din timp ca vin furtuni cu grindina.
 

Citeste și...
Parteneri