Nu mai sunt concentratoare de oxigen pe piață. Speriați de pandemie, românii au lichidat aproape toate stocurile

Ultima actualizare: 25-10-2021 19:56

Speriaţi de pandemie, românii au cumpărat aproape toate concentratoarele de oxigen de pe piaţă. Este vorba de echipamentele medicale care îi ajută pe cei cu probleme de respiraţie să-şi crească nivelul de oxigen din sânge.

Medicii le atrag atenţia oamenilor să nu se bazeze pe aceste aparate şi să se trateze acasă. Trebuie folosite doar sub îndrumarea specialiştilor, altfel riscaţi traume grave sau chiar decesul.

Înainte de pandemie, acest aparat era folosit de cei cu deficienţe respiratorii care aveau nevoie de ajutor să-şi crească nivelul oxigenului din sânge.

Concentratorul de oxigen care costă între 2 şi 3.000 de lei putea fi închiriat cu 200 de lei pe lună.

Nu are butelie şi generează din aer oxigen cu o puritate de peste 95 la sută. Atenţie, se foloseşte doar la recomandarea medicilor.

Pandemia a schimbat complet lucrurile. Din cauza coronavirusului a crescut numărul celor care au deficienţe respiratorii, iar mulţi îl folosesc după ureche, fără să ceară sfatul medicilor.

În plus, aproape că nu se mai găsesc pe piaţă.

Un asemenea magazin de produse medicale a vândut toată vara 3 concentratoare de oxigen. De când a început valul patru, de aproape o lună, s-au vândut 70. A rămas un singur aparat, doar că acesta nu mai este de vânzare.

Singurul concentrator de oxigen din magazin este ţinut pentru situaţii de urgenţă, sau dacă trebuie înlocuit unul care este în garanţie.

Mădălina Simion, manager general al magazinului: „Doar vindem, nu închiriem pentru că nu se recomandă închirierea, rămân germeni în aparat şi trebuie schimbate filtrele. Asta intră în sarcina companiilor care le închiriază"

Companiile autorizate, care vând, dar şi închiriază, spun că nu mai fac faţă solicitărilor.

Cătălin Bătrânu, director importator echipamente medicale: „Stocuri pentru închiriere nu mai avem. Închiriem doar din stocul existent deja. Un număr foarte mic de aparate, se aşteaptă o săptămână sau două, până când se eliberează".

Medicii spun că au apărut persoane fizice sau firme abia înfiinţate, multe fără autorizaţii, care au cumpărat concentratoarele de oxigen de pe piaţă şi le închiriază la suprapreţ la mica publicitate. Uneori, şi de 10 ori mai scump.

Problema este ca în loc să se adreseze medicilor când se îmbolnăvesc şi când le scade oxigenul din sânge, unii se bazează doar pe aceste aparate, ceea ce este extrem de periculos.

Beatrice Mahler, manager "Marius Nasta": „Ei cred că le este bine, că ajunge oxigenul la creier şi la organe, dar nu este aşa, şi le pot ceda organe, chiar se ajunge la deces"

Medicii mai spun că le recomanda persoanelor bolnave de Covid concentratoare de oxigen care pot genera peste 5 litri de oxigen pe minut. Cele mici nu sunt suficiente şi le pot crea probleme de respiraţie. Cei cu o saturaţie de oxigen foarte scăzută, nu pot fi ajutaţi de aparate şi trebuie internaţi la terapie intensivă ca să aibă o şansă la viaţă.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO