Spitalul Tg. Cărbunești ar fi rămas fără oxigen din cauza unei greșeli. Patru paciente au murit iar tragedia se poate repeta

×
Codul embed a fost copiat

Un incident şocant s-a petrecut vineri dimineaţă la Spitalul din Târgu Cărbuneşti. Autorităţile au declanşat planul roşu de intervenţie, după ce instalaţia de oxigen a unităţii sanitare s-a oprit.

 

Au urmat momente de groază. Bolnavii, inclusiv cei de la ATI, au fost nevoiţi să respire singuri, preţ de câteva minute, lucru aproape imposibil în situaţia lor.

 

Apoi, mulţi dintre ei au fost ventilaţi manual. Din nefericire, 4 femei au murit. Cumplit este că, peste tot în ţară, ne apropiem de o criză de oxigen, iar asta echivalează cu o catastrofă umanitară.

Citește și
instalatie oxigen carbunesti
Reacția colegilor medicilor, după ce instalaţia de oxigen de la Spitalul Tg. Cărbuneşti s-a stricat
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

 

Viețile a 149 de bolnavi internați cu Covid la spitalul din Târgu Cărbunești depind de oxigenul la care erau conectați. Instalația s-a oprit brusc în jurul orei 7, vineri dimineața.

Pentru 15 dintre pacienții de la terapie intensivă a fost un calvar. Câteva minute s-au chinuit să traga singuri aer în plămâni.

Incidentul este anchetat penal și nu este exclusă o eroare umană, susțin ministrul Sănătății și managerul spitalului.

Alarma s-a dat în jurul orei 7.00. Brusc, zeci de pacienți dependenți de aparatele de oxigen au rămas fară aer. Un coșmar extins în toate saloanele.

Panica s-a instalat imediat, iar după apelul la 112 a fost declanșat Planul Roșu de intervenție.

Mulți bolnavi au fost scoși cu targa sau pe cărucioare în curtea spitalului pentru a fi mutați în alte saloane sau transferați de urgență.

Personalul din spital a folosit toate tuburile de oxigen mobile pe care le avea, plus cele care le-au fost aduse cu alte ambulanțe. Bolnavii erau intubați în curte sau în ambulanțe.

Florin Chisim, purtător de cuvânt ISU Gorj: ”A fost activat Planul Roșu de intervenție. A fost solicitat sprijin la colegii din celelalte județe. Toate sursele de oxigen de la nivelul celorlalte spitale din județ au fost direcționate către spitalul din Târgu Cărbunești. 20 de persoane au fost evacuate și transportate".

Doua femei au murit se pare în momentul în care instalația s-a oprit, o a treia în drum spre Tg. Jiu, iar a patra la spital. Aveau vârste între 52 și 79 de ani.

 

”Nu se știe nimic, care au murit, care au trăit”

 

Disperate, rudele pacienților au venit la poarta spitalului pentru a afla soarta celor evacuați.

Rudă pacientă: ”Am păstrat legătura cu maică-mea pe fiecare zi până azi și acum, de la 7.30, nu a mai scris nimic. Știm că e bine și că ar trebui să iasă, să îi dea drumul din spital, dar acum nu știu. A avut nevoie de oxigen, a avut acele fire”.

Rudă pacient: ”Nu se știe nimic, câți au dus la Târgu Jiu, câți mai sunt de dus, care au murit, care au trăit”.

Rudă pacient: ”E nepotul meu, nu e în stare gravă, dar are susținere de oxigen, formă ușoară, am primit un telefon în jurul orei 7 că s-a întâmplat ceva, o avarie, fiind foarte solicitat oxigenul”.

Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății: ”Sunt posibile mai multe variante de cauzalitate a acestui eveniment nefericit. Specialiștii trebuie să ne spună ce s-a întâmplat acolo, poate fi vorba despre o problemă tehnică sau despre o chestiune subiectivă care înseamnă implicarea vinovăției unei persoane”.

 

Firma care trebuia să asigure oxigenul refuză să dea explicații

 

Primele date arată că instalația ar fi rămas fără oxigen. Managerul spitalului spune că reprezentanții firmei care se ocupă de alimentare ar fi putut vedea prin intermediul unei aplicații cantitatea de oxigen.

Grav este, insistă acesta, că în prima oră de la incident responsabilii nici măcar nu au răspuns la telefon, apoi a venit o cisternă, însă la trei ore distanță, de la Timișoara.

Dr. Constantin Târziu, manager Spitalul Covid Târgu Cărbunești: ”M-am dus prima oară la acel stocator, de obicei e puțin zgomot scos de O2, am văzut totul oprit, am crezut că stația-i de vină. Nu știam că e gol. Mi-am dat seama că-s probleme când am văzut că 4 butelii pe care le am ca situație de rezerva pentru juma de oră, am dat drumul la acele butelii, oxigenul mergea".

Marcel Iacobescu, prefect Gorj: ”Firma care se ocupă nu a umplut când a ajuns la 30%. Cantitatea e măsurată permanent, ar trebui să știe tot ce se întâmplă în fiecare butelie. Firma nu ne-a dat răspuns, cu procurorii vor vorbi și vedem urmările”.

Compania vizată, Linde Gaz, a precizat într-o declarație pentru G4 Media că alimentarea la această unitate sanitară era programată pentru vineri, la ora 10 și că reprezentanții firmei au fost sunați de la spital când cisterna era pe drum.

Precedenta alimentare a avut loc miercuri. Operațiunea se face pe baza unor prognoze de consum în funcție de istoricul recent.

Dosar penal pentru ucidere din culpă

 Dincolo de acest evenimente, tragedia de vineri de la Târgu Jiu scoate din nou în evidență neputința unui sistem medical sufocat de lipsa dotărilor și a personalului medical, dar afectat și de erori umane.

Acum, majoritatea pacienților transferați de la Târgu Cărbunești au fost duși la Târgu Jiu, unde, la începutul săptămânii, fusese amenajat un nou spațiu de preluare a bolnavilor.

Marcel Iacobescu, prefect de Gorj: ”A fost eliberată secția de Balneo și acele paturi erau pregătite, erau goale – goale și așteptau bolnavi, au prins bine acum, cu aparatura știți că ducem lipsa de concentratoare că în toată țara, dar tot ce era aici la Cărbunești a fost transferat spre Târgu Jiu în acest moment”.

În urma celor întâmplate, polițiștii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Manager Spitalul Târgu Cărbuneşti: Am fost avertizaţi să economisim oxigenul
Manager Spitalul Târgu Cărbuneşti: Am fost avertizaţi să economisim oxigenul

Managerul Spitalului din Târgu Cărbuneşti, Constantin Târziu, a precizat, vineri, că situaţia cu care se confruntă instituţia medicală, care este unitate suport COVID-19, este una fără precedent.

Reacția colegilor medicilor, după ce instalaţia de oxigen de la Spitalul Tg. Cărbuneşti s-a stricat
Reacția colegilor medicilor, după ce instalaţia de oxigen de la Spitalul Tg. Cărbuneşti s-a stricat

Colegiul Medicilor comentează situaţia de la Spitalul Târgu Cărbuneşti, unde instalaţia de oxigen s-a defectat, afirmând că sistemul medical este întins la maxim pe o infrastructură ce este clar că nu este pregătită pentru astfel de situaţii.

Spitalele din România caută soluții disperate pentru a primi pacienții bolnavi. Unii sunt îngrămădiți în containere
Spitalele din România caută soluții disperate pentru a primi pacienții bolnavi. Unii sunt îngrămădiți în containere

Copleșite de valul de pacienți infectați cu coronavirus, spitalele românești caută soluții disperate ca să îi poată primi pe toți bolnavii. În Galați, cei suferinzi sunt îngrămădiți în containere și primesc oxigen din butelii înșirate printre paturi.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.