Noua metodă folosită de românii care intră în țară pentru a păcăli autoritățile. 57.000 au venit din Italia în martie

×
Codul embed a fost copiat

Apar decesele direct legate de întoarcerea primului val de români din statele europene grav afectate de noul coronavirus.

Fără simptome și fără să știe că sunt contagioși, oamenii și-au îmbolnăvit părinții ori bunicii. Autoritățile, inclusiv președintele României, le-au transmis celor care vor să vină în țară de Paște să se gândească de două ori, înainte să ia hotărârea.

200.000 de români sunt așteptați în țară, în următoarele săptămâni.

Din decesele înregistrate până în acest moment, cel puţin 4 au precizată clar că sursa de infectare rude venite din străinătate.

Ultimul caz, comunicat miercuri seară, o femeie de 61 de ani din Satu Mare. Conform autorităţilor, ar fi putut lua virusul de la fiul venit din Marea Britanie.

Citește și
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Un bărbat de 57 de ani din Timiş ar fi intrat în contact cu familia venită din Germania, la fel şi un bărbat de 66 de ani din acelaşi judeţ. Un alt bărbat în vârstă de 71 de ani a murit după ce ar fi intrat în contact cu cineva din familie venit din Austria.

Sunt doar cazurile documentate clar de oficiali.

Sursa contaminării pentru alte 17 decese nu este cunoscută încă.

Chiar şi fără simptome, cei infectaţi cu COVID-19 sunt contagioşi 14 zile, timp în care ar trebui să stea în carantină sau izolare.

Tot mai mulți români trec granița pe jos

 

Aşa cum se întâmplă, de fapt, cu toţi cei care vin din străinătate. Sau cum ar trebui să se întâmple. Din păcate, la Vama Nădlac tot mai mulţi romani trec graniţa pe jos. Forţele de ordine nu erau pregătite pentru aşa ceva.

Marcel Vela: "E un mod de operare, în sensul în care vin aproape de graniţa cu România prin diferite variante de transport astfel încât să fie în proximitatea punctului de frontieră. Deci nu vin neapărat din Ungaria? La prezentare au arătat că vin din Ungaria, dar din analizele noastre sunt şi persoane care nu au spus adevărul la venirea în ţară."

Bogdan Despescu: "S-au organizat în acest moment ca toate persoanele care tranzitează punctele de trecere ale frontierei pe jos să fie menţinute în punctele de trecere până se organizează preluarea acestora prin mijloace de transport."

Cert este că, în ultimele 30 de zile, în ţara au intrat aproximativ 250.000 de români. Cei mai mulţi dintre ei, 14.000, au ajuns în Bucureşti. În Bihor 11.000 şi în Suceava 10.000.

Bogdan Despescu: "Peste 57.000 sunt cetăţeni care au venit din Italia. Putem spune că pe locul 2 este Spania, Germania, Franta."

Peste 200.000 de români ar putea veni înainte de Paște

 

Este important să ştiţi că romanilor care vin din Franţa sau Elveţia le este permis să tranziteze Germania către Austria cu scopul repatrierii într-un anumit interval orar, la fel şi în Austria şi în Ungaria. E complicat însă de spus cum vor ajunge până acolo pentru că atât în Franţa, cât şi în Spania şi Italia sunt instituite măsuri restrictive de circulaţie şi mai sunt acceptate doar deplasările absolut necesare.

Aşa că nu este exclusă varianta să nu fiţi lăsaţi să ieşiţi din ţară, dacă autorităţile nu sunt convinse că motivul este serios.

Şi totuşi, oficialii se tem de un nou val în această perioadă, înaintea Paştelui. Conform estimărilor făcute chiar de ministrul sănătăţii, în următoarea perioadă ar putea ajunge în ţara alţi 200 de mii de romani din diaspora. Şi fiecare dintre el ar putea fi purtător al bolii.

Nelu Tătaru: "Fiindcă ne apropiem de sărbătorile pascale şi dincolo de ce avem ca transmisiune directă aici, vom avea şi o transmitere adusă de cei de afară. În majoritatea lor venind oarecum din zone care le ştim că sunt cu un potenţial ridicat, sunt din zonele roşii."

Klaus Iohannis: "Trebuie să le spunem cu tristeţe, dar şi cu sinceritate să nu vină în acest an acasă de sărbători."

Chiar dacă dorul de cei dragi e mare, cel mai sigur mod de a-i proteja acum este să staţi departe de ei.

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Despescu: Peste 250.000 de cetăţeni români au intrat în martie în țară
Despescu: Peste 250.000 de cetăţeni români au intrat în martie în țară

Aproape 300.000 de persoane, dintre care peste 250.000 de cetăţeni români, au intrat în luna martie în România prin punctele de trecere a frontierei din vestul ţării, a declarat, miercuri seară, secretarul de stat în (MAI) Bogdan Despescu.

Recomandări
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit, joi seară, pe un câmp, la câțiva kilometri de oraș.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO
A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO

A fost inaugurat terminalul T4 al Aeroportului Iaşi, vineri, cel mai modern din România.