Noua metodă folosită de românii care intră în țară pentru a păcăli autoritățile. 57.000 au venit din Italia în martie
Apar decesele direct legate de întoarcerea primului val de români din statele europene grav afectate de noul coronavirus.
Fără simptome și fără să știe că sunt contagioși, oamenii și-au îmbolnăvit părinții ori bunicii. Autoritățile, inclusiv președintele României, le-au transmis celor care vor să vină în țară de Paște să se gândească de două ori, înainte să ia hotărârea.
200.000 de români sunt așteptați în țară, în următoarele săptămâni.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Din decesele înregistrate până în acest moment, cel puţin 4 au precizată clar că sursa de infectare rude venite din străinătate.
Ultimul caz, comunicat miercuri seară, o femeie de 61 de ani din Satu Mare. Conform autorităţilor, ar fi putut lua virusul de la fiul venit din Marea Britanie.
Un bărbat de 57 de ani din Timiş ar fi intrat în contact cu familia venită din Germania, la fel şi un bărbat de 66 de ani din acelaşi judeţ. Un alt bărbat în vârstă de 71 de ani a murit după ce ar fi intrat în contact cu cineva din familie venit din Austria.
Sunt doar cazurile documentate clar de oficiali.
Sursa contaminării pentru alte 17 decese nu este cunoscută încă.
Chiar şi fără simptome, cei infectaţi cu COVID-19 sunt contagioşi 14 zile, timp în care ar trebui să stea în carantină sau izolare.
Tot mai mulți români trec granița pe jos
Aşa cum se întâmplă, de fapt, cu toţi cei care vin din străinătate. Sau cum ar trebui să se întâmple. Din păcate, la Vama Nădlac tot mai mulţi romani trec graniţa pe jos. Forţele de ordine nu erau pregătite pentru aşa ceva.
Marcel Vela: "E un mod de operare, în sensul în care vin aproape de graniţa cu România prin diferite variante de transport astfel încât să fie în proximitatea punctului de frontieră. Deci nu vin neapărat din Ungaria? La prezentare au arătat că vin din Ungaria, dar din analizele noastre sunt şi persoane care nu au spus adevărul la venirea în ţară."
Bogdan Despescu: "S-au organizat în acest moment ca toate persoanele care tranzitează punctele de trecere ale frontierei pe jos să fie menţinute în punctele de trecere până se organizează preluarea acestora prin mijloace de transport."
Cert este că, în ultimele 30 de zile, în ţara au intrat aproximativ 250.000 de români. Cei mai mulţi dintre ei, 14.000, au ajuns în Bucureşti. În Bihor 11.000 şi în Suceava 10.000.
Bogdan Despescu: "Peste 57.000 sunt cetăţeni care au venit din Italia. Putem spune că pe locul 2 este Spania, Germania, Franta."
Peste 200.000 de români ar putea veni înainte de Paște
Este important să ştiţi că romanilor care vin din Franţa sau Elveţia le este permis să tranziteze Germania către Austria cu scopul repatrierii într-un anumit interval orar, la fel şi în Austria şi în Ungaria. E complicat însă de spus cum vor ajunge până acolo pentru că atât în Franţa, cât şi în Spania şi Italia sunt instituite măsuri restrictive de circulaţie şi mai sunt acceptate doar deplasările absolut necesare.
Aşa că nu este exclusă varianta să nu fiţi lăsaţi să ieşiţi din ţară, dacă autorităţile nu sunt convinse că motivul este serios.
Şi totuşi, oficialii se tem de un nou val în această perioadă, înaintea Paştelui. Conform estimărilor făcute chiar de ministrul sănătăţii, în următoarea perioadă ar putea ajunge în ţara alţi 200 de mii de romani din diaspora. Şi fiecare dintre el ar putea fi purtător al bolii.
Nelu Tătaru: "Fiindcă ne apropiem de sărbătorile pascale şi dincolo de ce avem ca transmisiune directă aici, vom avea şi o transmitere adusă de cei de afară. În majoritatea lor venind oarecum din zone care le ştim că sunt cu un potenţial ridicat, sunt din zonele roşii."
Klaus Iohannis: "Trebuie să le spunem cu tristeţe, dar şi cu sinceritate să nu vină în acest an acasă de sărbători."
Chiar dacă dorul de cei dragi e mare, cel mai sigur mod de a-i proteja acum este să staţi departe de ei.
Sursa: Pro TV
Etichete: Ungaria, romania, coronavirus, diaspora, graniță,
Dată publicare:
02-04-2020 13:46