Nou episod în cazul cocainei de pe litoral. De ce va fi supusă Poliţia de Frontieră unui control intern

09-04-2019 18:08


Operaţiunea "cocaină de la malul mării" continuă cu un nou val: în timp ce anchetatorii răscolesc plajele în căutare de pachete suspecte, Poliţia de Frontieră va fi supusă unui control intern.

Se verifică dacă sistemul inteligent de monitorizare a Mării Negre funcţiona, dacă traficanţii care au intrat în apele noastre cu şalupele pline de stupefiante au fost interceptați, dar şi cum au gestionat oficialii situaţia. Până acum răspunsurile responsabililor au fost evazive.

În data de 26 martie şeful Gărzii de Coastă vorbea despre monitorizarea Marii Negre în căutarea unor ambarcaţiuni suspecte. Declaraţia venea după descoperirea pe litoralul românesc a unei şalupe eşuate, plină cu cocaină.

Comisar-șef Cincu: ”Supraveghem frontiera de stat care se află la peste 22 de km. Deplasarea pe apele teritoriale înseamnă deplasarea pe teritoriul României, ne interesează ce intră în marea teritorială.”

Oficialul insistă că supravegherea viza doar graniţa.

Pe siteul instituţiei scrie clar: sunt monitorizate apele teritoriale, adică şi bucata cuprinsă între ţărm şi frontieră, plus zona contiguă, zona economică exclusivă. Teoretic, tot ce se află pe aici este monitorizat permanent cu ajutorul sistemului Complex de Observare, Supraveghere şi Control al Traficului la Marea Neagră, pe scurt, SCOMAR

Angajaţi ai MAI ar putea fi verificați dacă nu cumva au vreo legătură cu traficanţii
 

Acesta este dotat cu radare performante şi camere de supraveghere video care bat până la limita impusă de linia orizontului. Cu toate acestea, sistemul nu a fost de folos în noaptea în care traficanţii de droguri au încercat să ajungă pe malul românesc.

Există suspiciuni ca SCOMAR nu era funcţional în acele momente, iar dacă această bănuială se confirmă, atunci ancheta deschisă de DIICOT ar putea viza şi angajaţi ai Ministerului de Interne pentru a vedea dacă nu cumva au vreo legătură cu traficanţii.

Declaraţiile şefului gărzii de coastă date în ultimele două săptămâni stârnesc şi mai multă confuzie. Pe 26 martie, el spunea:

Comisar-șef Cincu: ”Aceste ambarcaţiuni au desfăşurat activităţi de agrement pe ţărmul mării, iar în momentul când activitatea lor a fost suspectă s-a comunicat autorităţilor pentru că nu era de competenţa noastră.”

Ce înseamnă suspect şi ce autorităţi au fost sesizate nu se ştie iar faptul că o barcă a eşuat pe mal şi a fost găsită de un pescar şi nu de poliţie, arată ca autorităţile nu aveau habar ce se întâmplă. Luni, şeful poliţiei de frontieră explica.

Inspector Adrian Popescu, inspector general IGPF: "Putem discuta despre condiţii meteo care au dus la imposibilitatea de a asigura detecţia."

Aşadar SCOMAR nu este util pe furtună, dar ar fi funcţionat, după cum spune comunicatul Poliţiei de Frontieră.

IGPF: ”Sistemul SCOMAR este funcţional, asigurând supravegherea pe întreaga zonă de competență. Referitor la celelalte (..), vă informăm că ele fac parte dintr-o anchetă în derulare instrumentată de DIICOT, motiv pentru care suntem în imposibilitatea de a face precizări în acest sens. ”

Un raport ar trebui să stabilească dacă poliţiştii au acţionat fără tăgadă sau dacă ceea ce se întâmplă acum ar putea fi şi rezultatul unor bâlbe venite de la gardă de coastă.

Până acum, sutele de anchetatori aflaţi la malul mării au ridicat 151 de kilograme de cocaină din nisip şi din valuri. Asta pe lângă cele peste 1000 de kilograme descoperite în şalupa abandonată.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO