Noua ambasadoare SUA la București spune când se vor ridica vizele pentru români. Termenul este neașteptat de scurt

kathleen kavalec
Facebook/ US Embassy Bucharest

Noua ambasadoare SUA la București, Kathleen Kavalec, a declarat că vizele pentru români ar putea fi ridicate chiar în timpul mandatului său. Mandatul unui ambasador american este de trei ani.

Noua ambasadoare SUA în România, Kathleen Kavalec, spune că este nerăbdătoare să lucreze cu oficialii români în privinţa ridicării vizelor pentru călătoriile în Statele Unite, o chestiune care este de mulţi ani pe agenda bilaterală, dar care nu a înregistrat progrese, din cauza unor condiţii tehnice, în special rata de respingere a vizelor, pe care România nu le îndeplineşte, potrivit News.

Kathleen Kavalec a declarat vineri, într-un interviu pentru Digi24, că vede posibilă includerea României în programul „Visa Waiver” pe durata mandatului său.

Citește și
Tarile membre Schengen
Ce țări fac parte din Spațiul Schengen, cea mai mare zonă fără vize din lume

„Acesta este un subiect la care aştept cu nerăbdare să lucrez îndeaproape cu oficialii români. De fapt, am început deja. Există o serie clară de paşi, conform legislaţiei noastre, care trebuie urmaţi pentru ca o ţară să adere la programul de scutire de vize, iar ţările sunt acceptate mereu. Aşa că aş fi încântată dacă s-ar putea întâmpla acest lucru, să intre şi România în program, în timpul mandatului meu”, a spus Kathleen Kavalec.

Mandatul unui ambasador american este, de regulă, de trei ani.

România, Bulgaria și Cipru, singurele țări UE care au nevoie de vize pentru SUA

România, Bulgaria şi Cipru sunt singurele ţări din UE care nu sunt incluse în Progamul Visa Wiver. Pentru ca o ţară să fie inclusă în acest program, care permite călătorii în Statele Unite fără obligaţia de a obţine în prealabil o viză de la autorităţile americane, trebuie îndeplinite o serie de criterii de natură tehnică.

„Sunt şi tipuri de acorduri administrative care trebuie semnate, la care vom lucra. Acestea includ aspecte legate de schimbul de informaţii, securitatea frontierelor, acele tipuri de acorduri care trebuie să fie aplicate, precum şi analizarea a ceea ce numim rata de refuz, ştiţi, numărul românilor cărora li se refuză vizele”, a arătat Kathleen Kavalec.

„Există un prag în legea americană, care spune că trebuie să fie sub un anumit număr. Şi cred că acesta este un lucru pe care îl putem aborda împreună cu guvernul român prin educaţie, ajutând oamenii să înţeleagă ce este necesar pentru o cerere de viză reuşită. Şi cred că văd toate condiţiile în vigoare pentru a progresa în această problemă, cât sunt aici, pe durata mandatului meu”, a declarat ambasadoarea SUA în România.

Pragul de refuz maxim e de 3%, în România e 17%

Pragul menţionat de diplomatul american este de 3 la sută, ceea ce înseamnă că aceasta trebuie să fie proporţia maximă de vize refuzate de SUA din totalul solicitărilor primite de-a lungul unui an fiscal din partea cetăţenilor români. Or, anul trecut această rată a fost de 17 la sută în cazul României, în creştere faţă de o medie de 10 la sută înregistrată în anii precedenţi.

România şi SUA lucrează deja de anul trecut la o campanie pentru eliminarea vizelor pentru românii care vor să ajungă în Statele Unite, iar această campanie se axează tocmai pe creşterea gradului de conştientizare a publicului, de informare a cetăţenilor care vor să obţină o viză pentru Statele Unite, astfel încât să ştie ce au de făcut pentru a nu le fi refuzată viza de SUA.

Kathaleen Kavalec, care a mai lucrat la Ambasada SUA în România în calitate de consilier cultural, la începutul anilor 2000, a fost propusă ambasador în România de preşedintele Joe Biden în iunie 2022 şi a primit confirmarea din partea Senatului american la sfârşitul anului trecut. Ea a venit la post la începutul acestei luni şi a avut deja întrevederi cu liderii din România.

 

Citește și...
Permisul de ședere în România: cum se obține. Condiții și acte necesare
Permisul de ședere în România: cum se obține. Condiții și acte necesare

După intrarea în România în baza unei vize acordate de către Inspectoratul General pentru Imigrări, cetățenii străini trebuie să obțină un permis de ședere.

Ce țări fac parte din Spațiul Schengen, cea mai mare zonă fără vize din lume
Ce țări fac parte din Spațiul Schengen, cea mai mare zonă fără vize din lume

Spațiul Schengen este o zonă în care 26 de țări europene și-au desființat frontierele interne, pentru circulația liberă și nerestricționată. Vedeți care sunt cele 26 de state membre Schengen și când au aderat acestea.  

Opoziția cere premierului ca România să refuze acordarea de vize turistice rușilor
Opoziția cere premierului ca România să refuze acordarea de vize turistice rușilor

Liderii partidelor de opoziție USR, Forța Dreptei și PMP cer premierului Nicolae Ciucă să refuse acordarea de vize turistice cetățenilor ruși și să susțină o astfel de măsură la nivelul întregii Uniuni Europene.

 

Ministrul de Externe, despre vizele pentru SUA: În pandemie, numărul de solicitanţi a scăzut foarte mult
Ministrul de Externe, despre vizele pentru SUA: În pandemie, numărul de solicitanţi a scăzut foarte mult

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a afirmat, marţi seară, că în perioada pandemiei numărul de solicitanţi de vize pentru Statele Unite ale Americii a scăzut foarte mult.

 

Recomandări
Delir în presa rusă. Un analist militar „a băgat” deja România în război cu Rusia. Ce spune despre scopul Sea Shield 2023
Delir în presa rusă. Un analist militar „a băgat” deja România în război cu Rusia. Ce spune despre scopul Sea Shield 2023

Occidentul sprijină Ucraina nu doar prin furnizarea de arme și muniții, ci își consolidează prezența militară în apropierea granițelor Federației Ruse, este de părere expertul militar general-locotenent Iuri Netkachev.

Klaus Iohannis, despre intrarea României în Schengen:
Klaus Iohannis, despre intrarea României în Schengen: "E complicat! Austria se opune din motive electorale"

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat joi, că decizia extinderii spațiului Schengen aparține Austriei, care se opune din motive electorale interne.

Oficial de la Budapesta: Ungaria nu îl va aresta pe Vladimir Putin dacă va intra pe teritoriul ungar
Oficial de la Budapesta: Ungaria nu îl va aresta pe Vladimir Putin dacă va intra pe teritoriul ungar

Ungaria nu îl va aresta pe preşedintele rus Vladimir Putin dacă acesta ar intra pe teritoriul ungar, întrucât nu ar exista niciun temei juridic, a declarat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban.