Nou protest în Baia de Aramă, după adopția cu scandal. Oamenii spun că vor să afle unde e fetița
O nouă manifestaţie are loc duminică la Baia de Aramă, în sprijinul Sorinei, fetiţa de 8 ani adoptată de o familie de români din SUA şi preluată într-un mod brutal de autorităţi de la asistentul maternal care o crescuse.
Deocamdată sunt aproximativ 30 de persoane, inclusiv copii, colegi ai fetiţei, care scandează împotriva tatălui adoptiv şi a autorităţilor, transmite news.ro.
Participanţii la protest au pancarte pe care scrie ”Nu distrugeţi fericirea unui copil”, ”Nu plecăm fără Sorina”.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ei vor să afle unde este acum fetiţa şi spun că intenţionează să meargă pănă la Craiova pentru a protesta, având în vedere că decizia defintivă referitoare la adopţie a fost luată de Curtea de Apel Craiova, iar fetiţa a fost luată din familia asistentei materiale de un procuror al Parchetului Curţii de Apel Craiova.
La protestul de sâmbătă au participat sute de oameni
Sute de oameni au protestat din nou, sâmbătă seară, în Baia de Aramă, împotriva procurorului care a bruscat o copilă de 8 ani, luată cu forţa din casa unor asistenţi maternali.
"Nu mă aşteptam ca fetița să reacţioneze aşa, eu nu am mai participat decât la percheziţii de societăţi comerciale", s-a apărat procurorul.
Imaginile au stârnit însă un imens scandal în toată ţara şi reacţii inclusiv de la prim-ministru, Parchetul General şi Avocatul Poporului.
Pentru a doua seară consecutiv, sute de oameni au protestat în Baia de Aramă pentru susţinerea fetiţei şi au criticat dur felul în care a acţionat procurorul.
Protestatar: "Au venit şi au ridicat-o urât de tot, au lovit-o, au tăvălit-o, nu se poate că un procuror cum e domnişoara Pițurcă să facă lucruri de genul acesta."
Protestatar: "Nu putem sta indiferenţi la asemenea injustiţii, nedreptăţi, oricui i se poate întâmpla o asemenea nedreptate.Nu putem sta impasibili, sunt copiii noştri, nu sunt de vânzare."
Printre cei prezenţi s-a numărat şi asistentul maternal care a crescut-o până acum pe fetiţa de opt ani. Bărbatul spune că nu va renunţa nicio clipă la gândul de a o vedea din nou în mijlocul familiei sale.
"Nu dăm înapoi, e iubită, a fost iubită de toată familia şi a fost integrată."
Valul de proteste vine după ce fetiţa a fost filmată în timp ce e luată cu forţa de la asistenţii maternali de către un procuror şi mai mulţi agenţi de la forţele speciale. La un moment dat, copila se prăbuşeşte, dar procurorul o ia pe sus, vizibil împotriva voinţei celei mici. Imaginile au stârnit revoltă pe internet şi au declanşat mai multe anchete.
Procurorul de caz: „Nu am mai participat decât la percheziţii de societăţi, nu mă aşteptam să reacţioneze aşa fetiţa. Am încercat să pun cap stării de agitaţie. Nu, am tras de copil, am încercat ... copilul se zbătea, să nu apaş. Am încercat să-l iau în braţe. Dar ea s-a târât pe jos efectiv. Ştiu, dar am reuşit să o iau în braţe şi să o duc la tata, asta nu s-a mai filmat.”
În final fetiţa a ajuns la familia care a adoptat-o legal, români stabiliţi în Statele Unite. Deocamdată nu au părăsit ţara.
În câteva fotografii făcute după episodul din Baia de Aramă, cea mică apare zâmbind lângă mama adoptivă.
Reporter: Unde era psihologul?
Tatăl adoptiv: În maşină cu soţia mea, procurorul a ieşit cu copilul, eu l-am luat şi cu soţia şi psihologul. Am fost la IML, nu are probleme, se joacă cu soţia mea. Acţiunea a fost singura şansă se restabilire a legalităţii."
Procesul de adopţie în acest caz a fost mai greu decât unul obişnuit, povestesc părinţii adoptivi. Procedurile au început în 2015.
”Tatăl adoptiv: Este un computer care stabileşte cu ce profil de copil te potriveşti.
Reporter: Câte şedinţe de potrivire?
Tatăl adoptiv: Legal minim 8, cu angajaţii Direcţiei, noi a trebuit să stăm anul trecut şi am făcut 16 şedinţe pentru că atitudinea mamei maternale a fost destul de ostilă.
Reporter: Dvs câţi copii mai aveţi?
Tatăl adoptiv: Doi, de 4 şi 11 ani. Ne-a acuzat că fata noastră este grav bolnavă şi precis îi trebuie un organ. Am făcut analize fiicei noastre, am depus la dosar. Ei acuză că am cerut analize de compatibilitate, noi nu am cerut nicio analiză. Noi am venit să adoptăm un copil, am plecat din România, o ducem bine.”
Fetiţa a crescut de la un an în familia asistenţilor maternali din Mehedinţi, dar oamenii au refuzat de două ori să o adopte, în 2013 şi 2017, arată Parchetul General.
Asistentul maternal acuză că a fost fortață se semneze refuzul de adopție
Asistent maternal: ”A venit cu o hârtie semnată de acasă și m-a obligat s-o semnez. Dacă n-o semnez îmi ia fata în centru și îmi desface contractul de muncă.”
Reporter: Era refuzul dvs de a face adopția?
Asistent maternal: Da!
Soțul asistentei maternale: Am fost duși pur și simplu în eroare de acest manager de caz. Ea a dus-o în eroare, lasați că nu e nicio problemă, că nu se întâmplă nimic, că eu sunt șefa, sunt un fel de directoare și nu se întâmplă nimic.”
Cei de la Protecţia Copilului nu au putut fi contactaţi pentru un punct de vedere.
În orice caz, mai multe anchete urmează să stabilească dacă la preluarea copilei cei implicaţi au procedat corect.
În ce priveşte procurorul de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, care a luat-o forţat pe fetiţa de la asistenţii maternali, ministrul de Interne, Carmen Dan, a cerut o reacţie din partea Consiliului Superior al Magistraturii.
Ana Birchall, ministrul Justiţiei: ”I-am solicitat procurorului general desfăşurarea unei anchete şi sunt convinsă că atunci când procurorul general are toate datele o să ne informeze. Îmi cer scuze şi sper că astfel de lucruri să nu se repete, fetiţa să fie bine şi să treacă peste această traumă.”
Şi premierul Viorica Dăncilă a declarat că, deşi există o hotărâre judecătorească, trebuia avute în vedere şi sentimentele copilului.
Asistenţii maternali de la care a fost luată fetiţa consideră că li s-a făcut o nedreptate, iar apropiaţii lor protestează față de cele întâmplate.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: proteste, fetita, adoptie, baia de aramă, asistenti maternali, romani sua,
Dată publicare:
23-06-2019 07:38