Parlamentarii au aprobat modificarile la Loteria bonurilor fiscale. Ce valoare vor avea premiile de acum inainte

×
Codul embed a fost copiat

Premiul de la loteria bonurilor fiscale va fi de acum 10 mii de lei pentru fiecare castigator. Insa vor exista doar 100 de norocosi.

Asa au hotarat miercuri parlamentarii care au modificat legea ca sa faca mai atractiva extragerea si sa convinga romanii sa ceara mai des bon fiscal la cumparaturi.

Deputatii au adoptat proiectul de lege cu 183 de voturi "pentru", 91 "impotriva" si 10 abtineri.

Dupa loteria bonurilor fiscale organizata de Paste au fost 18.200 de castigatori. Fiecare a primit aproape 50 de lei. Vanzatorii spun ca si din aceasta cauza oamenii nu mai sunt interesati sa ceara si sa ia bonul.

"Va dau un sac, nu le ia nimeni le aruncam, uite aici bonuri, bonuri, bonuri", spune o vanzatoare.

Citește și
bon fiscal
Controverse in jurul legii "Daca e fara bon, e gratis". Ce trebuie sa stiti daca vreti sa iesiti fara sa platiti din 1 martie
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Ca sa faca mai atractiva loteria si sa convinga oamenii sa ceara bonurile, parlamentarii au schimbat legea: vor fi premii de 10 mii de lei de persoana pentru urmatoarea extragere, care ar trebui sa aiba loc in august. Dar vor fi doar 100 de castigatori. Asta inseamna ca daca la prima extragere avem mai mult de 100 de castigatori, va exista o a doua extragere dupa cele 30 de zile in care oamenii vor depune bonurile la ANAF.

Daca la urmatoarea extragere vor fi mai putin de 100 de bonuri castigatoare, banii - cei un milion de lei - se vor imparti in mod egal intre norocosi.

A doua extragere va fi din bonurile de ordine. Procedura se pare ca va lungi si complica si mai tare situatia castigurilor la loteria bonurilor. In prezent, omul ar trebui sa primeasca banii in 3 luni de la data extragerii. Dar termenul ar putea ajunge la 4 luni, lucru criticat de Opozitie.

In dezbaterile din plen, deputatul liberal Andreea Paul a sustinut ca "Guvernul Ponta schimba mai des regulile fiscale decat se schimba vremea".

"Nu exista un rau mai mare facut de vreun ministru de Finante decat pacaleala fiscala. Modificarile fiscale dese si nepregatite cu un singur scop: folosirea Codului fiscal ca instrument politic de imagine, din ratiuni pur electorale. Loteria bonurilor fiscale are soarta impozitarii bacsisului, supusa schimbarii schimbarilor. Ambele masuri initiate si ratate de catre actualul Guvern au transformat civismul fiscal in amuzamentul fiscal", a sustinut Paul.

Ea a anuntat ca PNL nu va vota proiectul de lege.

"Masura loteriei bonurilor fiscale este neprofesionist adoptata. (...) Nota de fundamentare nu prevede niciun impact financiar pozitiv asupra veniturilor bugetului din acest an sau din anii viitori. Singurul impact financiar este cheltuiala de 10 milioane de lei pentru premierea castigatorilor din fondurile dedicate actiunilor generale ale Ministerului Finantelor", a afirmat Andreea Paul.

In opinia acesteia, loteria bonurilor fiscale este o "pacaleala", deoarece "ceea ce a fost adoptat si aplicat acum o luna se modifica in prezent in sensul limitarii numarului de castigatori".

Liderul grupului PSD din Camera Deputatilor, Marian Neacsu, a spus ca numai in primul trimestru al anului 2015 veniturile suplimentare la bugetul de stat si ca efect al acestei masuri sunt de 1,2 miliarde de lei, adaugand ca propunerea legislativa intruneste toate masurile pentru a putea sa fie pusa in practica.

Pe de alta parte, deputatul liberal Gheorghe Ialomitianu a sustinut ca Guvernul prin aceasta masura nu se adreseaza cumparatorului, ci celor care aduna bonurile fiscale, vanzatorilor.

Procedura ANAF

Potrivit raportului Comisiei de buget, la extragerea loteriei bonurilor fiscale se va acorda un numar de maximum de 100 de premii. Unitatea teritoriala a administratiei fiscale unde a fost depus in original bonul fiscal castigator va elibera titularului bonului o copie pe care este scris ca este conform cu originalul si contine un numar unic de inregistrare atribuit automat printr-o aplicatie informatica la nivel national.

O lista cu bonurile prin care au fost revendicate premiile se va publica pe site-ul Ministerului Finantelor Publice si pe cel al Autoritatii Nationale de Administrare Fiscala.

Daca in urma centralizarii listei bonurilor fiscale prin care s-au revendicat premiile se va constata depasirea numarului maxim de premii care se acorda, se va proceda la extragerea aleatorie a unui numar de 100 de bonuri fiscale castigatoare.

In situatiile in care ulterior efectuarii unei extrageri se constata erori de natura tehnica in desfasurarea acesteia care nu vizeaza caracterul sau aleator, se va considera ca extragerea a fost efectuata corect, iar premiile se vor acorda castigatorilor in urma extragerii si dupa desfasurarea procedurilor.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat pe 11 martie, Camera Deputatilor este for legislativ decizional.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
Citește și...
Pastrati toate bonurile fiscale primite intre 1 februarie si 29 martie. Cum puteti intra in Loteria cu premii de 1 milion RON
Pastrati toate bonurile fiscale primite intre 1 februarie si 29 martie. Cum puteti intra in Loteria cu premii de 1 milion RON

Bonurile fiscale va pot aduce premii de pana la un milion de lei.

Controverse in jurul legii
Controverse in jurul legii "Daca e fara bon, e gratis". Ce trebuie sa stiti daca vreti sa iesiti fara sa platiti din 1 martie

Cine nu primeste bon fiscal la magazin, poate sa plece fara sa plateasca produsele sau serviciile cerute. Legea a fost aprobata deja de Guvern si va intra in vigoare la 1 martie.

Recomandări
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului

Comisia Europeană a aprobat o măsură a statului român în valoare de 790 de milioane de euro pentru acoperirea costurilor excepţionale generate de închiderea a patru mine de cărbune necompetitive din Valea Jiului.

Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”
Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”

Preşedintele regiunii spaniole Valencia, Carlos Mazon, a recunoscut vineri că au existat ”erori” în gestionarea inundaţiilor dramatice de luna trecută, şi a prezentat ”scuzele” sale pentru întârzierile în ajutorarea sinistraţilor, relatează AFP.

CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB
CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB

Estimarea de creștere economică a României a fost recalculată la Comisia Europeană, cu mult sub valoarea stabilită inițial. Pentru 2024, estimarea de creștere economică a României a fost revizuită de la 3,3 la 1,4%.