Proteste la Chisinau: 40.000 de oameni au cerut alegeri anticipate, monitorizate de ONU. Ce scrie presa internationala

protest chisinau

Proteste de amploare au avut loc duminica in Piata Marii Adunari Nationale (PMAN) din Chisinau, impotriva investirii in functie a Guvernului Filip.

Oamenii au solicitat repetat organizarea de alegeri parlamentare anticipate, care sa fie monitorizate de ONU si alte institutii internationale, relateaza agentia Moldpres.

Simpatizanti ai Platformei DA, PSRM si ai partidului condus de Renato Usatii s-au solidarizat in acest protest din PMAN. Cetatenii au scandat lozinci antiguvernamentale, au cerut schimbarea clasei politice si au solicitat partenerilor de dezvoltare sa nu sprijine Executivul condus de Pavel Filip.

"A trecut un an de cand protestam in strada. Actuala guvernare controleaza intreaga tara si incearca sa instaureze aici dictatura, insa nu-i va reusi pentru ca poporul s-a desteptat. Chemam pe cei care se afla la conducerea tarii sa vina aici si sa-si depuna demisia, pentru ca noi vrem alegeri anticipate si un sef al statului ales de catre popor", a declarat presedintele Consiliului Marii Adunari Nationale, Andrei Nastase.

Citește și
chisinau
Sute de oameni au protestat din nou in fata Parlamentului de la Chisinau si au cerut alegeri anticipate
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

Presedintele PSRM, Igor Dodon, a afirmat ca in aceasta zi in premiera de la declararea independentei toti cetatenii s-au unit in PMAN. "Problema noastra e ca ne divizam in nationalitati, noi suntem cetateni ai R. Moldova, care vrem sa traim acasa, vrem ca copiii nostri sa creasca acasa, iar faptul ca ne-am unit spune ca putem salva tara. Trebuie sa facem tot posibilul sa obtinem alegeri anticipate, iar acestea pot avea loc doar daca vom fi uniti", a spus Dodon.

"Am venit aici pentru a salva R. Moldova. Tara se afla intr-un mare pericol, iar noi suntem obligati sa intoarcem tara poporului. Suntem multi si trebuie sa le demonstram ca puterea este in mainile noastre", a remarcat presedintele Partidului Nostru, Renato Usatii.

In timpul protestului, cei prezenti in PMAN au votat pentru crearea Consiliului Salvarii Nationale, cerand demisia conducerii mai multor institutii de stat. Ulterior, coloana de manifestanti s-a indreptat spre Curtea Constitutionala, Centrul National Anticoruptie si Procuratura Generala, unde oamenii au protestat impotriva deciziilor luate de catre aceste institutii.

Pentru duminica initial era programat si un miting in sustinerea Guvernului Filip. Ulterior organizatorii au anuntat ca anuleaza manifestatia "pentru a evita orice risc de infiltrare a provocatorilor si de producere a violentelor in timpul evenimentului", potrivit unui comunicat de presa remis de Asociatia Obsteasca GARLEM.

Manifestatiile au luat amploare in capitala Republicii Moldova in seara zilei de miercuri, cand cetatenii s-au aratat nemultumiti de modul in care Guvernul condus de democratul Pavel Filip a fost investit in functie, cerand anularea votului si declansarea alegerilor legislative anticipate.

Protestele de la Chisinau in presa straina

Aproximativ 40.000 de oameni au manifestat duminica la Chisinau, cerand alegeri anticipate in Republica Moldova, aceasta fosta republica sovietica care se adanceste intr- criza politica de mai bine de un an, tansmite AFP. "Poporul e cu noi: el nu vrea sa sustina ologarhii si autoritatile criminale", a declarat unul dintre liderii opozitiei, Andrei Nastase.

Manifestantii - proveniti din randurile fortelor politice de stanga dar si de dreapta, atat pro-europene cat si pro-ruse - si-au exprimat furia fata de coruptia endemica in randurile puterii si fata de influenta oligarhului Vlad Plahotniuc care, in opinia lor, "trage sforile" guvernarii.

O alta manifestatie era prevazuta pentru sustinerea autoritatilor, dar a fost anulata in ultimul moment deoarece organizatorii s-au temut sa nu aiba loc ciocniri intre cele doua tabere.

Aceasta tara saraca cu 3,5 milioane de locuitori, situata intre Ucraina si Romania, traverseaza o criza politica de la descoperirea in aprilie anul trecut a unei imense fraude financiare: disparitia din sistemul bancar a peste un miliard de dolari, ceea ce echivaleaza cu 15% din produsul intern brut al Republicii Moldova, noteaza AFP.

Acest scandal, care a declansat primele manifestatii de amploare, a dus la arestarea in octombrie 2015 a fostului prim-ministru Vlad Filat, suspectat ca a deturnat 250 de milioane de dolari.

Desemnarea miercurea trecuta a unui nou guvern, al treilea in mai putin de un an, nu a facut decat sa alimenteze miscarile de protest. Protestatarii au incercat sa intre in cladirea parlamentului pentru a intrerupe ceremonia de investitura a guvernului, ceea ce a determinat Uniunea Europeana sa lanseze un apel la calm.

Republica Moldova este adesea considerata ca un teren de confruntari intre Uniunea Europeana si Rusia, mai ales dupa incheierea acordului de asociere la UE in 2014, fapt ce a provocat furia Moscovei, relateaza AFP.

Potrivit agentiei citate, 78% din populatia acestei tari este de nationalitate romana, iar minoritatile rusa si ucraineana reprezinta circa 14%.

Cu toate acestea, la manifestatiile recente au fost alaturi la proteste pro-europeni si pro-rusi, de dreapta cat si de stanga, toti acuzand majoritatea actuala ca foloseste retorica pro-europeana pentru a-si camufla coruptia.

Potrivit relatarilor postului BBC despre protestele din Republica Moldova, opozitia de la Chisinau, care include atat grupari pro-ruse cat si pro-europene, doreste inlaturarea premierului Pavel Filip si organizarea de alegeri anticipate. Protestatarii reclama legaturile lui Filip cu Vladimir Plahotniuc, unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri din Republica Moldova. Presedintele Nicolae Timofti a refuzat in urma cu o saptamana sa-l nominalizeze pe Plahotniuc pentru functia de premier. Opozantii lui Filip sustin acum ca acesta va fi un intermediar al intereselor de afaceri ale oligarhului.
 

Chirtoaca spune ca isi doreste unirea R.Moldova cu Romania

Primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, a declarat, duminica, in cadrul manifestarilor organizate la Iasi pentru a marca 157 de ani de la infaptuirea Micii Uniri, ca idealul sau este ca Republica Moldova sa se uneasca cu Romania pentru ca oamenii din tara vecina sa fie protejati de o umbrela de securitate.

"Imi doresc ca umbrela de securitate sa ajunga si peste Prut, pana la Nistru si mai departe, pentru a proteja pe noi, cei de acolo, de faradelegile care vin dinspre Kremlin in continuare, iar pasaportul sa fie unul si acelasi, nu doua. Asta mi-as dori pe mai departe", a spus, in timpul discursului sau, primarul Chisinaului.

El a subliniat totodata ca autostrada Ungheni-Targu Mures-Iasi ar trebui sa treaca si in Republica Moldova, pana la Chisinau.

"Cred ca aceasta autostrada ar trebui sa ajunga direct la Chisinau, pentru ca sunt primii pasi care vor reusi sa apropie mentalitatile cetatenilor de pe ambele maluri ale Prutului. In secolul XIX, poetul nepereche al neamului nostru, Mihai Eminescu, cel care a spus clar si convingator ca noi suntem romani cu totii, a scris "De la Nistru pan la Tisa tot romanul plansu-mi-sa". Imi doresc ca in secolul XXI de la Nistru pana la Tisa tot romanul mandrescu-mi-sa ca traieste dupa atata strainatate unit in libertate si prosperitate", a spus Dorin Chirtoaca.

El a povestit celor aproximativ 10.000 de persoane care au venit in Piata Unirii din Iasi ca a fost impresionat ca a primit din partea iesenilor doua stegulete tricolore, dar ca si-ar dori ca acest drapel sa fie unul si acelasi pentru tarile de pe ambele maluri ale Prutului.

"Venind incoace, pe bulevardul Stefan cel Mare, am primit doua drapele. Consideram ca unul este pentru Romania si unul este pentru Moldova. Imi doresc ca in secolul XXI din doua sa se faca unul. Asa vom trai in unitate si prosperitate. Sa dea Dumnezeu ca idealul nostru national sa se indeplineasca in secolul XXI", a mai spus primarul Chisinaului.

La evenimentul organizat in Piata Unirii din Iasi au venit si si 300 de cetateni din Republica Moldova.
 

Articol recomandat de sport.ro
Cea mai frumoasă jurnalistă din Kosovo a rămas impresionată de un tricolor: "Este magic"
Cea mai frumoasă jurnalistă din Kosovo a rămas impresionată de un tricolor: "Este magic"
Citește și...
A treia zi de proteste la Chisinau. Basescu:
A treia zi de proteste la Chisinau. Basescu: "Putin a convocat Consiliul de Securitate, Iohannis urmareste de pe Facebook"

O noua zi de proteste in Chisinau. Manifestantii au protestat in Piata Marii Adunari Nationale, apoi la Teleradio Moldova, si ministerul Apararii.

Sute de oameni au protestat din nou in fata Parlamentului de la Chisinau si au cerut alegeri anticipate
Sute de oameni au protestat din nou in fata Parlamentului de la Chisinau si au cerut alegeri anticipate

Dupa ce a schimbat cinci premieri intr-un an si a ajuns in colaps financiar si social, Republica Moldova se confrunta iarasi cu proteste de strada.

R.Moldova: Premierul Pavel Filip va cere votul de incredere al parlamentului pana la sfarsitul acestei saptamani
R.Moldova: Premierul Pavel Filip va cere votul de incredere al parlamentului pana la sfarsitul acestei saptamani

Premierul desemnat al Republicii Moldova, Pavel Filip, a declarat ca programul de guvernare a noului cabinet va fi finalizat in urmatoarele doua zile, iar pana la sfarsitul acestei saptamani va cere votul de incredere al parlamentului.

Recomandări
Acoperișuri smulse de vânt, oameni răniți și accidente în vestul și centrul țării. Vremea severă se mută în sud și est
Acoperișuri smulse de vânt, oameni răniți și accidente în vestul și centrul țării. Vremea severă se mută în sud și est

Vântul a măturat cu o forță incredibilă vestul și centrul țării. 8 acoperișuri au fost luate pe sus în Caraș-Severin. Un tânăr din Timișoara a fost lovit de un panou publicitar desprins de o rafală.

Orașele în care se află cele mai accesibile cartiere din România. ”Condițiile de locuire sunt mai bine satisfăcute”
Orașele în care se află cele mai accesibile cartiere din România. ”Condițiile de locuire sunt mai bine satisfăcute”

Sibiu și Craiova sunt orașele care ar avea cele mai accesibile cartiere, arată un clasamant bazat pe votul locuitorilor. La polul opus, se află cartiere din Capitală, dar și din Cluj, unde oamenilor li se pare că viața lor este mai scumpă.

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Oamenii pot vota până la 23:59 în toate cele trei zile
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Oamenii pot vota până la 23:59 în toate cele trei zile

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.