A treia zi de proteste la Chisinau. Basescu: "Putin a convocat Consiliul de Securitate, Iohannis urmareste de pe Facebook"

Ultima actualizare: 25-01-2016 07:00
moldova

O noua zi de proteste in Chisinau. Manifestantii au protestat in Piata Marii Adunari Nationale, apoi la Teleradio Moldova, si ministerul Apararii.

Basescu: Putin a convocat un Consiliu de Securitate pe tema R. Moldova, Iohannis si Ciolos urmaresc de pe Facebook

Presedintele Miscarii Populare, Traian Basescu, afirma ca, in timp ce la Moscova presedintele Vladimir Putin a convocat un Consiliul de Securitate pe tema situatiei la zi din Republica Moldova, la Bucuresti, presedintele Klaus Iohannis si premierul Dacian Ciolos urmaresc "de pe Facebook" ce se intampla la Chisinau.

"La Moscova, Vladimir Putin a convocat Consiliul de Securitate pentru a discuta despre, citez, 'agravarea situatiei politice din Republica Moldova'. La Bucuresti, presedintele Iohannis si premierul Ciolos "urmaresc cu mare atentie" de pe Facebook situatia din Republica Moldova. Doamne, oare pe ce lume traiesc conducatorii nostri?", a scris Traian Basescu, vineri, pe pagina sa de socializare.

La Chisinau continua vineri, pentru a treia zi consecutiv, protestele fata de investirea guvernului Filip de catre noua majoritate parlamentara formata din democrati, liberali, un grup de deputati liberal-democrati si cei 14 parlamentari fosti comunisti. Manifestantii, sustinatori ai partidelor proruse Partidul Socialistilor si Partidul Nostru, conduse de Igor Dodon si Renato Usatii, precum si ai platformei civice 'Demnitate si Adevar', cer dizolvarea Parlamentului si organizarea de alegeri anticipate, potrivit Radio Chisinau.
 

A treia zi de proteste

La Chisinau continua vineri, pentru a treia zi consecutiv, protestele fata de investirea guvernului Filip de catre noua majoritate parlamentara formata din democrati, liberali, un grup de deputati liberal-democrati si cei 14 parlamentari fosti comunisti. Manifestantii, sustinatori ai partidelor proruse Partidul Socialistilor si Partidul Nostru, conduse de Igor Dodon si Renato Usatii, precum si ai platformei civice 'Demnitate si Adevar', cer dizolvarea parlamentului si organizarea de alegeri anticipate, relateaza Radio Chisinau.

Chiar daca actiunile de protest au scazut in intensitate, numarul celor care s-au adunat in Piata Marii Adunari Nationale din centrul Chisinaului, dar si in scuarul din fata parlamentului a depasit cifra de 3.000 de persoane. Ca si joi, simpatizantii celor doua partide proruse au facut front comun cu cei ai platformei 'Demnitate si Adevar', paralizand circulatia in centrul Chisinaului. Acestia isi exprima nemultumirea fata de modul in care a fost investit guvernul condus de Pavel Filip si cer demisia noului cabinet de ministri, a presedintelui Nicolae Timofti si a conducerii tuturor institutiilor de forta.

Conform aceleiasi surse, cordoane de forte ale politiei au fost formate in fata sediilor principalelor institutii de stat. Radio Chisinau aminteste ca liderii manifestantilor au contestat joi la Curtea Constitutionala decizia de investire a guvernului si au avut o intrevedere cu reprezentantii majoritatii parlamentare. Presedintele parlamentului, Andrian Candu, a declarat insa ca la votarea guvernului Filip au fost respectate toate procedurile prevazute de lege si ca nu exista motive pentru organizarea de alegeri parlamentare anticipate.

Potrivit ultimelor informatii difuzate de mass-media locale, dupa ce au protestat aproximativ o ora in Piata Marii Adunari Nationale, multimea a pornit in coloana catre Curtea Constitutionala ca sa ceara un raspuns la sesizarea privind legalitatea investirii guvernului Filip, dupa care s-a deplasat la sediul televiziunii nationale pentru a cere timpi de antena in vederea reflectarii actiunilor de protest.

Discutie intre Iohannis si Timofti

Presedintele Iohannis a subliniat cu aceasta ocazie faptul ca, prin investirea noului guvern in Republica Moldova, s-a facut un pas important pentru depasirea crizei politice si implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeana, precizeaza comunicatul mentionat. De asemenea, a fost reafirmata disponibilitatea celor doua state de a coopera intens in plan politic, economic si social. Presedintele Timofti i-a multumit omologului sau de la Bucuresti pentru sustinerea constanta pe care Romania o acorda Republicii Moldova.

Potrivit aceluiasi comunicat, Klaus Iohannis l-a invitat pe Nicolae Timofti sa efectueze o vizita oficiala in Romania, invitatie care a fost acceptata, deplasarea sefului statului moldovean la Bucuresti urmand sa aiba loc in viitorul apropiat.

Parlamentul Republicii Moldova l-a investit, miercuri, in functia de premier pe democratul Pavel Filip, fost ministru al tehnologiei informatiei. investirea acestuia a avut loc pe fondul unor manifestatii ample de protest, care au degenerat in violente. Mii de oameni au protestat si joi la Chisinau cerand anularea votului de investire a guvernului premierului Pavel Filip si organizarea de alegeri anticipate. Organizatorii manifestatiilor - platforma civica 'Dreptate si Adevar' si formatiunile de stanga proruse Partidul Socialistilor si Partidul Nostru - au anuntat ca protestele vor continua si vineri.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO