Noi detalii în cazul femeii de la ”Victor Babeș”, detubată din greșeală. Inițial, fiului ei i s-a spus că a murit de COVID
În atmosfera epuizantă din spitale, se întâmplă şi accidente înfiorătoare. Un asemenea caz s-a întâmplat la spitalul ''Victor Babeș'' din Capitală, unde o pacientă cu COVID a murit, după ce un brancardier i-a scos din greşeală sonda respiratorie.
UPDATE: Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti anunţă, vineri seară, că brancardierul de la Spitalul “Victor Babeş” din Bucureşti a fost reţinut.
”La data de 11.12.2020, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de un inculpat, brancardier în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale “Dr. Victor Babeş” Bucureşti, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă”, a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.
Angajatul, suspectat de ucidere din culpă, fusese chemat de fapt, să mute din secţie o altă femeie, care decedase cu puţin timp în urmă, în acelaşi loc. Conform protocolului, brancardierul nu are voie să intervină asupra pacienţilor, indiferent de starea lor.
Victima avea 65 de ani era și era internată de 3 săptămâni, avea coronavirus şi era în stare gravă, intubată şi ventilată mecanic. Era tratată în aceeaşi secţie de reanimare cu o altă pacientă, şi ea supraponderală, pentru care se pronunţase decesul. Şeful de secţie ceruse 4 brancardieri, care să ridice corpul acesteia din urmă şi să îl mute la morga spitalului.
Brancardierul de 58 de ani a ajuns primul la reanimare. Acolo se aflau şi câteva asistente, dar acestea erau ocupate la patul unui alt bolnav. Surse din interiorul anchetei susţin că bărbatul a început să scoată tuburi şi fire de pe pacienta vie. Aparent, fără să fi primit vreo indicaţie de la cineva.
De altfel, fişa postului le interzice categoric brancardierilor să se implice în orice manevre medicale sau de îngrijire. Rolul lor este strict de manipulare şi transport. Doar asistentă, eventual ajutată de medic, îndepărtează senzorii, sondele şi cateterele care au susţinut viaţa. Atenţie, întâi aparatele trebuie stinse, altfel se declanşează alarmele. Ceea ce s-a şi întâmplat.
Aşa s-au alertat asistentele, care au chemat medicul de gardă şi au început resuscitarea femeii. Eforturile au eşuat, iar pacienta s-a stins. În faţa colegilor, bărbatul a spus că nu înţelege ce s-a întâmplat şi nu îşi poate explică de fapt ce a făcut.
Reprezentanţii spitalului recunosc că erau din start indicii solide că decesul nu a avut loc din cauze naturale sau medicale. Aşadar coordonatorul turei de gardă a sesizat Parchetul şi Poliţia în cursul nopţii.
La scurt timp după apariţia informaţiilor neoficiale, Poliţia a confirmat că Serviciul Omoruri investighează moartea pacientei internate la spitalul Victor Babeş. Este o moarte suspectă, aşa că se fac cercetări sub supravegherea unui procuror şi s-a dispus şi efectuarea unei necropsii.
Straniu este că, dimineaţă, fiul femeii a fost informat telefonic că mama lui a murit de COVID şi că e aşteptat să îi ia corpul de la morga spitalului. Omul spune că un al doilea apel, primit la scurt timp, l-a dirijat spre Institutul de Medicină Legală, unde se afla deja şi poliţia.
În paralel, avea loc o primă audiere a brancardierului. Analizele de sânge au confirmat că omul nu băuse alcool în timpul serviciului. Dar nu le-a putut spune anchetatorilor de ce a făcut acest gest cu consecinţe devastatoare. Bărbatul a dat declaraţii şi a fost lăsat să plece.
Administraţia Spitalelor Bucureşti, care ţine de Primăria Capitalei, anchetează administrativ acest incident, soldat cu decesul unei paciente, pe care îl numeşte regretabil.
Conducerea şi întreg personalul transmit "cele mai sincere condoleanţe" familiei şi se pun la dispoziţia organelor competente.
De fapt, cel mai delicat aspect al anchetei ține de a afla dacă protocolul de reanimare a fost respectat de ceilalţi angajaţi și dacă brancardierul a mai fost lăsat vreodată să facă manevre interzise, precum detubarea și dacă fișa cu numele pacientei era la vedere, ceea ce, teoretic, ar face imposibilă confuzia între un pacient viu şi unul mort.
Poliţia Capitalei anunţă că dosarul, deschis iniţial pentru ucidere din culpă, la Parchetul Judecătoriei sectorului 3, a fost preluat de Parchetul Tribunalului Bucureşti.