Cum ar fi putut fi salvată gravida cu Covid-19 din Arad. Anunțul managerului SJ Timișoara

Ultima actualizare: 01-08-2020 10:12
Val de anchete după ce o gravidă în luna a 7-a cu Covid din Arad a murit între spitale. Care au fost ultimele ei cuvinte
StirilePROTV

Managerul Spitalului Judeţean Timişoara, Raul Pătraşcu, susţine că dacă gravida din Arad, infectată cu COVID-19, care a decedat în drum spre Timişoara, ar fi fost intubată la timp de către medicii arădeni, putea fi salvată, împreună cu fătul.

"Acest lucru este halucinant, având în vedere că pacienta ar fi avut o saturaţie de oxigen de 70%, mult sub limita obligativităţii intubării, fiind deci un caz clasic de ATI. Fiindcă pacienta nu avea probleme ginecologice, dacă ar fi ajuns la noi la timp, noi am fi internat-o direct pe secţia ATI pentru că exact acolo se face managementul unui caz care se agravează. O simplă intubare făcută la timp ar fi ajutat la salvarea a două vieţi omeneşti, dintre care a unui făt. Astfel de întâmplări sunt oripilante şi de neacceptat", scrie medicul Raul Pătraşcu pe pagina de facebook.

El califică, în postare, cazul ca fiind unul "halucinant".

"O tânără de 38 de ani, însărcinată în 28 de săptămâni, pozitivă COVID-19, transferată de la Spitalul Judeţean Arad către Maternitatea Bega sau Spitalul de Boli Infecţioase, încă nu ştim care, a făcut un stop cardiorespirator în Ambulanţă şi deci a fost redirecţionată către UPU Judeţean pentru că este cel mai performant din regiune. Din păcate, pacienta a suferit încă trei stopuri cardiorespiratorii în UPU, iar ultima dată nu a mai putut fi salvată. Atât ea, cât şi fătul au decedat. De ce este halucinant cazul? Pentru că din informaţiile noastre, pacienta a ajuns la Spitalul Judeţean Arad iniţial asimptomatică, fiind depistată pozitiv în urma unui contact cu o altă persoană pozitivă. Nu a fost transferată la Maternitatea COVID-19 din judeţul Arad, ci a fost ţinută la Spitalul Judeţean Arad, iniţial în Secţia de Chirurgie, pentru că acolo există zonă roşie, cu consult ginecologic fără probleme. Atunci când pacienta a început să se decompenseze a fost transferată pe secţia ATI a aceluiaşi spital, unde nu ar mai fi fost urmărită corespunzător. Din informaţiile noastre, a fost 'descoperită' în această dimineaţă (joi, n.r.) la raportul de gardă, de către un epidemiolog din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Arad, căruia i s-a transmis că acest caz îi depăşeşte", mai relatează managerul Spitalului Judeţean Timişoara.

Trei anchete sunt în derulare cu privire la decesul gravidei care avea COVID-19, datele preliminare de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Arad arătând că avea unele comorbidităţi care au favorizat agravarea bolii, între care diabet şi obezitate.

Şeful DSP Arad, Horea Timiş, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, că o anchetă internă a fost începută de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU), una este făcută de responsabilii DSP, iar alta este făcută de DSP Timiş.

Poliţiştii arădeni s-au autosesizat în cazul femeii şi fac cercetări pentru ucidere din culpă.

Cercetările au loc in rem, cu privire la faptă, nu la persoane.

O femeie gravidă din Arad, bolnavă de COVID-19, a decedat, joi după-amiază, după ce a intrat în stop cardio-respirator în timpul transferului de la spitalul din Arad la Timişoara.

Şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) DSP Arad, Horea Timiş, declarase, joi, că femeia avea 39 de ani şi era gravidă în 28 de săptămâni. Ea fusese internată pe secţia ATI din cadrul fostului spital municipal din Arad, care aparţine acum de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad. După ce starea de sănătate s-a agravat, pe fondul infecţiei cu noul coronavirus, medicii au decis să o transfere la Timişoara.

"În drum spre Spitalul Judeţean Timişoara, pacienta a intrat în stop cardio-respirator. A fost resuscitată, intubată şi resuscitată din nou la Unitatea de Primiri Urgenţe din Timişoara, unde a decedat", a declarat Horea Timiş.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO