Oamenii au stat la coada 5 ore sa intre gratis la Antipa. Cat ar fi incasat muzeul intr-o zi normala
Sustinuti de vremea calda, oameni de toate varstele s-au perindat sambata noapte prin zecile de muzee si galerii deschise pana spre dimineata, atat in Bucuresti, cat si in alte orase din tara.
In Capitala, principalele puncte de atractie au fost Muzeul Antipa si cel de Istorie, unde s-au format cozi impresionante. Amatorii de cultura au intrat gratis la muzee si galerii, s-au delectat cu spectacole si concerte, iar la Cluj au fost serviti cu sarmale, sa-si refaca fortele.
Vedeta noptii a fost muzeul Antipa, unde vizitatorii au format la cozi de sute de metri. Daca intrarea nu ar fi fost gratuita, cei peste 18.000 de vizitatori ar fi adus muzeului incasari de peste 60.000 de euro, intr-o singura noapte. Cei 15 lei economisiti i-au convins pe unii bucuresteni sa stea si cate 4-5 ore la coada. Cei mai incantati au fost copiii.
A fost aglomeratie mare si la Muzeul National de Istorie.
Peste tot in tara, organizatorii au inteles ca istoria trebuie sa prinda viata ca sa starneasca interestul oamenilor. La Alba Iulia, vizitatorii au facut cunostinta cu legiunea 13 Gemina.
In Muzeul de Istorie Horia, copiii au aflat cum traiau iobagii si ce insemna "trasul pe roata".
In fata muzeului Mihai Kogalniceanu din Iasi, turistii au fost invitati la bal mascat, in timp ce inauntru, atractia serii a fost holograma istoricului roman.
Si Castelul Peles a participat la Noaptea Muzeelor si a fost vizitat de peste 4000 de turisti.
A meritat asteptarea, pentru ca inauntru, oamenii au gasit un obiect extrem de pretios - caseta primita in dar de Regina Maria la nunta cu Regele Ferdinand. Obiectul a avut un rol sacru dupa moartea reginei.
La Deva, Castelul Corvinilor a fost gazda cavalerilor.
Cei mici au avut ocazia sa se razbune pe adulti pentru toate zilele in care nu i-au lasat sa se uite la televizor cat si-au dorit.
In Ilfov, parintii si-au dus copii la Ferma Animalelor, din comuna Pantelimon.
Cei mici au admirat animalele, au urmarit documentare despre ele si au invatat sa picteze cu nisip colorat.
La Cluj, in schimb, Noaptea Muzeelor s-a transformat in Seara Sarmalutelor. Organizatorii au venit cu o explicatie. Si sarmalele au valoare muzeala.
Peste 150 de muzee din toata tara si-au deschis sambata noapte portile, la a 9-a editie a "Noptii Muzeelor", eveniment organizat in toata Europa.