„Noaptea Muzeelor”, fără muzee. Situație fără precedent în București
Mai multe muzee vor rămâne cu porțile închise, sâmbătă, când va fi "Noaptea Muzeelor", un eveniment cultural de amploare.
Din cauza salariilor mici, aproximativ 80% dintre muzeele din țară, care nu țin de Ministerul Educației, vor avea lacătul pe ușă, iar la București angajații vor organiza un protest.
Premierul susține că pregătește un act legislativ pentru mărirea salariilor, care ar trebui sa fie gata săptămână viitoare.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
La muzeul Național de Istorie Naturală "Grigore Antipa", unul dintre cele mai vizitate din țară, lucrează 60 de oameni. În ultima vreme, însă, directorul se confruntă cu demisii din cauza salariilor mici.
Luis Ovidiu Popa, directorul muzeului Antipa: "Salariile sunt între 2.600 de lei, cel mai mic, muzeograf, studii superioare, dubutant și 5.000 de lei, cercetatator științific gradul II, vechime maximă și conferențiar universitar. Îmi pleacă oameni în alte instituții, alte sectoare de activitate, unde sunt plătiți mai bine și e o problemă care în ultimele luni e din ce în ce mai acută".
Din această cauză, Muzeul Antipa nu va participa anul acesta la Noaptea Muzeelor. Aceeași decizie au luat-o și angajatii de la Muzeul Național de Istorie, Muzeul Municipiului București și Muzeul Național de Artă.
În fiecare an, aproximativ 10.000 de copii și adulți au trecut pragul muzeului Antipa la noaptea muzeelor. Anul acesta, angajații speră că macar o parte dintre ei să vină în Piață Victoriei, acolo unde vă avea loc un protest, pentru a-i susține.
230.000 de oameni au participat, anul trecut, la "Noaptea Muzeelor", din care 60.000 doar în CapitalĂ. Anul acesta, multe porți rămân închise.
Alexandru Rrațiu, muzeograf la Muzeul Național de Istorie al României: "Salariile au fost mărite ultima oară acum 8 ani de zile. De atunci, scumpirile au avut un ritm accelerat, ratele la credite etc. Oamenii s-au săturat să tot strângă cureaua de atâta timp. Daca vreți să dam o medie, o medie e undeva la 3.000 de lei, dar ptentrupersoanlul de specialitate, colegi cu doctorat, salariul e undeva la 4.000 de lei".
Premierul României a transmis că, săptămână viitoare, va fi aprobat actul legislativ pentru mărirea salariilor, cu speranță că "Noaptea Muzeelor" se va desfășură în condiții normale. S-a oferit chiar să vină personal să susțină evenimentul de la Antipa.
Reacție categorică a lui Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu, premierul României: "Și eu sunt, să știți, nemulțumit de foarte multe lucruri, dar nu mi-a trecut prin cap să boicotez niște copii să viziteze muzeele. La șantaj, îi anunț oficial prin intermediul dumneavoastră, că nu voi răspunde. Dacă e nevoi, voi apela la alți miniștri și mergem noi și avem grijă de muzee în «Noaptea Muzeelor»".
George Balaci, președintele Federației Culturmedia: "Îl așteptam cu drag, dar ținând cont că Antipa nu participă, s-ar putea să rămână în stradă. Nu poți obliga oamenii să vină din timpul lor liber să facă «Noaptea Muzeelor». Colegii noștri și noi veneam de bună voie la «Noaptea Muzeelor». Sunt promisiuni de 5 luni neonorate, oamenii sunt foarte hotărați. Revendicările noastre nu sunt numai de natură salarialaă. E vorba și de PIB-ul foarte mic acordat culturii".
La 1 ianuare, salariile muzeografilor din subordinea Ministerului Educației au crescut cu 30%. Mărirea nu s-a aplicat și muzeelor din subordinea Ministerului Culturii.
Sursa: Pro TV
Etichete: bucuresti, marcel ciolacu, muzee, noaptea muzeelor,
Dată publicare:
16-05-2024 19:32