Noaptea Muzeelor 2023. Sute de expoziții, instituții de cultură și locuri neobișnuite vor fi asaltate de vizitatori
Muzee din toata Europa își deschid porțile la noapte. În Noaptea Muzeelor, sute de spații expoziționale, instituții de cultură, dar și locuri neobișnuite vor fi asaltate de vizitatori, mai ales că intrarea este liberă.
Anul acesta, inclusiv Opera din București a pregătit tururi speciale în toate încăperile. Iar oamenii sunt așteptați în vizită, până târziu, și la Banca Națională a României.
Muzeul Antipa deschide o expoziție nouă "peste mări și zări", coordonată de un comandor care a petrecut zeci de ani pe valuri. Expoziția dezvăluie lumea mai puțin cunoscută a instrumentelor de navigație astronomică.
Alegeri 2024
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
Comandor Vasile Chirilă: „În primul rând, bun venit la bord! Expoziția tratează o problemă specifică marinei din perioada antică și din zilele noastre. Avem navele care au reprezentat o activitate de pionierat în cercetarea biologiei marine, beagle, crucistgorul elisabeta și nava pe care a fost Emil Racoviță."
Și Teatrul Național din București va fi deschis pentru public. A fost pregătită o galerie specială cu costumații de scenă vechi, fotografii și documente din istoria teatrului.
Mihaela Verman, muzeograf: „Elementul principal al expoziție găzduite la TNB Regina Maria la teatru, e o rochie cu țesătură din fir de argint alături de o trenă, rochia e posibil să fi fost purtată de Regina Maria la încoronarea țarului Nicolae al II-lea în 1896, e o rochie specific sfârșitului secolului XIX, de gala."
Beatrice Parus, restaurator muzeu TNB: „Noi sperăm să avem un public cât mai larg dar probabil primul atras va fi publicul care iubește teatrul."
Invitat special anul acesta este un muzeu fenomen la nivel mondial, Muzeul Copilăriei în Vreme de Război, care se află în premieră în România.
Expoziţia va putea fi vizitată gratuit la Noua Galerie a Muzeului Naţional al Ţăranului Român şi reprezintă un parcurs expoziţional emoţionant, ce se construieşte în jurul obiectelor şi mărturiilor copiilor afectaţi de război.
În România, de dimineaţă până noaptea târziu vor avea loc sute de evenimente propuse de muzee, galerii de artă, centre culturale şi expoziţionale, spaţii ale teatrelor, opere, coruri, palate, institute, case ale experimentelor sau licee şi festivaluri de muzică.