Noapte cu aer otrăvit în București și Ilfov. Explicațiile autorităților
A fost o noapte cu aer otrăvit în multe zone din București și Ilfov unde nivelul de poluare a fost depășit și cu 300%.
Acestea sunt măsurătorile unor stații independente, în timp ce autoritățile susțin că nu s-au depășit valorile limită. Cert este că țara noastră nu are un program național pentru a controla poluarea atmosferică și nici nu face eforturi serioase pentru a trece la energie regenerabilă. Iar Comisia Europeană ne-a penalizat din nou. În acest context ministrul mediului promite că va lua bani europeni pentru sistemul de măsurare a calității aerului, în toată țara.
La staţia de la Bragadiru, de pildă, la ora 22, măsurătorile independente arătau o depăşire cu 347% pentru PM 2,5 şi 236% pentru PM 10.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Depăşiri uriaşe au fost înregistrate şi în Bucureşti. În Rahova, de exemplu, creşterile au fost de 280%, respectiv 202%.
Imediat, ministrul mediului a transmis ca Garda de Mediu să facă verificări pentru a descoperi sursa. Când colo, instituţia ne-a transmis că măsurătorile nu sunt oficiale, iar reţeaua naţională a identificat o uşoară creştere a nivelului poluării, însă fără să se depăşească valorile limită.
Lăsaţi în.. aer, avem totuşi o promisiune. 81 de milioane de lei ar urma să fie investiţi într-un sistem ce ar trebui să măsoare calitatea aerului în întreaga ţară. 74 de milioane de lei sunt fonduri europene nerambursabile.
Costel Alexe, Ministrul Mediului: „Facem una dintre cele mai mari investiţii pe care le-a făcut vreodată statul român în ceea ce priveşte calitatea aerului”.
În total, 208 staţii ar trebui să ofere date în toată ţara, despre cât de curat este aerul pe care îl respirăm. În prezent, avem 148. Dar multe nici nu funcţionează.
În Bucureşti, una dintre cele mai poluate capitale europene, vor fi instalate aproape jumătate din cele cumpărate.
Vom avea şi o reţea de prognozare a calităţii aerului, promit autorităţile. Cu alte cuvinte, exact ca la meteo, vom şti de astăzi, ce aer vom respira mâine sau peste 3 zile.
Dorina Mocanu, director Control şi Poluare la Ministerul Mediului: „În orice amplasament, în orice locaţie din România vom şti care este calitatea sau care va fi calitatea aerului pentru a doua zi, următoarea zi şi a treia zi."
Sistemul de prognoză ar trebui să fie gata până în 2023.
Nu toate stațiile funcționează
Fostul ministru al mediului, Graţiela Gavrilescu, promitea acum câţiva ani acelaşi sistem de prognozare a calităţii aerului. Iată că nu-l avem iar astăzi autorităţile abia semnează actele. În timp ce România subestimează problema poluării, alte ţări europene prezintă aceste date la rubricile meteo, astfel că oamenii ştiu exact la ce grad de poluare se expun.
Activiştii de mediu spun că monitorizarea poluării nu se face cum trebuie acum.
De exemplu, chiar în ziua semnării contractului, două dintre staţiile existente în Bucureşti nu funcţionau.
Dorina Mocanu, director Control şi Poluare la Ministerul Mediului: „Probabil are o problemă analizorul de calibrare, de interferenţe”.
Curios este totuşi că ultimul raport privind calitatea aerului în România arată că în 2019 am fi respirat un aer ceva mai curat, faţă de anii trecuţi. Activiştii de mediu acuză autorităţile că au transmis Comisiei Europene date greşite.
Din 107 staţii de monitorizare, au funcţionat 81.
Alin Tănase, reprezentant GreenPeace: „Nu există o relevanță a măsurătorilor din moment ce, într-un an spui că calitatea aerului s-a îmbunătăţit, dar nu măsori la acelaşi număr de staţii ca în trecut”.
Reporter: De ce s-au făcut măsurători la mai puţine staţii?
Ministrul mediului: „ A fost un cumul de factori: de mentenanţă, de subfinanțare sau deficienţe tehnice”
Până una-alta, Comisia Europeană ne-a penalizat, din nou, pentru că nu avem un program naţional pentru controlul poluării atmosferice şi a catalogat documentul trimis spre analiză ca fiind "incomplet şi lipsit de ambiţie".
Sursa: StirilePROTV
Etichete: poluare, ministrul mediului, calitatea aerului,
Dată publicare:
23-10-2020 19:25