România este pe primul loc în Europa la mortalitatea cauzată direct ori indirect de poluare

Ultima actualizare: 20-09-2020 20:41

Cum românilor nu pare să le pese de natură, fie ei oameni simpli, dar şi autorităţi, apar şi urmările. Ţara noastră este pe primul loc în Europa la mortalitatea cauzată direct ori indirect de poluare.

Potrivit unui Raport al Agenţiei Europene din domeniu, un deces din 5 ar putea fi pus pe seama factorilor de mediu. Acum lucrurile riscă să se complice. Medicii avertizează că expunerea prelungită la noxe poate declanşa forme severe de COVID-19.

România este ţara cu cea mai mare pondere a deceselor cauzate de poluare - 19%. Aproape la fel de prost mai stau doar Bulgaria şi Ungaria. Ţările cu un procent ceva mai scăzut de decese cauzate de problemele de mediu - 11% - sunt cele din Vestul Europei - Germania, Franţa şi Spania. La polul opus, Suedia şi Danemarca înregistrează o mortalitate de 10% din cauza poluării, cea mai scăzută din Europa.

Specialiştii străini atrag atenţia ca poluarea aerului poate favoriza infectarea cu SARS-COV-2.

Beatrice Mahler, Managerul Spitalului Marius Nasta: „Particulele care apar în aer ca urmare a poluării, inhalate în căile respiratorii, declanşează local procese inflamatorii, procese care favorizează infectarea cu virusuri sau cu bacterii. Dacă vorbim despre poluarea pe stradă, un rol protector împotriva inhalării unei cantităţi mari de poluanţi îl are masca”.

Expunerea prelungită la particule toxice poate conduce la apariţia unor boli respiratorii, iar de aici până la un organism vulnerabil este doar un pas ţin să sublinieze specialiştii.

Valeriu Gheorghiţă, infecţionist la Spitalul Militar: ”Scade apărarea la nivelul cailor respiratorii. Orice infecţie cu care noi intrăm în contact este mult mai uşor de contractat, și evoluţia acelei afecţiuni poate să fie cu un grad de severitate mai mare. Dacă vorbim despre alte tipuri de poluare, cum ar fi poluarea acustică sau fonică, pe timp îndelungat aceasta duce la creşterea nivelul bazal al stresului ceea ce în mod direct determină o scădere a răspunsului imunologic”.

Abia după ce România a intrat în procedura de infringement din cauza calităţii aerului, oficialii români promit că într-o jumătate de an, în Bucureşti, dar şi în ţară vor fi montate staţii noi de monitorizare”.

Mircea Fechet, secretar de stat în Ministerul Mediului: ”Vom avea o hartă a Bucureştiului unde să ştim cu exactitate care sunt zonele cu probleme în timp real pentru că acum dacă avem un incident de poluare o să constatăm că până ne dăm noi seama, până înregistrează una dintre cele 8 staţii de monitorizare. Care uneori merg, alteori nu merg. În viitor o să avem 50 de noi puncte de măsurare numai pe particule”.

Potrivit Agenţiei Europene de Mediu, un român din cinci moare din cauza poluării. La nivel european, peste 400.000 de oameni mor anual de boli cauzate de poluare. Raportul are la bază date ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO