Ninsorile și viscolul s-au dezlănțuit asupra României. Drumul spre stațiuni a fost un calvar. „Nu se mai vede strada efectiv”
A fost o noapte albă și la propriu, și la figurat pentru drumarii din zonele de munte, din cauza viscolului care s-a abătut peste țara noastră.
Autoritățile au decis, sâmbătă spre duminică noapte, să închidă drumul care duce la stațiunea Rânca, pentru că șoferii prea curajoși riscau să rămână blocați în nămeți. Aglomerație și incidente provocate de viscol s-au înregistrat și în alte zone montane. Pe Valea Prahovei, drumul spre stațiuni a fost un calvar. Cozile de mașini s-au întins pe 20 de kilometri. Cel puțin până duminică, la ora 10, o bună parte din România este sub cod galben și portocaliu de vreme rea.
Transalpina s-a închis pe timpul nopții
Iarna s-a dezlănțuit cu putere pe Transalpina, pe sectorul dintre Rânca și Novaci. În cursul nopții, autoritățile au închis circulația până în stațiune, din cauza viscolului și a zăpezii troienite.
Problemele au început încă din timpul zilei, când încă se mai putea ajunge la Rânca. Unii șoferi au tras pe dreapta pentru că, pur și simplu, nu mai vedeau drumul. Viteza vântului a depășit la rafală peste 100 de kilometri pe oră.
Șofer: „E blocat în sus, nu se mai vede, nu mai poți să vezi pe unde mergi!”.
Șofer: „Nu se mai vede strada efectiv, e viscol puternic!”.
La baza muntelui, polițiștii au oprit fiecare mașină și le-au cerut șoferilor să își monteze lanțurile pentru a putea să continue deplasarea spre Rânca. Cei mai mulți au rămas, însă cu lanțurile în mână, așteptând un șofer milostiv să-i ajute. Nu aveau idee cum se pot monta.
Turiști: „Nu știm, e pentru prima oară...”.
Ca în fiecare an, ninsorile și viscolul au provocat haos pe Valea Prahovei.
Alexandru Vlad: „Calvar pe DN1! România, totul e posibil! România, totul e posibil! 40 de kilometri până la Brașov și îmi arată GPS-ul două ore și jumătate”.
Coloane de mașini în Predeal
Imaginile au fost filmate în Predeal, în miez de zi. Coloane întregi de mașini erau blocate pe ambele sensuri, între stațiuni. Unii șoferi au rămas înzăpeziți, iar alții și-au dat seama că plecaseră nepregătiți pentru o astfel de vreme. Mai multe autocare au rămas și ele blocate în coloanele lungi de câțiva kilometri.
Șofer: „Infotrafic spune că nu e nicio problemă, dar dacă nu e o problemă, să faci 5 kilometri în 2 ore? La ce mai e bun Infotraficul și la ce mai e bună Poliția în situația asta?”.
O ninsoare puternică a paralizat traficul și la ieșirea din orașul Bistrița. Șoferii nu au mai putut să înainteze la deal, deși erau echipați cu cauciucuri de iarnă. Alții, imprudenți, s-au trezit că aleargă după mașinile pe care le-au lăsat pornite. Traficul a fost paralizat mai bine de o oră.
Șofer: „Nu a intervenit nimeni, e dezastru, iar i-a prins pe nepregătite”.
Șofer: „Nu a venit nimeni să dezăpezească nimic, așteptăm, de o juma' de oră suntem!”.
Când, în cele din urmă, drumarii și-au făcut apariția, au avut de înfruntat nervii șoferilor.
Vântul cu forța unui uragan a dărâmat copaci
Vremea rea s-a simțit din plin pe crestele munților: în Masivul Postăvaru și la stația de pe Vârful Omu din Masivul Bucegi, temperaturile au scăzut brusc, iar la Horezu, vântul puternic a dărâmat bradul de la Târgul de Crăciun, din piața centrală. Din fericire, nu au fost victime, așa cum s-a întâmplat într-un oraș din Belgia, unde o persoană a murit.
La un pas de o tragedie a fost, sâmbătă, și o femeie de 68 de ani din Capitală. Un copac rupt de rafalele puternice de vânt s-a prăbușit, iar victima a fost lovită de crengi. Din fericire, starea ei nu este gravă.
Și în județul Argeș au fost probleme din cauza vântului. Acoperișul unui bloc din Pitești a fost smuls de vijelie, iar un stâlp de electricitate s-a prăbușit pe un drum județean.