Viscol de proporții în SUA. Orașele de pe coasta de est sunt măturate de rafale de vânt, iar vaccinările sunt anulate

02-02-2021 13:39


În Statele Unite, din Washington DC până în Maine, cel puţin 65 de milioane de americani sunt prinşi în mijlocul unui viscol de proporţii istorice.

Regiunea afectată de ninsori şi măturată de rafale puternice de vânt s-a transformat într-un peisaj de basm ori de ….coşmar, depinde pe cine întrebi.

Combinaţia dintre zăpadă şi rafale de vânt cu viteze de până la 100 de km pe oră a paralizat încă de ieri cea mai dens populată zonă a coastei atlantice. În statele New York şi New Jersey a fost decretată stare de urgenţă, iar autorităţile au emis avertismente grave.

„E extrem de serios! Nu ieşiţi pe străzi! O să tot repetăm asta! Stați acasă” sunt avertismentele autorităților.

Guvernatorul Phil Murphy, New Jersey: „Încuiaţi uşile, staţi tolăniţi pe canapele şi rămâneţi acasă până la noi instrucțiuni. Este o furtună uriaşă!”

Pentru unii, zăpada a fost un bun prilej de relaxare!

Michael Handy, locuitor New York resident: „Ce, asta e zăpadă? Am crescut în Dakota de Nord, unde eşti îngropat în zăpadă de la începutul lui decembrie până în aprilie. Iubesc zăpada! E nemaipomenit!”

Pentru metropola New York s-a prognozat un strat de peste 60 de cm de zăpadă. Iar după ceea ce spun meteorologii, viscolul figurează în top 5 al tuturor furtunilor înregistrate aici.

„Afacerea e cam...înzăpezita. Dar oameni sunt, copii care se bat cu bulgări, unii fac poze. Suntem la datorie. Avem muzică bună în căşti, cafea caldă şi încercam s–o scoatem la capăt” spune o vânzătoare stradală.

Prima victimă a vremii dezlănţuite este, fireşte, traficul.

Edward Grayson, reprezentant primărie New York: „Suntem în toiul unei ninsori serioase. N-o să vedem culoarea asfaltului prea curând.”

Toate zborurile comerciale de pe aeroporturile JFK, Laguardia şi Newark au fost anulate, iar cursele feroviare între New York, Boston şi Albany au fost suspendate.

Furtuna dă peste cap şi campania de vaccinare.

Primar Bill de Blasio, New York: „Vaccinările sunt anulate.”

În Massachussets, autorităţile ţin morţiş să păstreze centrele de imunizare deschise, dar mulţi dintre cei programaţi probabil că nu vor putea ajunge. Angajaţii sunt pregătiţi să-i reprogrameze.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO