Nicuşor Dan, referitor la reţeaua de termoficare a Capitalei: Din primăvară vor începe lucrările
Sistemul de termoficare din București nu se poate moderniza peste noapte.
Primarul ales al Capitalei spune că în această iarnă, responsabilii vor fi pregătiți să remedieze avariile apărute, iar din primăvara vor începe lucrările, cu bani europeni.
Nicușor Dan a discutat cu reprezentanții ELCEN. 1.000 de kilometri de rețea subterană magistrală, din totalul de 4.000, ar urma să intre în reparații, din 2021. Primăria trebuie să găsească soluții și pentru plata unor datorii istorice către producătorii de agent termic.
Primarul ales duminică, Nicușor Dan, s-a întâlnit miercuri cu premierul şi cu ministrul de Finanţe. La ieşire, a declarat că în acest mandat ar trebui schimbaţi 1.000 de km de reţea magistrală, din totalul de 4.000 de kilometri. Va fi posibil doar cu fonduri europene.
Nicușor Dan: „Linia de finanţare europeană există, dar nu a fost semnată. Asta se va întâmpla probabil la primăvară. Vom face reparaţiile peste iarnă, intervenţiile necesare”.
Cei peste 4.000 de km de conducte alimentează cu apă 8.600 de blocuri şi mai bine de 5.000 de instituţii. 80% din reţea a fost făcută înainte de 1990. În ultimii ani au fost reabilitaţi doar 60 de kilometri de conducte. Oraşul este plin de şantiere.
Termoficarea capitalei a fost un cartof fierbinte pentru toţi primarii care s-au arătat convinşi că vor găsi soluţii. În timp, însă, datoriile s-au acumulat, pe fondul subvenţiilor acordate de primărie.
Claudiu Creţu este administrator special al companiei ELCEN şi marți s-a întâlnit cu noul primar ales al Capitalei. Nicușor Dan a postat două fotografii de la discuţiile care au durat timp de mai multe ore.
Claudiu Creţu, administrator la ELCEN: „Sunt datorii, sunt şi de la Regia de Termoficare către noi, dar şi primăria are la rândul ei către Regia de Termoficare, în jur de 500-600 de milioane de lei. Soluţia este să se găsească banii să se plătească, primăriile de până acum au avut alte priorităţi”.
Compania de termoficare a Bucureştiului, fosta RADET, este de trei ani în insolvență.
Astăzi, la momentul în care vorbim, 8% dintre blocurile Capitalei, adică peste 600 de imobile din diverse zone ale oraşului, au oprită furnizarea energiei termice sau a apei calde, din pricina avariilor şi a lucrărilor programate. Nu bate iarna încă la uşă, dar unele intervenţii au o durată mai mare.
Bucureştenii plătesc pentru o energie termică livrată printr-un sistem de termoficare uzat, prin care se pierde peste o treime. Sunt pierderi care se regăsesc atât pe factura abonaţilor, cât şi în subvenţiile plătite de către Primăria Capitalei, adică tot de bucureşteni. În medie, pentru termoficare se alocă anual subvenţii de peste 500 milioane lei, iar sistemul produce pierderi de peste 200 milioane lei.
Nicușor Dan: „Înţeleg de la Elcen că sunt pierderi mari şi bagă apă la capacitate maximă, nu se poate mai mult”.
Dar aşteptările bucureştenilor sunt mari şi l-au întâmpinat pe noul primar cu glume, cum ar fi că „pe reţelele de socializare curge ...foc de la robinete”.
Capitala are nevoie de o strategie energetică eficientă, de amploare, nu una bazată pe interminabile cârpeli şi reparaţii. Altfel, edilii nu fac altceva decât să perpetueze la nesfârşit o gaură neagră la buget.
Sursa: Agerpres
Etichete: bucuresti, nicusor dan, apa calda, caldura, termoficare, avarii, elcen,
Dată publicare:
30-09-2020 17:12