Nicușor Dan a vorbit de reformarea Bucureștiului, cu datorii de 2,5 miliarde de lei. Ce soluții are

Ultima actualizare: 14-01-2021 20:08

Datoriile Primăriei Generale au ajuns la 2,5 miliarde de lei, cât costă 10 mii de apartamente sau lucrările la metroul din Drumul Taberei.

 

Este moștenirea lăsată de fosta administrație, spune primarul general, Nicușor Dan, care a anunțat, printre altele, că primăria intenționează să cumpere compania „Elcen”, și este pregătită să semneze contractul de achiziție, pentru 100 de tramvaie. Fostul edil Gabriela Firea îl acuză de dezinformare.

Bucureştiul are un uriaş potenţial şi în 5 ani va deveni un puternic centru regional şi economic. Sunt aşteptările pe termen lung ale actualului edil al Capitalei, Nicușor Dan. La început de an, prioritatea numărul unu este însă elaborarea bugetului. Proiectul ar putea fi pus în dezbatere publică abia pe 1 februarie.

Nicușor Dan, primarul Capitalei: „Datoriile curente ale Primăriei Capitalei sunt 2,5 miliarde lei. 2,5 miliarde lei înseamnă aproximativ cât a costat metroul din Drumul Taberei. Sau înseamnă 10.000 de apartamente. Toţi banii ăştia, noi ar trebui să-i plătim acum. Aici ne-au dus floricelele şi concertele şi târgurile şi companiile municipale."

Conturile Primăriei Generale sunt blocate încă din august anul trecut. Este şi motivul pentru care, conform legii, până acum nu a putut fi plătită nici o lucrare de investiţie.

Nicușor Dan, primarul Capitalei: „Prelungirea Ghencea, de exemplu, sunt mulţi oameni care ne-au scris. Nu putem să continuăm lucrările pe Prelungirea Ghencea până când nu vom debloca această situaţie financiară. Şi soluţia la problema financiară e una simplă: avem nevoie de sprijinul Guvernului." Edilul vrea să plătească datoriile către ANAF eșalonat, iar plafonul de îndatorare să fie ridicat.

În ceea ce priveşte zona de termoficare, Nicușor Dan a transmis că intenţionează să cumpere compania ELCEN, dar nu a specificat deocamdată şi când ar putea fi posibil acest lucru. Planuri exista însă şi pentru zona de transport în comun. În acest sector, peste 800 de milioane de lei, bani europeni, ar urma să fie investiţi pentru achiziţionarea de tramvaie.

Nicușor Dan, primarul Capitalei: „Ne pregătim să semnăm contractul cu Astra pentru 100 de vagoane, 100 de tramvaie. Faptul că nu l-am semnat până la acest moment e o problemă care vine din fosta administraţie. Dacă fosta administraţie nu ar fi insistat cu firma turcească, în mod ilegal, aşa cum a stabilit Curtea de Apel, noi am fi început să avem tramvaie în Bucureşti azi."

Pe Facebook, Gabriela Firea l-a acuzat pe Nicușor Dan de minciună şi dezinformare. A ataşat contractul încheiat cu firma Astra Vagoane Călători, pe care, susţine ea, l-a semnat pe data de 19 octombrie 2020.

Tot în viitorul apropiat, Capitala ar putea avea încă 100 de autobuze electrice, cumpărate din bani europeni.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO