Nicusor Constantinesu, cercetat sub control judiciar. "Haideti sa incetam cu arestarile astea"
Presedintele suspendat al CJ Constanta Nicusor Constantinescu a declarat, vineri, la iesirea de la Spitalul Penitenciar Rahova, unde a stat in arest preventiv din 6 noiembrie, ca ar trebui sa se termine cu arestarile.
La iesirea de la Spitalul Penitenciar Rahova, jurnalistii i-au spus sefului suspendat al CJ Constanta ca pare "in mare forma" si l-au felicitat.
"Nu doresc nimanui sa treaca prin ce am trecut eu. Astazi am avut instanta la Constanta, am mers 300 de kilometri dus, 300 intors si a trebuit sa ma barbieresc", le-a spus Constantinescu.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
El a mai spus ca ii este foarte greu sa explice in cateva cuvinte prin ce a trecut in SUA, unde a suferit interventii chirurgicale pentru cancer, avand si complicatii, adaugand ca atunci cand SUA au refuzat extradarea sa, el a venit "pe propria raspundere" si "nesilit de nimeni in Romania" ca sa fie judecat.
"Dupa cum ati vazut, (am fost, n.r.) arestat 30 de zile, astazi e a 30-a zi si nu as dori nimanui sa treaca prin ce am trecut eu, stiind ca sunt nevinovat, dovada ca inclusiv astazi, si pe 26 noiembrie la Curtea de Apel Bucuresti, am fost eliberat pentru lipsa de probe, nu e nicio proba impotriva mea", a declarat Nicusor Constantinescu.
Intrebat de ce nu a mai stat in SUA pentru tratament, Constantinescu a raspuns ca a renuntat la radioterapie, nu pentru ca nu ar mai fi avut bani, ci pentru ca ar fi trebuit sa mai stea cel putin doua luni in America.
"Ori in tara, dupa cum vedeati, toata lumea spunea ca eu sunt cel care am fugit in Costa Rica, in America, in Zimbabwe, cand de fapt eu nu fugisem nicaieri", a mai declarat Constantinescu.
Intrebat care sunt conditiile din penitenciar, Constantinescu a raspuns ca sunt "destul de proaste", adaugand ca la spital au fost "ceva mai bune", pentru ca "sunt mai putini in camera, sunt trei - patru maxim".
"Cum sa te simti cand stii ca esti bolnav de cancer, trebuie sa incepi radioterapia si eu de 30 de zile nu am fost tratat la oncologie nicio zi. Pentru ca eu sunt un bolnav, chiar daca am fost operat de cancer, trebuie sa fiu tratat in continuare, sa fiu supravegheat. Eu nu am inceput niciun tratament pana acum, doar mi s-au confirmat diagnosticele la Institutul Oncologic Bucuresti", le-a mai declarat Constantinescu jurnalistilor.
El a mai spus ca "orice om trebuie sa reziste la orice ii da Dumnezeu si viata".
"Haideti sa incetam cu arestarile astea, sa incepem si noi o chestiune de normalitate, nu o chestiune in care sa ne arestam unii pe altii preventiv si pana la urma sa constatam ca de fapt nu-i condamnat nimeni din pacate", a mai declarat el.
Inainte de a pleca, el le-a urat jurnalistilor "Sanatate!" si "La multi ani!" si a precizat ca merge acasa, la familie.
Nicusor Constantinescu a fost incarcerat la Spitalul Penitenciar Rahova, in 6 noiembrie, in baza unui mandat de arestare emis de Tribunalul Constanta, in dosarul privind nefinantarea Centrului Militar Zonal. De asemenea, el este cercetat sub control judiciar in dosarul in care este judecat pentru ca nu s-a supus controlului Curtii de Conturi, decizia fiind luata de Curtea de Apel Bucuresti, care i-a admis, in 26 noiembrie, o contestatia la masura arestarii, dispusa initial si in acest dosar.
Nicusor Constantinescu a stat mai multe luni in SUA, invocand faptul ca nu poate calatori cu avionul, intrucat se operase de cancer. in acest context, Romania a cerut autoritatilor americane extradarea presedintelui suspendat al CJ Constanta, insa solicitarea s-a lovit de un refuz. Ulterior, edilul suspendat a fost gasit in Turcia si retinut de autoritatile de acolo. O zi mai tarziu, in 6 noiembrie, Constantinescu a revenit in tara, fiind imediat preluat de politisti si dus la Tribunalul Bucuresti, pentru confirmarea mandatului de arestare emis in lipsa sa.
In perioada in care Nicusor Constantinescu s-a aflat in SUA, dupa emiterea primului mandat de arestare pe numele sau, in 23 iunie, reprezentantii Consiliului Judetean Constanta au trimis mai multe scrisori la care erau atasate documente medicale pentru a demonstra ca presedintele CJ nu poate fi transportat in tara si ca neefectuarea terapiei ii poate pune viata in pericol. De asemenea, Nicusor Constantinescu a trimis si el din SUA un comunicat de presa in care sustinea ca a informat mai multe institutii, intre care Ambasada SUA si Departamentul de Stat al SUA, despre ”deciziile abuzive” luate impotriva sa.
Conform hotararii de vineri a magistratilor Curtii de Apel Constanta, pe perioada aplicarii masurii controlului judiciar, presedintele suspendat al CJ Constanta trebuie sa se prezinte la organul de urmarire penala, la judecatorul de camera preliminara sau la instanta de cate ori este chemat, sa informeze de indata organul judiciar care a dispus masura sau in fata caruia se afla cauza cu privire la schimbarea locuintei si sa se prezinte la Politia Constanta, conform programului de supraveghere intocmit de politisti sau ori de cate ori este chemat.
De asemenea, Nicusor Constantinescu nu trebuie sa depaseasca teritoriul Romaniei decat cu incuviintarea prealabila a organului care a luat masura controlului judiciar, sa nu ia legatura si sa nu comunice cu martorii si expertii din dosar sau cu personalul Centrului Militar Zonal Constanta, direct sau indirect si prin orice mijloace de comunicare, si nici cu personalul de la Consiliul Judetean Constanta si cu consilierii judeteni. in plus, Nicusor Constantinescu trebuie sa comunice periodic informatii relevante despre mijloacele sale de existenta si sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte arme.
Lui Nicusor Constantinescu i s-a atras atentia ca in caz de incalcare cu rea-credinta a obligatiilor care ii revin, masura controlului judiciar se poate inlocui cu masura arestului la domiciliu sau masura arestarii preventive.
Sursa: Mediafax
Etichete: dna, control judiciar, nicușor constantinescu,
Dată publicare:
05-12-2014 16:44