Nicolae Mischie a fost condamnat la 4 ani cu executare: "E unul din cele mai mari abuzuri judiciare"

Ultima actualizare: 21-03-2013 06:47
Nicolae Mischie

Fostul sef al Consiliului Judetean Gorj Nicolae Mischie a fost condamnat la patru ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta si luare de mita.

Decizia a fost luata la recursul inaintat dupa condamnarea initiala din iunie 2012, potrivit unor surse judiciare.

Fostul presedinte al Consiliului Judetean Gorj, Nicolae Mischie, a fost condamnat definitiv la patru ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta si luare de mita, instanta suprema mentinand luni decizia luata anterior de Curtea de Apel Timisoara.

Acesta a comentat decizia printr-un comunicat de presa:

"Primesc cu surprindere si tristete sentinta ICCJ pronuntata in dosarul 3/95/2005. Declar inca o data ca ma consider nevinovat, reprezint in acest moment, din nefericire, unul din cele mai mari abuzuri judiciare din Romania. S-a ajuns aici prin prin « autodenuntul » unui personaj care a recunoscut in anul 2010 in fata instantei ca "denuntul aflat in fila 27 din dosarul de urmarire penala- volumul I, a fost facut nu la initiativa mea, ci pentru ca asa mi s-a cerut de catre anchetatori, care mi-au spus ca PNA se misca mai greu si vor actiona ei in acest dosar. Totodata arat ca au fost o serie de interese din sfera politica si administrativa in ceea ce priveste persoana inculpatului Nicolae Mischie" si prin „bunavointa” altora pe care nu o sa ii numesc aici. Voi merge mai departe la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, unde sunt sigur ca imi voi gasi dreptatea. Sper ca Dumnezeu sa imi dea sanatatea de care am nevoie pentru a-mi demonstra nevinovatia."

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a amanat de trei ori luarea unei decizii in acest caz, la 4 si 18 februarie si la 4 martie.

In 13 iunie 2012, Mischie a fost condamnat de Curtea de Apel Timisoara la patru ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta si luare de mita, decizia fiind atacata cu recurs.

Luni, ICCJ a respins recursul lui Mischie, astfel ca acesta a primit condamnare definitiva si urmeaza sa fie incarcerat.

Procesul de coruptie al fostului lider al PSD Gorj Nicolae Mischie, fost sef al CJ Gorj, in care fusese condamnat de Curtea de Apel Timisoara la patru ani de inchisoare pentru luare de mita si trafic de influenta, s-a rejudecat la aceasta instanta, in urma unei decizii din 3 martie 2011 a ICCJ, care a casat sentinta anterioara.

Mischie a fost anchetat in anul 2004 si trimis in judecata de catre Directia Nationala Anticoruptie (DNA) pentru ca, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Gorj, i-ar fi cerut omului de afaceri Clement Mocanu sa ii renoveze vila din Targu Jiu, mostenita de la o matusa, in schimbul facilitarii accesului acestuia la o serie de contracte cu unitatile din minerit si energie. Mocanu s-a autodenuntat in anul 2004.

Instanta stabilea ca Mocanu sa primeasca despagubiri de 325.000 de lei pentru lucrarile facute la casa lui Mischie.

Nicolae Mischie are, in prezent, o sentinta definitiva si irevocabila, de un an de inchisoare cu suspendare, care a fost contopita atat la Tribunalul Gorj, cat si la Curtea de Apel Timisoara cu pedeapsa de patru ani de inchisoare. Pedeapsa respectiva i-a fost data lui Mischie intr-un alt dosar, in care acesta a fost judecat pentru ca ar fi introdus in tara o arma de vanatoare pe care nu a declarat-o la vama, dupa o vizita oficiala facuta in Elvetia, in 1997.

Nicolae Mischie a fost presedinte al Consiliului Judetean Gorj intre anii 1996 si 2004, perioada in care a condus si filiala judeteana a PSD. Anterior el a fost deputat de Gorj, in anul 2008 incercand, fara succes, sa candideze pentru un nou mandat in Colegiul 6 din Targu Jiu, colegiu castigat de actualul presedinte al PSD, Victor Ponta.
 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO