Nicolae Ciucă: Aderarea la OECD reprezintă un obiectiv important, l-aş numi un obiectiv strategic după aderarea la NATO şi UE
Primul-ministru Nicolae-Ionel Ciucă a prezidat, joi, la Palatul Victoria, prima reuniune a Comitetului Interministerial de Coordonare a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Nicolae Ciucă a afirmat că le-a solicitat tuturor colegilor implicare, determinare şi responsabilitate pentru a putea să fim în măsură să rezolvăm absorbţia fondurilor din acest program.
În 2022, coordonatorii de reforme şi investiţii trebuie să îşi concentreze eforturile pentru finalizarea a 130 de jaloane şi ţinte asociate unui număr de 48 reforme şi respectiv 26 de investiţii. De asemenea, trebuie finalizate toate demersurile procedurale pentru ca cele 21 de jaloane aferente anului 2021 să fie considerate îndeplinite de către Comisie.
”Am efectuat o primă analiză legată de stadiul măsurilor iniţiate în acest sens, măsuri care vizează pregătirea reformelor asumate şi aşteptate de către cetăţenii ţării noastre. Am solicitat tuturor colegilor implicare, determinare şi responsabilitate pentru a putea să fim în măsură să rezolvăm absorbţia fondurilor din acest program”, a spus premierul, în deschiderea şedinţei de Guvern.
Premierul a precizat că este foarte important să coordonăm proiectele care se pot desfăşura cu cele de care putem beneficia prin programul multianual 2021-2027.
Nicolae Ciucă a anunţat că vineri va veni într-o vizită importantă preşedintele OECD, după deschiderea negocierilor de aderare pentru ţara noastră la această organizaţie.
”Aderarea la OECD reprezintă pentru ţara noastră un obiectiv important, l-aş numi un obiectiv strategic după adecarea la NATO şi UE, pentru că reprezintă pentru noi o etapă de reforme şi beneficii pentru cetăţenii şi pentru alinierea societăţii la modelul democraţiilor consolidate. Împreună cu secretarul general al OECD vom lansa Studiul economic pentru România, un document care reprezintă o radiografie a realităţii sociale şi economice a ţării noastre şi oferă o serie de soluţii menite să genereze dezvoltare şi bunăstare, pe baze sustenabile şi incluzive”, a mai spus prim-ministrul.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, ”oficialii Guvernului au discutat despre stadiul măsurilor iniţiate de statul român cu privire la reformele din cadrul PNRR şi au stabilit continuarea eforturilor pentru asigurarea unei bune implementări a acestui amplu program”.
În cadrul reuniunii, a fost aprobat Regulamentul de organizare şi funcţionare a Comitetului Interministerial de Coordonare a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a subliniat necesitatea accelerării demersurilor şi a solicitat membrilor comitetului implicare şi determinare pentru ca România să beneficieze la maximul de aceste fonduri.
Prim-ministrul a prezentat priorităţile acestui an pentru ducerea la îndeplinire a jaloanelor şi ţintelor asumate conform Deciziei CUE de punere în aplicare a PNRR. Acţiunile vor fi concentrate pe mai multe direcţii, cu termen de finalizare în primul trimestru: definitivarea cadrului legislativ care guvernează sistemul de management şi control al fondurilor alocate României prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă, definitivarea şi încheierea acordurilor de finanţare cu coordonatorii de reforme şi/sau investiţii şi definitivarea cadrului procedural la nivelul întregului sistem de management şi control, definitivarea operaţionalizării sistemului informatic al PNRR şi auditarea întregului sistem de management şi control pentru implementarea Planului.
Concret, în 2022, coordonatorii de reforme şi investiţii trebuie să îşi concentreze eforturile pentru finalizarea a 130 de jaloane şi ţinte asociate unui număr de 48 reforme şi respectiv 26 de investiţii. De asemenea, trebuie finalizate toate demersurile procedurale pentru ca cele 21 de jaloane aferente anului 2021 să fie considerate îndeplinite de către Comisie.
”Având în vedere că neîndeplinirea unui jalon sau a unei ţinte în termenul stabilit, în conformitate cu prevederile Deciziei CUE de punere în aplicare a PNRR, duce la blocarea tranşelor de plată pentru întregul plan, solicit ferm coordonatorilor de reforme şi investiţii responsabilitate maximă pentru îndeplinirea cu prioritate a acestora”, a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.