Muzeul etnografic, din vecinătatea Castelului Bran, riscă să dispară

Ultima actualizare: 21-01-2020 19:46

Muzeul etnografic, aflat în vecinătatea Castelului Bran, riscă să dispară, deși cuprinde monumente unice de arhitectură.

Terenul pe care este amplasat a fost retrocedat în instanță, iar noii proprietari au venit cu executorul judecătoresc.

Ministerul Culturii, de care aparține muzeul, a obținut amânarea cu o lună a executării silite, timp în care trebuie să decidă dacă va da bani pentru cumpărarea sau închirierea terenului.

 

Aflat la poalele Castelului Bran, muzeul se prezintă ca un sat de munte cu locuințe, adăposturi pentru animale, vâltoare, gater pentru lemne și atelier de dărăcit lână.

Interioarele caselor, cu mobilier, unelte și straie țărănești specifice Branului îi poartă pe turișți în vremuri străvechi. În total, sunt 18 monumente de arhitectură de clasa A, unice în țară.

Terenul pe care se află muzeul a fost retrocedat în instanța. O treime din suprafață îi aparține unei femei din București, care a anunțat că e dispusă să vândă partea ei cu 320.000 de euro. Ministerul Culturii - în subordinea căruia se află muzeul - nu a răspuns ofertei, astfel că femeia a trimis la Bran executorul judecătoresc.

Daniel Apostol, șeful secției etnografice a Muzeului Bran: „Executorul judecătoresc a venit, ne-a prezentat situația că suntem pe un teren pierdut, un teren străin, că trebuie să evacuăm. Totuși, am găsit înțelegere la dansul, am obținut o păsuire de o luna de zile”.

Celelalte două treimi din teren aparțin unui cetățean polonez - acum, consul onorific în Brașov - care a cumpărat la Bran mai multe proprietăți, toate în jurul Castelului.

A ridicat aici un restaurant, un castel al groazei, iar localnicii spun că, pe terenul muzeului, ar dori să ridice un parc de distracții - Dracula Land.

Janusz Szalinski susține, însă, că este dispus să cadă la o înțelegere cu autoritățile române, dar până acum nu a fost invitat la masa negocierilor.

Janusz Szalinski, unul dintre proprietarii terenului: „Putem să discutăm despre chirie, sau cumpărare sau eliberarea terenului. Noi, dacă preluăm terenul, putem să lăsăm căsuțe și să facem un muzeu cum trebuie, cu sursele noastre și cu ajutor de la minister, cui aparține”.

Vestea că muzeul este în pericol să dispară îi revoltă atât pe localnici, cât și pe turiști.

Dorica Chițu, localnică: „Sunt case aduse de prin satele brănene, din Sohodol, de prin Poartă, de prin Simon, care trebuie totuși apărate, nu? E foarte important pentru noi, branenii, așa... Vedeți, caselul l-am pierdut, aici era o avere a țării noastre... Dar dacă nimeni n-a luptat...".

Turist: „Nu-ți bați joc de populație? Nu-ți bați joc de generații întregi? Nu-ți bați joc de bunicii noștri, de străbunicii noștri? Uitați aici, ce imagine!?”.

Dacă Mnisterul Culturii nu ajunge la o intelegre cu proprietarii terenului, exponatele trebuie demontate și duse în alte muzee etnografice din țară. Specialiștii spun că operațiunea ar putea costa mai mult decât terenul.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO