Conacul retrocedat în urmă cu 10 ani nepoţilor Regelui Ferdinand I a ajuns o ruină

20-09-2019 18:29


Retrocedate către foştii proprietari, foarte multe dintre clădirile monument au ajuns într-o stare deplorabilă, fie pentru că actualii deţinători nu s-au îngrijit cu bună ştiinţă de acestea, fie pentru că n-au avut bani.

Astfel, bijuterii arhitecturale, altădată cu potenţial turistic, par sortite dispariţiei.

Conacul Poieni, din comuna Schitu-Duca, judeţul Iaşi, datează din secolul al XIX-lea. A fost retrocedat în 2008 nepoţilor Regelui Ferdinand I. Printre aceştia şi Dominic de Habsburg, în acelaşi timp şi proprietar al domeniului Bran.

Din el au rămas însă doar o bucată de perete şi nişte cărămizi aruncate la întâmplare.

Femeie: "A cărat lumea care a putut cărămidă, scândură, ce au găsit aici."

Femeie: A fost al reginei, înainte veneau copii în tabăra.
Reporter: Acum nu mai este nimic acolo.
Femeie: Se duc şi lasa gunoaie.

Cei de la Direcţia Judeţeană de Cultură Iaşi au făcut o plângere la poliţie, iar anul acesta moştenitorul a fost trimis în judecată.

Monica Palaghia, prim-procuror Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi: "În perioada ianuarie 2008-aprilie 2017, în calitate de proprietar al monumentului istoric, inculpatul nu şi-a îndeplinit obligaţiile legale, ceea ce a creat pentru monumentul istoric o stare de pericol care a condus la aducerea în stare de neîntrebuinţare, degradare şi, ulterior, distrugere."

Antoniu Obancia, avocatul lui Dominic de Habsburg: "N-aş vrea să intru în detalii tehnice şi nici nu e corect să discutăm public un dosar penal. Sunt erori de fapt şi de drept. Este o situaţie stranie că este acuzat proprietarul."

Într-o stare deplorabilă este şi Castelul Sturdza, de la Miclăușeni, tot în judeţul Iaşi, altădată o bijuterie în stil neogotic de la sfârşitul secolului al XIX-lea.

Preluat de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei are nevoie urgentă de restaurare.

În interior, picturi altădată de o mare fineţe au fost peticite şi chiar mutilate. Monumentul, de o valoare inestimabilă, îşi cere parcă timpul înapoi.

Bărbat: "Ar trebui renovat cât mai repede, s-au afectat şi picturile de pe pereţi."

Constantin Sturzu, purtător de cuvânt Mitropolia Moldovei: "Urgent este să intervenim la acoperiş/să găsim/sursele de finaintare/"

Dincolo de munţi, în judeţul Covasna, se afla ruinele conacului Beczassy, construit la 1800. Acum este în proprietatea Bisericii Reformate. Conacul are o grădină cu specii rare de arbori doar că parohia are nevoie de câteva sute de mii de euro pentru lucrări.

Karoly Măroşi, preot paroh Dalnic: "Fără avize nu putem face nimic/pentru că este vorba de monument istoric şi dacă nu avem avize."

Sandor Bangyan, primarul comunei Dalnic: "Pentru această clădire orice minut este deja târziu. Ar trebui să obţinem nişte fonduri europene, pentru că altă soluţie nu prea văd."

Odinioară simbol al Ploieștiului, fosta Casă a Căsătoriilor, din centrul oraşului, a fost retrocedată proprietarilor în urmă cu mai bine de un deceniu. Aceştia au vândut-o în scurt timp iar acum clădirea aparţine unui dezvoltator imobiliar din Bucureşti care nu a putut fi contactat pentru a comenta situaţia clădirii.

Vasilie BăbIi, director Direcţia pentru Cultura Iaşi: "Sunt mulţi care nu vor să recunoască calitatea de monument. Nu vor să semneze obligaţia de folosinţă, nu vor să ia cunoştinţă de obligaţiile stipulate în lege. Nu îi putem sili efectiv decât pe calea justiţiei."

Potrivit legii, proprietarii unor clădiri monument istoric trebuie să asigure paza şi integritatea acestora.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

VIDEO PROTVPLUS.RO