Murfatlar, vin de origine penala si fara adaos de taxe. Detinatorii companiei au bagat in buzunar 132 de milioane de euro

Dată publicare: 18-10-2016 18:03
Dată actualizare: 21-10-2016 07:08


Unul dintre cei mai renumiti producatori de vinuri din Romania este in mijlocul unei investigatii DNA pentru o posibila frauda de proportii.

600 de milioane de lei ar fi obtinut ilegal cei care controleaza compania Murfatlar si ar fi provocat insolventa afacerii in mod deliberat. Intre ei si George Ivanescu, asa-zisul "rege al vinului" care a fost retinut pentru evaziune fiscala.

Oamenii de afaceri care controleaza cunoscuta companie Murfatlar ar fi provocat intentionat - spun procurorii anticoruptie - insolventa prin frauda. Milioane de sticle cu vinuri produse de Murfatlar sau bauturi alcoolice ar fi plecat in ultimii ani de la producator la vanzare. In lantul de distributie erau introduse firme de intermediere, spun anchetatorii, controlate de suspecti. Dar, banii incasati de la clienti - care includeau accizele si TVA - nu se mai intorceau in conturile producatorului, potrivit ANAF. Ar fi ajuns prin contracte fictive in conturile administratorilor, fara sa mai fie platite darile catre stat.

In aceasta posibila frauda de proportii, procurorii DNA vorbesc de spre un prejudiciu urias, de 132 de milioane de euro si il compara cu transe de imprumut platite de-a lungul anilor de Romania Bancii Mondiale si Fondului Monetar International. Creierul acestei afaceri ar fi unul dintre actionari George Ivanescu, asa-zisul rege al vinului.

Si partenerii lui de afaceri au fost retinuti, impreuna cu administratorul special al companiei. Dar si trei directori din Ministerul Finantelor, ANAF si Autoritatea Vamilor care ar fi inchis ochii la presupusa frauda. In total 10 persoane raspund acum pentru presupusa frauda de la Murfatlar.


VIDEO PROTVPLUS.RO